Vänsterpartiet i Ed vill satsa på eldrivna minibussar för att minska bilberoendet bland invånarna. Partiet ser också att kommunen bör ligga i framkant när det gäller elproduktion och att anställda med de tyngsta uppgifterna inom vården ska erbjudas 30-timmarsveckor.
Under lång tid har Dals-Eds kommun haft fina placeringar på Svensk näringslivs företagsranking, men på senare år har kommunen gjort sämre resultat. Vad vill ni göra för att förbättra näringslivsklimatet?
– Självklart vill vi verka för att vara en kommun där man som företagare vill etablera sig, och det finns flera faktorer som vi då kan påverka. Det är ingen idé att fjäska med subventioner och annat. Det finns icke seriösa näringsidkare som sticker när de har tagit del av godbitarna och de ska vi akta oss för. Vi måste göra satsningar som är hållbara på sikt. Jag tror att kommunen måste stå i framkant när det gäller klimatutmaningen. Vi ligger långt framme när det gäller vilka ambitioner kommunen vill göra, men lite är gjort. En sak är att öka elproduktionen. Vi kan exempel utnyttja fler tak och markområden som inte går att använda till annat för solcellsproduktion, vilket skapar förutsättningar.
Brottsligheten är jämfört med många andra kommuner i landet låg i Dals-Eds kommun, men precis som på alla platser förekommer inbrott mot bland annat företag samt skadegörelse. Det finns även en önskan om bättre polisiär närvaro. Hur vill ni jobba mer med trygghetsskapande åtgärder?
– Att polisiär närvaro är trygghetsskapande är känt sedan gammalt och att polisen visar sig på orten är positivt. Sedan finns det också problem som snarare grundar sig i socioekonomiska orsaker som exempelvis segregering där behöver vi stödåtgärder. Socialtjänsten är i dag underbemannad när det gäller det området.
Dals-Eds kommun har nyligen avslutat ett omfattande renoveringsprojekt av kommunens äldreboenden. Hur vill ni utveckla äldreomsorgen?
– Många äldre vill bo kvar hemma och många behöver stora insatser för att kunna göra det. Men vi måste även visa på vilka andra boendemöjligheter som finns, det måste finnas gränser på hur mycket man som kommun kan ställt upp på att göra i hemmet. Det handlar också om att personalen måste ha goda arbetsförhållanden. Vi tycker också att de som har de tyngsta tjänsterna inom vården ska erbjudas 30-timmarsveckor.
Vad vill ni göra för att säkerställas en bra skolgång för eleverna i Dals-Eds kommun?
– Dagens lärare måste tas på större allvar. I dag har många av lärarna väldigt mycket att göra och stora delar av arbetsuppgifterna består av administrativa uppgifter. Vi tycker att man kan inrätta administrativ personal som kan hjälpa till med den biten. Sedan är det viktigt att skolan stöttar de elever med koncentrationssvårigheter med hjälp av till exempel skolhälsan och stöd till familjen.
Hur vill ni utveckla boendemöjligheterna?
– Dals-Eds kommun bör öka basen av hyresrätter som är ekonomiskt tillgängliga. Det finns stora och dyra lägenheter som i dag är tomma. Vi tycker också att vi vid byggnation ska satsa på trähus i stället för att bygga i betong och stål, och gärna försöka få hit fler tillverkare.
Hur vill ni att kommunens arbete med föreningarna ska stärkas?
– Vi har ett föreningsstöd som fungerar bra, men det är även viktigt att vi får med dem den politiska diskussionen.
Hur vill ni locka fler att bo i Dals-Ed?
– Det gäller ju helt enkelt att vara en bra kommun, dels när det gäller arbete, dels boende, och då kommer det är spridas från person till person. Vi ser också att det behövs förbättringar när det gäller sophanteringen. I dag är det inte helt enkelt att hantera de grova soporna om man inte har bil och släp, så vi vill att kommunen satsar på att erbjuda upphämtning vid grindstolpen.
Hur vill ni förbättra infrastrukturen?
– Det är ju fantastiskt att vi har järnvägen, som kan utvecklas ännu mer. Vi ser även att vägnätet kan förbättras, men vi ser också att det är få kommunala samfärdsmedel. Bara för att vi bor på landet ska vi inte behöva vara beroende av bil. Vi tycker att man ska verka för att införa eldrivna minibussar som man bokar efter behov och som kan plocka upp invånare som vill in till affären, biblioteket eller besöka en förening. De kan också användas för att leverera matvaror.
Dals-Eds kommun haft många år av stabilt ledarskap. Hur tycker ni att en kommun ska ledas?
– Stabilitet låter tryggt och gott, men det kan också bli bedrägligt. Det är viktigt att det finns politiska debatter. Vi måste liva upp debatten, kanske vi i kommunfullmäktige kan välja att diskutera specifika frågor, bjuda in föreningar eller andra grupper för att främja diskussionen. Det saknas i dag insyn i vad som sker i kommunstyrelsen. Fler partier borde vara representerade där och det är viktigt att väcka frågor på tidigt stadium innan det mer eller mindre redan är beslutat.
Kenneth Gustavsson (C): ”Viktigt att det finns öppenhet och transparens”Per-Erik Norlin (S) ”Vi behöver sätta mål – ska passera 5 000 invånare”Bengtsson (SD): ”Inför språktest för personalen inom äldreomsorgen”Andreas Nilsson (M): ”Vi vill fortsätta jobba i samförstånd”