Hoppa till huvudinnehållet

Fick inte tycka till om äldreomsorgsplan: ”Beslut utan demokratisk ordning!”

Publicerad:
Peder Johansson, ordförande för PRO i Bengtsfors, och Helena Proba, ordförande för SPF i Bengtsfors, riktar skarp kritik mot Bengtsfors kommun för att pensionärsorganisationerna inte fick tycka till om den nya äldreomsorgsplanen. De menar båda att det finns många bra saker i planen, som att lyfta fram betydelsen av seniorbostäder av typen Hagalund (på bilden), trygghetsboenden och en satsning på de särskilda boendena. Samtidigt finns det saker som saknas i planen, menar de.
Peder Johansson, ordförande för PRO i Bengtsfors, och Helena Proba, ordförande för SPF i Bengtsfors, riktar skarp kritik mot Bengtsfors kommun för att pensionärsorganisationerna inte fick tycka till om den nya äldreomsorgsplanen. De menar båda att det finns många bra saker i planen, som att lyfta fram betydelsen av seniorbostäder av typen Hagalund (på bilden), trygghetsboenden och en satsning på de särskilda boendena. Samtidigt finns det saker som saknas i planen, menar de. Foto: Conny Hultgren

På måndag fattar Bengtsfors kommunfullmäktige beslut om en ny äldreomsorgsplan. Men pensionärsorganisationerna PRO och SPF riktar skarp kritik mot tillvägagångssättet. De menar samfällt att de inte har fått möjlighet att lämna synpunkter på planen.

Kommunalrådet och socialchefen: ”De har fått komma till tals”

– Varför är det så bråttom? Det verkar som att den nya äldreomsorgsplanen ska hastas fram före valet, säger Helena Proba, ordförande för SPF i Bengtsfors.

Bengtsfors kommuns nuvarande äldreomsorgsplan sträcker sig fram till 2024 och denna ska inte revideras förrän alla berörda parter fått säga sitt, menar pensionärsorganisationerna.

Kommunen fattar beslut över våra huvuden. Det sker inte i demokratisk ordning! När det gäller andra planer går kommunen ut och informerar brett. Men det känns som att det inte är så viktigt när det handlar om de gamla.
Helena Proba

– Det handlar om väldigt viktiga frågor som rör alla äldre, anhöriga och personal. På sikt är det en fråga för alla kommuninvånare, eftersom alla blir gamla. Här har kommunen inte agerat på ett bra sätt gentemot oss pensionärsorganisationer. Vi måste få tycka till, säger Peder Johansson, ordförande för PRO i Bengtsfors.

”Utan demokratisk ordning”

PRO i Bengtsfors och SPF i Bengtsfors har även gjort en skrivelse till kommunstyrelsen tillsammans med PRO i Billingsfors och SPF i Bäckefors där de kritiserar hanteringen och meddelar att de tillsammans nu satt samman en remissgrupp som ska sätta sig och noggrant läsa igenom planen och återkomma med synpunkter.

– Kommunen fattar beslut över våra huvuden. Det sker inte i demokratisk ordning! När det gäller andra planer går kommunen ut och informerar brett. Men det känns som att det inte är så viktigt när det handlar om de gamla, säger Helena Proba.

Hade velat ha ett stormöte

Johansson och Proba berättar att förslaget till ny äldreomsorgsplan, som tagits fram av en grupp tjänstemän med socialchefen Tanja Mattsson i spetsen, visserligen har diskuterats på möten i det kommunala pensionärsrådet, men inte i den breda massan.

– SPF och PRO i Bengtsfors kommun har totalt omkring 500 medlemmar. Alla dessa borde ha bjudits in till ett stormöte där även allmänheten skulle haft tillträde för att få information om den nya äldreomsorgsplanen, menar Helena Proba.

Helena Proba, ordförande för SPF i Bengtsfors, och Peder Johansson, ordförande för PRO i Bengtsfors, riktar skarp kritik mot Bengtsfors kommun för att pensionärsorganisationerna inte fick tycka till om den nya äldreomsorgsplanen. De menar båda att det finns många bra saker i planen, som att lyfta fram betydelsen av seniorbostäder av typen Björkdungen (på bilden), trygghetsboenden och en satsning på de särskilda boendena. Samtidigt finns det saker som saknas i planen, menar de.
Helena Proba, ordförande för SPF i Bengtsfors, och Peder Johansson, ordförande för PRO i Bengtsfors, riktar skarp kritik mot Bengtsfors kommun för att pensionärsorganisationerna inte fick tycka till om den nya äldreomsorgsplanen. De menar båda att det finns många bra saker i planen, som att lyfta fram betydelsen av seniorbostäder av typen Björkdungen (på bilden), trygghetsboenden och en satsning på de särskilda boendena. Samtidigt finns det saker som saknas i planen, menar de. Foto: Conny Hultgren

Nytt särskilt boende

Vilka är då de viktigaste delarna i förslaget till ny äldreomsorgsplan?

Det handlar bland annat om att de tjänstemän som sammanställt planen vill se ett nytt särskilt boende i kommunen med inriktning demens. Detta med ett nytt särskilt boende är något som kommunpolitikerna har valt att sätta ordet ”eventuellt” framför.

Vidare att befintlig standard på boenden behöver uppgraderas och att platser för somatik och demens ska separeras. En externt konsult ska anlitas av kommunen för att få hjälp med att få förslag och kostnadsberäkningar på dessa saker.

Det fungerar förstås inte att använda robotar för att ta hand om och vårda människor. Det blir jättekonstigt.
Peder Johansson och Helena Proba

Bakgrunden är att antalet äldre ökar i Bengtsfors kommun. Enligt den nya äldreomsorgsplanen pekar prognosen på att den största ökningen sker i åldersgruppen 85 år och uppåt mellan åren 2030 och 2040. Enligt Svenskt demenscentrum beräknas 1 procent av 65-åringarna ha en demenssjukdom. Därför anses personer i behov av demensplats öka eftersom kommunens befolkning ökar i dessa åldersgrupper.

I äldreomsorgsplanen står det vidare att kommunen ska göra en satsning på förebyggande insatser genom att inrätta en tjänst som aktiveringspedagog. Denna ska ha till uppgift att hålla samman träffpunkter och seniorcentrum i kommunen, göra uppsökande hembesök och säkra delar av anhörigstödet.

Fixartjänst

En fixartjänst ska införas för att erbjuda kostnadsfri hjälp till personer över 70 år.

Även en tjänst som digitaliseringsstrateg anses behöva tillsättas för att underlätta införandet av den välfärdsteknik som behöver finnas i kommunen.

Slutligen ska språktest införas för omsorgspersonal med möjlighet till kompetensutveckling i form av språkförstärkning till de medarbetare som behöver.

– Det finns många delar här som är bra, men det finns också saker i äldreomsorgsplanen som vi har synpunkter på och sedan kan det även finnas saker som inte ens är med, menar Peder Johansson och Helena Proba.

Kompetenta robotar?

Något som nog får en del läsare av planen att reagera är det avsnitt som handlar om ”Kulturellt kompetenta robotar”. Där kan man läsa att datorer och till viss del även personal i framtiden ska kunna ersättas med Artificiell intelligens.

– Dagens robotteknik har en bit kvar men utvecklingen går fort och inom något eller några decennier kan detta mycket väl vara verklighet. En eller flera robotar som utför dagliga sysslor, fungerar som sällskap samt trygghet om något händer, skriver de kommunala tjänstemännen.

Helena Proba och Peder Johansson är tveksamma. Även om de menar att det finns positiva sidor med ny teknik också.

– Det fungerar förstås inte att använda robotar för att ta hand om och vårda människor. Det blir jättekonstigt, säger de.

– En robot kan ju inte veta om vårdtagarna tar sin medicin eller om de slänger den, säger Peder Johansson.

– Däremot kan det vara bra med någon form av digital övervakning nattetid vid sängen för att se att inget händer med vårdtagaren, säger Helena Proba.

Artikeltaggar

ÄldreÄldreomsorgÄldreomsorgsplanBengtsfors kommunBengtsfors kommun (org)Helena ProbaPeder JohanssonPolitikPROSPF SeniorernaVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.