Hoppa till huvudinnehållet

Jonny var först i ledet vid Olof Palmes begravning

Publicerad:
Pernilla Lönngren
pernilla.lonngren@dalslanningen.se
Jonny Rådén spelar på sin trombon minst en gång varje dag.
Jonny Rådén spelar på sin trombon minst en gång varje dag. Foto: Pernilla Lönngren

Kapten Jonny Rådén i Bengtsfors har många meriter från sin tid inom Försvarsmakten. Från ung militärmusikelev till förste regementstrumslagare. Han var med och startade upp Arméns musikpluton och var den som fick gå först i kortegen dagen då statsminister Olof Palme begravdes.

– Det var tusentals människor överallt, säger Jonny Rådén.

Att Jonny Rådén har många minnen och mycket intressant att berätta från sin tid som militärmusiker råder inga tvivel om. Böcker med gamla bilder på en ung Jonny som militärmusikelev, och på vaktparader och musikkårer som han har medverkat i, talar för sig själva. Vitrinskåpet i hans vardagsrum med diverse medaljer och utmärkelser likaså.

– Det där är ju inget märkvärdigt så, det är bara för mig de betyder någonting, säger han när han visar upp några av utmärkelserna.

Jonny har emottagit många medaljer och utmärkelser genom åren. Här även två manschettknappar, en julgåva från självaste Kung Carl Gustaf vid en vaktparad i juletid.
Jonny har emottagit många medaljer och utmärkelser genom åren. Här även två manschettknappar, en julgåva från självaste Kung Carl Gustaf vid en vaktparad i juletid. Foto: Pernilla Lönngren

Jonny Rådén är född och uppvuxen i Stockholm. Som tonåring deltog han i Skansens vaktparad varje helg där han spelade ventilbasun, som är ett blåsinstrument.

– Vi marscherade hela dagarna där uppe på lördagar och söndagar, säger han.

Jonny Rådén har flera böcker med foton från förr. Här med en bok med bilder från Skansens vaktparader. Till vänster i boken syns Jonny Rådén gå längst fram i vaktparaden 1964. Till höger är en bild med Jonny och kompisen Lars-Åke Boman. Emellan dem står Jonnys mamma Tora Rådén.
Jonny Rådén har flera böcker med foton från förr. Här med en bok med bilder från Skansens vaktparader. Till vänster i boken syns Jonny Rådén gå längst fram i vaktparaden 1964. Till höger är en bild med Jonny och kompisen Lars-Åke Boman. Emellan dem står Jonnys mamma Tora Rådén. Foto: Pernilla Lönngren

Militärmusikelev i Falun

När han var 16 år sökte han in för att bli militärmusikelev i Falun. Det var hård konkurrens med flera hundra sökande. Men han kom in och fick då vara i Falun i tre månader på en grundutbildning tillsammans med 35 andra musikelever.

– Det var 1965 och på den tiden fick man ju rycka in trots att man var så ung. Vi fick skjuta både med pansarskott, gevär och k-pist, det tyckte man ju var kul som ung grabb.

Efter grundutbildningen blev de utplacerade på förband, och Jonny blev placerad på ett pansarregemente i Strängnäs. Då började utbildningen på riktigt, både inom musik och militärtjänst, men huvudsyftet var militärmusiken. Som militärmusikelev fick man bland annat spela trombon, marschtrumma och jägarhorn.

– Nästan varje dag hade vi trumslagning, beroende på vilken tjänstgöring vi hade.

Kungliga musikhögskolan

När Jonny hade varit på regementet i ett par år började han ta trombonlektioner i Stockholm. Han fick då en trombonlärare som arbetade på operan och som även var före detta militärmusiker.

– På den tiden var nästan alla militärmusiker också musiklärare. Bland annat ute på de kommunala musikskolorna. De flesta skolor hade sin egen blåsorkester, säger han.

År 1972, när Jonny hade varit sju år i Strängnäs, var det dags att söka till Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Han kom in på skolan, och vid sidan av studierna spelade han dansmusik i olika orkestrar flera kvällar i veckan för att få in extrapengar.

Olof Palmes begravning

Parallellt med utbildningen på Kungliga musikhögskolan gick han även en regementstrumslagareutbildning, för att bli så kallad tamburmajor, den person som leder musikkårer under marsch.

Han berättar att ett av hans starkaste minnen som regementstrumslagare var dagen då statsminister Olof Palme begravdes.

– Jag gick absolut först när hela kortegen gick från stadshuset till Adolf Fredriks kyrka.

Under den cirka tre kilometer långa promenaden längs Stockholms gator gick Jonny Rådén, iklädd uniform och en lång mörk kappa, tillsammans med åtta musiker som slog på sina förstämda trummor. Detta samtidigt som kyrkklockorna ringde runt om i Stockholm.

– Det var tusentals människor överallt, minns han.

Förste regementstrumslagare

Efter två år på Kungliga musikhögskolan fick han sin examen. Han blev då förfrågad om att bli överflyttad från Strängnäs till Stockholm, där den största musikkåren fanns.

– Man hade slagit ihop Flottans musikkår med Svea Livgardets musikkår till en enda stor orkester. Det hade gått bra för mig i min utbildning, så därför fick jag frågan om jag ville bli förste regementstrumslagare i Stockholm för de här två orkestrarna, och jag tackade ja. Mitt första jobb var på Riksmötets öppnande den 5 oktober 1974.

I Jonnys hall hänger bland annat staven som används för att ge tecken då han är regementstrumslagare.
I Jonnys hall hänger bland annat staven som används för att ge tecken då han är regementstrumslagare. Foto: Pernilla Lönngren

Jonny gick många vaktparader under årens lopp. Han fick även gå en ridutbildning för att sedan kunna tillhöra den beridna avdelningen. Detta trots att han knappt förut hade suttit på en hästrygg. Han tyckte att det var kul att få en riktigt bra, gedigen militär ryttarutbildning.

– Jag gillade den beridna delen. Det var en tuff utbildning, som det mesta inom Försvaret. Jag tror inte att vi fick ha sadel på hela första året, berättar han.

När han 1974 kom med i den beridna avdelningen gjorde de bland annat många högvaktstjänstgöringar, musikkår till häst, som finns än idag.

Arméns musikpluton

År 1981 skulle man sätta upp en försöksverksamhet inom Försvaret, att bilda en värnpliktig musikkår med namnet Arméns musikpluton. Jonny fick då året innan frågan om han ville ha tjänsten som en av de ansvariga för utbildningen.

– Jag tackade ja, och vi började förbereda för att de första värnpliktiga till musikplutonen skulle komma in och utrustas i januari 1982. Vi var tre musikbefäl och fyra truppbefäl som skulle leda utbildningen.

Soldaterna kallades för musiksoldater, då de var både musiker och bevakningsmän. De gick som alla andra värnpliktiga en militär grundutbildning, med skillnaden att de hade musikinriktning.

Försöket med den nya utbildningen slog väl ut, vilket gjorde att den fick fortsätta. Den var från början förlagd vid Södermanlands regemente i Strängnäs, men flyttades 2006 till Stockholmsområdet i samband med att regementet i Strängnäs lades ner.

Så småningom fylldes musikkåren på med professionella musiker istället för värnpliktiga. När yrkesförsvarsreformen sedan infördes 2010 avlöstes de sista värnpliktiga i kåren av professionella musiker, och utbildningen avvecklades. Jonny själv lämnade uppdraget som utbildare inom Arméns musikpluton redan 1988 då han blev pappa.

40-årsjubileum

I somras anordnades en återträff i Strängnäs då det var 40 år sedan Arméns musikpluton startade. Jonny fick då en härlig återblick mot tiden som utbildare inom musikplutonen när han fick återse den första gruppen med värnpliktiga från 1982.

– Det var riktigt kul. Jag kom ju ihåg de här som värnpliktiga killar och nu var det gamla gubbar. De flesta jobbade med musik på heltid, bland annat som lärare på musikhögskolor.

I samband med återträffen arrangerades en konsert med flera tusen personer i publiken.

– Vi var cirka 50 personer som höll en otroligt fin konsert. När vi spelade Södermanlands regementes marsch reste sig alla upp, berättar han.

Jonny Rådén iförd sin uniform och medaljer. Bilden är från 2016.
Jonny Rådén iförd sin uniform och medaljer. Bilden är från 2016. Foto: Pia Rådén

Spelar på olika Tattoo

Idag bor Jonny Rådén i Bengtsfors med sin fru Pia. Med alla vaktparader, utbildningar inom Arméns musikpluton, beridna högvakter och mycket mer i ryggen, lever han nu ett annat liv. Men musiken finns alltid med honom.

Han har efter tiden inom försvaret spelat på olika Tattoo, som är en militär musikuppvisning i paradform. Detta tillsammans med olika orkestrar.

Så här kan det se ut under ett Tattoo där Jonny Rådén är regementstrumslagare. Här vid Sweden International Tattoo i Malmö arena 2013.
Så här kan det se ut under ett Tattoo där Jonny Rådén är regementstrumslagare. Här vid Sweden International Tattoo i Malmö arena 2013. Foto: Malmö Brandkårs musikkår

Sedan 1991 är han med i Brandförsvarets musikkår där även många av de han har utbildat genom åren är med, och på hemmaplan spelar han med Bengtsfors musikkår. På grund av pandemin har det inte blivit lika mycket framträdanden som innan, men att lägga spelandet åt sidan verkar inte vara Jonny Rådéns melodi.

– Jag måste spela lite varje dag. Vissa dagar bara en kort stund, andra lite mer, men jag måste underhålla det, säger Jonny och spelar ett stycke på sin trombon.

Jonny Rådén som regementstrumslagare vid en inmarsch till Yttre borggården vid Kungliga slottet i Stockholm.
Jonny Rådén som regementstrumslagare vid en inmarsch till Yttre borggården vid Kungliga slottet i Stockholm. Foto: Benny Rådén

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsfors musikkårFörsvarsmaktenKungliga MusikhögskolanNöje/KulturSamhälleSträngnäs

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.