Hoppa till huvudinnehållet

KD: ”Sänk körkortsåldern till 16 år så blir det färre a-traktorer i Dalsland”

Publicerad:
Magnus Jacobsson och Ebba Busch besökte nyligen lastbilsmässan i Jönköping där de presenterade sitt förslag om en sänkning av körkortsåldern.
Magnus Jacobsson och Ebba Busch besökte nyligen lastbilsmässan i Jönköping där de presenterade sitt förslag om en sänkning av körkortsåldern. Foto: Privat

Sänk körkortsåldern till 16 år. Det vill Kristdemokraterna. Om det skulle bli verklighet kommer det att få stor betydelse för Dalsland, menar Magnus Jacobsson (KD), Uddevalla, andre vice ordförande i trafikutskottet och trafikpolitisk talesperson för KD.

Kristdemokraterna kallar sitt förslag för ett Buschkort, döpt efter partiledaren Ebba Busch.

Genom att sänka åldern från 18 till 16 år för att få ta körkort kommer de problem som a-traktorerna för med sig att kunna minskas, menar KD.

”Trafikfara”

– Antalet a-traktorer och mopedbilar har ökat explosionsartat, men därmed även olyckorna. Vanliga bilister blir förbannade när de tycker att a-traktorerna kör för långsamt och gör farliga omkörningar och de som kör a-traktorerna gör själva inte alltid bra bedömningar i trafiken, säger Magnus Jacobsson.

A-traktorerna har ökat explosionsartat, men därmed även olyckorna, menar Kristdemokraterna. Partiet presenterar nu ett förslag på hur antalet olyckor ska kunna minskas.
A-traktorerna har ökat explosionsartat, men därmed även olyckorna, menar Kristdemokraterna. Partiet presenterar nu ett förslag på hur antalet olyckor ska kunna minskas. Foto: Fredrik Sandberg/TT

För att få köra a-traktor krävs i dag endast mopedkörkort eller traktorkort. KD vill med sitt förslag att ungdomarna i stället tidigare satsar på att försöka skaffa egen vanlig bil.

Endast landsbygden

– Ungdomar får redan nu övningsköra från 16 års ålder. Vi vill att de även ska få ta ett riktigt körkort i samma ålder, men med undantag för Stockholm, Göteborg och Malmö där det är så tung trafik, säger Magnus Jacobsson.

KD vill alltså endast att landsbygden ska kunna omfattas av förslaget.

– Det är landsbygden vi vill komma åt. Det finns inte kollektivtrafik i Dalsland på samma sätt som i Stockholm, säger Magnus Jacobsson.

För att kontrollera att rätt bilar ska vara på rätt plats kommer de bilar som framförs av en 16-åring att ha en märkning. Detta sätt att märka fordonen ska kunna liknas vid det system som i dag används för de bilar som övningskörs.

Artikeltaggar

A-traktorDalslandEbba BuschKristdemokraternaMagnus JacobssonPolitikTrafik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.