Hoppa till huvudinnehållet

Bengtsson (SD): ”Inför språktest för personalen inom äldreomsorgen”

Publicerad:
Anders Bengtsson toppar Sverigedemokraternas valsedel i Dals-Eds kommun.
Anders Bengtsson toppar Sverigedemokraternas valsedel i Dals-Eds kommun. Foto: Helena Lindgren

Sverigedemokraterna i Dals-Eds kommun vill satsa på vakter för att förbättra tryggheten i samhället. Partiet vill även införa språktest för personalen inom äldreomsorgen och en förberedelseskola för barn med invandrarbakgrund.

Under lång tid har Dals-Eds kommun haft fina placeringar på Svensk näringslivs företagsranking, men på senare år har kommunen gjort sämre resultat. Vad vill ni göra för att förbättra näringslivsklimatet?

– Det är ju viktigt att vara mån om näringslivet i kommunen, det är ju det som skapar skatteintäkter, så en förutsättning är ju att försöka ta reda på varför vi backar och vad som har orsakat det. Sedan anser vi att det ska vara enkelt att som företagare ta kontakt med kommunen och det ska vara enkelt att etablera sitt företag i Dals-Eds kommun.

Brottsligheten är jämfört med många andra kommuner i landet låg i Dals-Eds kommun, men precis som på alla platser förekommer inbrott mot bland annat företag samt skadegörelse. Det finns även en önskan om bättre polisiär närvaro. Hur vill ni jobba mer med trygghetsskapande åtgärder?

– Vi tycker att det är en grundförutsättning att det finns en polisstation i varje kommun. Det har ju varit bra med polisens husbil på torget, men polisen behöver visa sig mer i samhället. Förutom en bra polisiär närvaro tycker vi dessutom att kommunen ska bekosta vakter. Vi ser också att det skulle vara nödvändigt med övervakningskameror.

Dals-Eds kommun har nyligen avslutat ett omfattande renoveringsprojekt av kommunens äldreboenden. Hur vill ni utveckla äldreomsorgen?

– Det är viktigt att det finns kompetent personal som talar bra svenska. Jag tror inte att det är ett stort problem just här i Ed, men personal som är i kontakt med brukare måste tala bra svenska, inte minst på grund av den medicinska aspekten. Vi tänker att man vid anställningen kan införa ett språktest och de som redan är anställda och har problem med språket kan man i efterhand erbjuda utbildning. Det är också viktigt med en bra fysisk och social arbetsmiljö. Om personalen inte sliter ut sig och har en god kontakt med sina kollegor kan en lägre lön ändå motivera till att söka till omsorgen i Dals-Eds kommun. Pengar är inte allt.

Vad vill ni göra för att säkerställas en bra skolgång för eleverna i Dals-Eds kommun?

– Vi vill ha en undervisning som baseras mer på fakta och satsa vidare på läxhjälp och sommarskola. Sedan vill vi också införa förberedelseskola för barn med invandrarbakgrund. Då kan vi på ett bättre sätt se vilken kunskapsnivå de ligger på och utifrån det placera dem i rätt årskurs. Det är också viktigt att de får en insikt i hur den svenska skolan fungerar. Vi vill också trycka på att det finns ett föräldraansvar när det gäller att upplysa om hur viktigt det är att gå i skolan.

”Vi vill ha en undervisning som baseras mer på fakta och satsa vidare på läxhjälp och sommarskola”, säger Anders Bengtsson.
”Vi vill ha en undervisning som baseras mer på fakta och satsa vidare på läxhjälp och sommarskola”, säger Anders Bengtsson. Foto: Helena Lindgren

Hur vill ni utveckla boendemöjligheterna?

– Dals-Eds kommun har i dag redan många tillgängliga lägenheter till rimliga hyror. Sedan är det upp till kommunen att se till att det inte är krångligt när någon vill bygga nytt. Vi ska naturligtvis inte avskaffa alla regler, men det ska vara minimalt med krångel. Vi tycker också att det bör ske lättnader när det gäller strandskyddet.

Hur vill ni att kommunens arbete med föreningarna ska stärkas?

– Förutom att vi ska stötta dem ekonomiskt tycker vi att kommunen ska använda sig av föreningarna vid större evenemang. Till exempel vid marknaden då de sköter parkeringen så att det kan tjäna en slant. Det är viktigt att kommunen uppmärksammar föreningarna så att invånarna vet om att de finns. Det kan ju finnas fler likasinnade som kan få upp ögonen för en förening och engagera sig.

Hur vill ni locka fler att bo i Dals-Ed?

– Vi behöver trycka på att Dals-Eds kommun är en trygg och lugn kommun att bo i och att vi har allt som behövs. Vi har järnvägen, nyrenoverade äldreboenden och naturen. På många håll har vi även fiber som underlättar för den som kan jobba hemifrån.

Hur vill ni förbättra infrastrukturen?

– Frågor om järnvägen och vägarna är inget vi äger, men vi måste fortsatt försöka trycka på. Jag vet inte hur behovet av fler järnvägsavgångar ser ut men det är bra att den finns.

Dals-Eds kommun haft många år av stabilt ledarskap. Hur tycker ni att en kommun ska ledas?

– Vi tycker att det nuvarande samarbetet har fungerat bra. Det är positivt att man kan diskutera sig fram till lösningar och att det finns samförstånd mellan partierna. Men ibland hade det kanske varit bra om det hade varit lite mer debatt på mötena så att väljarna vet var vi står.

Kenneth Gustavsson (C): ”Viktigt att det finns öppenhet och transparens”Per-Erik Norlin (S) ”Vi behöver sätta mål – ska passera 5 000 invånare”Andreas Nilsson (M): ”Vi vill fortsätta jobba i samförstånd”

Artikeltaggar

Anders BengtssonDals-Eds kommunEdPolitikSverigedemokraternaVal 2022

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.