Hoppa till huvudinnehållet

Tommy Olsson (KD): ”Vi måste ge de svaga de resurser som krävs”

Publicerad:
Tommy Olsson är Kristdemokraternas toppnamn i Dals-Eds kommun.
Tommy Olsson är Kristdemokraternas toppnamn i Dals-Eds kommun. Foto: Helena Lindgren

Kristdemokraterna i Dals-Eds kommun vill, som flera andra partier, att kommunen påbörjar projekteringen av Linden 2, vilket har varit partiets hjärtefråga i många år. Kristdemokraterna vill också att satsningar inom skola riktade mot elever som har det svårt i skolan får kosta och att fler övervakningskameror sätts upp för att stärka tryggheten.

Under lång tid har Dals-Eds kommun haft fina placeringar på Svensk näringslivs företagsranking, men på senare år har kommunen gjort sämre resultat. Vad vill ni göra för att förbättra näringslivsklimatet?

– Jag har suttit med i kommunstyrelsen i många år och vi har länge jobbat med att göra företagsbesök. Men på grund av pandemin har vi inte kunnat göra det på ett bra tag och jag tror att det har haft påverkan på rankingen. Det är viktigt att vi har en bra kontakt med företagarna, att vi underlättar för etableringar och har korta handläggningstider. Det är en av de viktigaste frågor vi har.

Brottsligheten är jämfört med många andra kommuner i landet låg i Dals-Eds kommun, men precis som på alla platser förekommer inbrott mot bland annat företag samt skadegörelse. Det finns även en önskan om bättre polisiär närvaro. Hur vill ni jobba mer med trygghetsskapande åtgärder?

– Redan i dag har vi en bra samverkan med polisen, men vi måste försöka få dem att vara här mer. Att se en polisbil skapar trygghet. Dals-Ed är troligen för liten för att åter ha en egen polisstation, men det behövs fler poliser på gatan och polisen måste komma när man ringer, annars känner man sig utelämnad. Som kommun kan vi också vidta trygghetsskapande åtgärder som exempelvis se till att det är bra belysning på våra gator och cykelvägar. Vi ser också ett ökat problem med vandalisering och vi tycker att man bör satsa mer på övervakningskameror. Det är flera pusselbitar som måste till för att öka tryggheten.

Dals-Eds kommun har nyligen avslutat ett omfattande renoveringsprojekt av kommunens äldreboenden. Hur vill ni utveckla äldreomsorgen?

– Det är viktigt att det finns vettiga löner och bra personalpolitik. Vi anser att kommunen bör erbjuda de anställda årliga hälsokontroller samt vidareutbildning. Kristdemokraterna har sedan många år tillbaka lyft att vi måste satsa på Linden 2. I nuläget vet vi inte vem eller hur det ska utföras, men det är dags att dra i gång processen. Trycket på boendeplatser har minskat och det är klart att det är en risk direkt vi börjar bygga, men vi tror att det även kommer att bidra till bättre rotation på bostadsmarknaden. Det finns trots allt ett behov.

Vad vill ni göra för att säkerställas en bra skolgång för eleverna i Dals-Eds kommun?

– Det är viktigt med tidiga insatser när det gäller elever som har det svårt i skolan. Vi måste ge de svaga de resurser som krävs. De måste få hjälp av till exempel specialpedagoger och det är inte alltid som föräldrar har den möjlighet som krävs att stötta sitt barn.

Hur vill ni utveckla boendemöjligheterna?

– Mycket hänger ju samman med näringslivet och i dag har det kommunala bostadsbolaget Edshus cirka 30 tomma lägenheter. Det finns även många tillgängliga villatomter, men problemet är att unga familjer som vill bygga inte får lån. Men jag tror återigen att en satsning på Linden 2 möjliggör rotation på bostadsmarknaden.

Hur vill ni att kommunens arbete med föreningarna ska stärkas?

– Dals-Eds kommun har ett rikt föreningsliv och vi måste fortsätta att ha en bra dialog med föreningarna. Kommunen ska stötta initiativ med bidrag, men det är föreningen själv som får komma med förslag och hålla i ansvaret. Vi är oerhört glada för konstgräsplanen där kommunen till exempel äger staket och belysning. Det är också viktigt att vi har ett regelverk som är lika för alla.

Hur vill ni locka fler att bo i Dals-Ed?

– Vi är en fin, liten, vacker och trygg kommun, men det är inte lätt att få fler att få upp ögonen för Dals-Eds kommun och flytta hit. Jag tror att pandemin faktiskt har möjliggjort att arbetssituationen har ställts om för flera som nu kan jobba hemifrån, vilket innebär att fler väljer att bo på landsbygden.

Hur vill ni förbättra infrastrukturen?

– Vägar är ju inte kommunens fråga, men vi försöker att trycka på för att ha ett fungerande vägnät. Det är också viktigt att fibernätet är väl utvecklat och jag tror att vi ligger med i den utvecklingen ganska väl. Sedan anser vi att det återigen är dags att kolla över busslinjerna västerut. Vi har gjort det förr och då var intresset inte så stort, men det är nog dags igen.

Dals-Eds kommun haft många år av stabilt ledarskap. Hur tycker ni att en kommun ska ledas?

– Dals-Eds kommun har i många år styrts av en kraftig majoritet och Martin Carling har gjort ett bra jobb som har hållit ihop det. Vi har gemensamma gruppmöten och där är det oftast högt i tak. Trots det inte så mycket bråk och väsen och vi pratar oss oftast samman.

Kenneth Gustavsson (C): ”Viktigt att det finns öppenhet och transparens”Per Normark (V): ”Inför turer med eldrivna minibussar”Andreas Nilsson (M): ”Vi vill fortsätta jobba i samförstånd”Bengtsson (SD): ”Inför språktest för personalen inom äldreomsorgen”Per-Erik Norlin (S) ”Vi behöver sätta mål – ska passera 5 000 invånare”Högfeldt (L): ”Vi vill få fler härifrån att utbilda sig till polis”

Artikeltaggar

Dals-Eds kommunEdKristdemokraternaPolitikVal 2022

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.