Hoppa till huvudinnehållet

Högfeldt (L): ”Vi vill få fler härifrån att utbilda sig till polis”

Publicerad:
Toppnamnet på Liberalernas lista i Dals-Eds kommun är Lena Högfeldt.
Toppnamnet på Liberalernas lista i Dals-Eds kommun är Lena Högfeldt. Foto: Helena Lindgren

Liberalerna i Dals-Eds kommun vill satsa på ett socialt team som kan bemöta elever som har det svårt i skolan. Partiet vill också jobba för att utbilda fler poliser som har anknytning till Dalsland och göra jobben inom äldreomsorgen mer attraktiva genom att satsa på heltidsresan.

Under lång tid har Dals-Eds kommun haft fina placeringar på Svensk näringslivs företagsranking, men på senare år har kommunen gjort sämre resultat. Vad vill ni göra för att förbättra näringslivsklimatet?

– Det är viktigt att ha ett bra samarbete med näringslivet. Det ska vara lätt att få kontakt med kommunen om man till exempel behöver bygga ut och det är viktigt att företagarna vet vem de ska kontakta. Nu har vi ju vår näringslivsstrateg som gynnar de kontakterna och den satsningen bör vi fortsätta med. Sedan är det ju tuffare läge överlag, anledningen till att Dals-Eds kommun har dalat på rankingen kanske även beror på läget i omvärlden.

Brottsligheten är jämfört med många andra kommuner i landet låg i Dals-Eds kommun, men precis som på alla platser förekommer inbrott mot bland annat företag samt skadegörelse. Det finns även en önskan om bättre polisiär närvaro. Hur vill ni jobba mer med trygghetsskapande åtgärder?

– Vi tycker att det bör finnas fler poliser. Att ha en polisstation på varje ort är kanske inte nödvändigt, men det vore ju bra om det fanns på närmare håll än Trollhättan. Vi tycker också att man kan jobba bättre med att få personer härifrån att utbilda sig till polis. I det fallet hoppas vi mycket på satsningen på Campus Dalsland i Bäckefors.

Dals-Eds kommun har nyligen avslutat ett omfattande renoveringsprojekt av kommunens äldreboenden. Hur vill ni utveckla äldreomsorgen?

– Det är viktigt att det finns bra personal och en bra arbetsmiljö. Vi behöver också erbjuda heltid, vilket gör jobbet mer attraktivt. Liberalerna tycker också att vi behöver komma igång med att projektera Linden 2.

Vad vill ni göra för att säkerställas en bra skolgång för eleverna i Dals-Eds kommun?

– Dals-Eds kommun har gjort en satsning på att antalet behöriga lärare ska bli fler, vilket är grunden för en bra skola. Det är också viktigt med kringpersonal som till exempel skolhälsa och de som kan ge extra stöd. Vi tänker att man kan inrätta ett socialt team där till exempel kuratorer, skolsköterska och specialpedagoger fångar upp de elever som har det svårt i skolan. Det kan verka dyrt till en början men lönar sig på sikt.

Hur vill ni utveckla boendemöjligheterna?

– Möjligheten att locka hit fler invånare finns med både tillgängliga lägenheter och tomter för rimliga priser och det går dessutom ganska snabbt att ta sig till exempelvis Trollhättan och Göteborg.

Hur vill ni att kommunens arbete med föreningarna ska stärkas?

– Precis som när det gäller näringslivet krävs det att vi har ett bra samarbete även med föreningarna. Kommunens resurser är ju begränsade men det är viktigt att vi stöttar olika typer av föreningar och tänka på jämställdheten och stöttar inom de ramar som finns.

Hur vill ni locka fler att bo i Dals-Ed?

– Vi tror att man ska fokusera på återvändarna. De som växer upp här och sedan flyttar härifrån för att till exempel studera måste vi se till att få tillbaka. I det fallet är det viktigt att kunna locka med fiber och bra kommunikationer.

Hur vill ni förbättra infrastrukturen?

– Det här är ju en fråga som inte ligger på kommunen utan på berörda myndigheter, men det är viktigt att poängtera att även vi på landsbygden måste ha fungerande busslinjer. Grundläget är att försöka ha kvar det som finns idag och om möjlighet finns jobba för att få fler.

Dals-Eds kommun haft många år av stabilt ledarskap. Hur tycker ni att en kommun ska ledas?

– Dals-Eds kommun är en liten kommun med sina svårigheter så tiden vi har bör vi inte lägga på att tjafsa. Samarbetet har varit bra under många år och vi lyssnar på varandra. Oftast är det kanske så att åsikterna mellan politiker skiljer sig mer på riksnivå än på lokal nivå och att vi principiellt inte måste säga nej till andra partier.

Per Normark (V): ”Inför turer med eldrivna minibussar”Andreas Nilsson (M): ”Vi vill fortsätta jobba i samförstånd”Bengtsson (SD): ”Inför språktest för personalen inom äldreomsorgen”Per-Erik Norlin (S) ”Vi behöver sätta mål – ska passera 5 000 invånare”Kenneth Gustavsson (C): ”Viktigt att det finns öppenhet och transparens”

Artikeltaggar

Dals-Eds kommunEdLiberalernaPolitikVal 2022

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.