Hoppa till huvudinnehållet

Jan Leander (L) i Andy Warhol-inspirerad personvalskampanj

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Marie Leander har skapat fem olika färgvarianter av Olov Leanders teckning av Jan Leander i photoshop. Inspirationen kommer från popkonstnären Andy Warhols kända silkscreen-verk av bland annat Marilyn Monroe och Mao Zedong.
Marie Leander har skapat fem olika färgvarianter av Olov Leanders teckning av Jan Leander i photoshop. Inspirationen kommer från popkonstnären Andy Warhols kända silkscreen-verk av bland annat Marilyn Monroe och Mao Zedong. Foto: Conny Hultgren

Den som passerar Bengtsfors bokhandel har nog svårt att missa vad som torde vara kommunvalets i Bengtsfors mest iögonfallande personvalskampanj.

I skyltfönstret hänger fem färggranna bilder på Jan Leander, som toppar Liberalernas valsedel i Bengtsfors kommun.

– Jag tyckte att det här kunde vara ett kul sätt att väcka lite förundran på i valrörelsen. Många driver ju personvalskampanjer och det har jag inget emot, så indirekt blir även detta en sådan, säger Jan Leander.

Han berättar att bakgrunden är en porträttmålning som gjordes för ett antal år sedan.

Jan Leander (L) har en lite annorlunda personvalskampanj.
Jan Leander (L) har en lite annorlunda personvalskampanj. Foto: Conny Hultgren

– En tremänning till mig, Olov Leander, är en duktig hobbykonstnär. Jag bad honom måla av mig en gång och det gjorde han. Hemma i slaktboden har jag resultatet, en oljemålning. Men sedan har jag nu också lånat originalteckningen som jag bad min svägerska Marie färglägga några olika varianter av i bildbehandlingsprogrammet Photoshop med inspiration av Andy Warhols kända arbeten, säger Jan Leander.

Popkonstnären Andy Warhols porträtt av Marilyn Monroe under en visning på British Museum i London 2017.
Popkonstnären Andy Warhols porträtt av Marilyn Monroe under en visning på British Museum i London 2017. Foto: Frank Augstein

Resultatet kan alltså beskådas i skyltfönstret i Bengtsfors bokhandel, som ägs av just Marie Leander.

– Min fru Stina tycker inte alls om den. ”Skrämmande”, har hon sagt. Och visst, jag har en genomträngande blick på den där bilden som kanske inte faller alla i smaken. Men jag är ändå ganska nöjd med resultatet, säger Jan Leander.

Popkonstnären Andy Warhols bilder av Mao Zedong under en visning i Tehran Museum of Contemporary Art i Iran 2021.
Popkonstnären Andy Warhols bilder av Mao Zedong under en visning i Tehran Museum of Contemporary Art i Iran 2021. Foto: Vahid Salemi

Andy Warhol

Andy Warhol var en amerikansk konstnär som föddes 1928 och dog 1987. Han var en av de mest kända konstnärerna inom popkonsten. I sina konstverk utgick han från annonser, seriefigurer och kända personer och upprepade ofta samma bild flera gånger. Han gjorde till exempel tavlor med soppburkar och bildserier av bland andra Marilyn Monroe och Mao Zedong. Warhol ville visa hur TV och tidningar med mera påverkar oss människor och vår bild av verkligheten. Han använde ofta en grafisk teknik som heter silkscreen eller serigrafi. Warhol gjorde också filmer, fotograferade och gav ut en tidskrift.

Källa: Nationalencyklopedin

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBengtsfors kommun (org)Jan LeanderKonstLiberalernaMarie LeanderPolitikValVal 2022

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.