Hoppa till huvudinnehållet

Tolgfors första dag som landshövding: ”Mer relevant än någonsin”

Publicerad:
Reporter Ove Rydh
Ove Rydh
ove.rydh@provinstidningen.se
Sten Tolgfors, uppväxt i Åmål, gör idag sin första dag som landshövding i Västra Götalands län.
Sten Tolgfors, uppväxt i Åmål, gör idag sin första dag som landshövding i Västra Götalands län. Foto: Henrik Brunnsgård

Idag, den 1 september, tillträdde Sten Tolgfors posten som landshövding i Västra Götaland.

Tolgfors är uppväxt i Åmål och känner väl till länet.

Som landshövding blir Sten Tolgfors länsstyrelsens högste ansvariga chef med ett brett uppdrag inom en rad samhällsviktiga områden.

– Jag kommer till en kompetent, engagerad och mycket relevant myndighet, vars arbete under de kommande åren är viktigare och mer relevant än någonsin, säger Tolgfors i ett pressmeddelande.

Viktigt uppdrag

Inte minst som regional valmyndighet är länsstyrelsen en central del i demokratins infrastruktur.

– Vårt jämställdhetsarbete är likaså en viktig del av vårt demokratiuppdrag. På samma sätt ser jag en växande roll för oss gällande integration. Det är ett allvarligt problem för vårt län när människor hamnar utanför samhället, säger Sten Tolgfors.

Uppvuxen i Åmål

Sten Tolgfors, född 1966, är uppvuxen i Åmål som son till Sture och Kajsa Tolgfors. Man kan säga att han i och med utnämningen återvänder till Västra Götaland.

Tolgfors var moderat riksdagsledamot från 1994 till 2006. Mellan 2006 och 2012 var han först handelsminister och därefter försvarsminister. Sedan 2013 har han varit verksam som konsult och författare.

Till och med 2028

Sten Tolgfors förordnande som landshövding och chef för länsstyrelsen i Västra Götalands län gäller till och med den 31 augusti 2028.

Artikeltaggar

LänsstyrelsenSamhälleSten TolgforsÅmål

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.