Dödsfall: Ruth Nilsson

Publicerad:

Ruth Nilsson, Umeå har efter en tids sjukdom somnat in. Hon blev 95 år. Närmast anhöriga är dottern Berit, barnbarnen Dan, David, Adam, barnbarnsbarnet Tilda och brodern Torsten.

Ruth Amalia Nilsson var född den 6/8 1927, dotter till Selma och Vilhelm Emanuelsson, Bön, Ärtemark, yngst av 12 syskon, gift med Harry Nilsson från Boden.

Hon utbildade sig till barnmorska vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg med examen 1950, och vidareutbildade sig till sjuksköterska i Örebro med examen 1952. Efter en tids tjänstgöring där sökte hon 1953 tjänst som Avdelningsföreståndare vid Kvinnokliniken i Boden där hon blev kvar till 1964. Under tiden där fick hon tillfälle att medverka i omvårdnadsdelen i överläkare Gösta Sundelins lärobok för sjuksköterskor i gynekologi och obstetrik, en uppgift som hon ägnade stort intresse.

För att komma närmare den gamla hembygden sökte hon 1965 en tjänst vid Gävle sjukhus, första tiden som nattsjuksköterska och senare från 1967 som Avdelningsföreståndare vid Vuxenpsykiatriska kliniken där hon blev kvar till pensionen 1990.

Makarna köpte 1976 en tomt av Ruths bror, som övertagit föräldragården i Bön, Ärtemark, och byggde där ett fritidshus som senare också blev permanenthus med inflyttning 1993.

Maken avled 2007 och senare under året flyttade hon till Umeå där dottern med familj bor. Under alla år som mamma, mormor och farmorsmor har hon bidragit med stort engagemang, glädje och trygghet för oss.

Berit Nilsson

Artikeltaggar

Dödsfall

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare