Hoppa till huvudinnehållet

Pensionärer får mer i plånboken: ”Man måste tänka igenom varje utgift"

Publicerad:
Solveig Andersson, Rölanda, har ett stort intresse för stickning och har genom åren skickat lådvis med handarbetade klädesplagg till behövande i Litauen. Garnerna som hon använder sig av är ofta skänkta.
Solveig Andersson, Rölanda, har ett stort intresse för stickning och har genom åren skickat lådvis med handarbetade klädesplagg till behövande i Litauen. Garnerna som hon använder sig av är ofta skänkta. Foto: Helena Lindgren

Från och med augusti har många pensionärer fått mer i plånboken, vilket är till stor glädje för dem som behöver vända på varje krona för att få ihop det. Men 67-årige Jerker Johansson, Norebyn, som ändock är glad åt några extra hundralappar, menar att det bara är tillfälligt intresse för en stor väljargrupp.

Det var i juni i år som riksdagen beslutade att höja garantipensionen. Höjningen varierar från 0 till 1 000 kronor i månaden före skatt. Hur stor höjningen blir beror på hur länge pensionären har bott i Sverige och storleken på den inkomstgrundade pensionen.

Solveig Andersson bor i Rölanda i Dals-Eds kommun. Hon är 82 år och har varit ensamstående i många år.

– Jag har gått sju års folkskola och har en lanthushållsutbildning från Nuntorp. Jag har jobbat som timvikarie och på lantbruk, vilket inte har varit pensionsgrundande. Jag klarar mig bra, jag är optimistisk, men jag får tänka igenom varje utgift jag har. Det var en gång en man som sa att det inte är de stora inkomsterna man får reda sig på utan de små utgifterna, säger hon.

Till en tredje bok

En extra slant i plånboken är därför välkommen. Men Solveig Andersson väljer inte att lägga de extra pengarna på att sätta en guldkant på vardagen.

– Jag kan lägga lite extra pengar i potten som går till att trycka min tredje bok med noveller och kåserier, säger hon.

Solveig Andersson, Rölanda, och Jerker Johansson, Norebyn, har fått mer i plånboken efter att regeringen tillsatt mer pengar till landets pensionärer.
Solveig Andersson, Rölanda, och Jerker Johansson, Norebyn, har fått mer i plånboken efter att regeringen tillsatt mer pengar till landets pensionärer. Foto: Helena Lindgren

För nästan exakt ett år sedan träffade Dalslänningen Jerker Johansson, 67 år, som då hade gått miste om inkomstpensionstillägget. Tanken var att det skulle gynna pensionärer som arbetat ett långt liv med låg lön, men det var endast de som hade pension under 9 000 kronor som fick ta del av det.

– De extra pengar vi nu får är såklart bra, men det krävs mer. Så här års finns det ett tillfälligt intresse för oss pensionärer, eftersom vi är en stor väljargrupp. Pengarna gör ju vardagen lite lättare, men de äts snart upp av de ökade kostnaderna på mat och drivmedel, säger Jerker Johansson.

Även bostadstillägget har också höjts med minst 300 kronor per månad för en ogift person till minst 150 kronor per månad för en gift.

Artikeltaggar

ArbeteDals-Eds kommunEdEkonomiJerker JohanssonPensionPensionärerPensionsmyndigheten

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.