Hoppa till huvudinnehållet

Andreas Nilsson (M): ”Vi vill fortsätta jobba i samförstånd”

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Andreas Nilsson är toppnamnet i Moderaterna i Dals-Eds kommun.
Andreas Nilsson är toppnamnet i Moderaterna i Dals-Eds kommun. Foto: Helena Lindgren

Moderaterna anser att det gäller att vara pragmatisk som ledare i Dals-Eds kommun och vill jobba för att stötta småföretagarna. Partiet tror också på en satsning av heltidsresan, om inte annat för att locka fler män till omsorgen, samt att det skall vara fler poliser på gatorna.

Under lång tid har Dals-Eds kommun haft fina placeringar på Svensk näringslivs företagsranking, men på senare år har kommunen gjort sämre resultat. Vad vill ni göra för att förbättra näringslivsklimatet?

– Vi måste se till att det går snabbt med tillståndsprocesser och finnas där för företagare som behöver stöd. Det gäller kanske främst småföretagare med få anställda som exempelvis kan behöva tips och råd när det gäller exempelvis EU-bidrag. Tillsammans med näringslivsstrategen, som dessutom har gått upp tid, gör vi ett gemensamt jobb för att bli bättre.

Brottsligheten är jämfört med många andra kommuner i landet låg i Dals-Eds kommun, men precis som på alla platser förekommer inbrott mot bland annat företag samt skadegörelse. Det finns även en önskan om bättre polisiär närvaro. Hur vill ni jobba mer med trygghetsskapande åtgärder?

– Redan i dag sker det ett bra arbete med samverkan av olika slag, vilket vi tror på. Dels grannsamverkan, dels företagssamverkan. Men vi vill också att det ska bli fler poliser i Dalsland. Att få till en polisstation är nog svårt att få till, men i alla fall fler poliser som kommer när något har hänt på rimlig tid och som snurrar på byn. Det inger trygghet.

Dals-Eds kommun har nyligen avslutat ett omfattande renoveringsprojekt av kommunens äldreboenden. Hur vill ni utveckla äldreomsorgen?

– Vi ser ju stora problem med att rekrytera personal till äldreomsorgen och vi hoppas mycket på heltidsresan. Vi tror att det även är ett sätt att få fler män att jobba inom omsorgen. Att säkerställa god arbetsmiljö på äldreboendena är en annan sak för att locka fler att jobba inom äldreomsorgen. Vi vill också att projekteringen av Linden 2 skall komma i gång. Viljan att satsa på Linden 2 finns från flera håll och nu vill vi undersöka saken närmare. Exakt hur det ska se ut har vi ingen uppfattning om förutom att det ska vara flexibelt.

”Moderaterna är öppna för att samverka med i stort sett alla partier”, säger Andreas Nilsson.
”Moderaterna är öppna för att samverka med i stort sett alla partier”, säger Andreas Nilsson. Foto: Helena Lindgren

Vad vill ni göra för att säkerställas en bra skolgång för eleverna i Dals-Eds kommun?

– Vi har i dag bra behörighet bland lärarna, men det går ju alltid att bli bättre. Vi tror också på att det ska finnas en kontinuitet i skolledningen och att det finns gott arbetsklimat bland personalen. Det är också viktigt att det finns en samsyn och gemensamma mål för nämnd, ledning och personal och att man vågar satsa resurser där de faktiskt krävs.

Hur vill ni utveckla boendemöjligheterna?

– Det finns i dag gott om lägenheter i det kommunala bostadsbolaget och om vi satsar på Linden 2 tror vi att det kommer att bli ännu bättre dynamik på bostadsmarknaden.

Hur vill ni att kommunens arbete med föreningarna ska stärkas?

– Moderaterna tycker att det är bra att kommunen är aktiv i föreningsarbetet. Vi har genom åren sponsrat projekt med till exempel konstgräset och ridhuset och vi tycker att det är ett bra sätt att satsa på föreningslivet, men vi ska inte ha det yttersta ansvaret. Sedan är det viktigt att vi hittar ett ramverk hur vi ska hantera det så det blir lika för alla, men det är ett arbete som pågår.

Hur vill ni locka fler att bo i Dals-Ed?

– Prognosen ser ju inte så bra ut, men vi tror att strandskyddet bör luckras upp för att öka inflyttandet till kommunen. Sedan har vi redan en bra skola, trygghet och bra med jobb, men det gäller att marknadsföra det ännu mer på till exempel mässor. Ett långsiktigt mål är att komma över 5 000 invånare.

Hur vill ni förbättra infrastrukturen?

– Vi är glada åt tåget som innebär att man kan bo här i Ed och har anställning i till exempel Trollhättan, men vi behöver fortsätta att påverka våra riksdagspolitiker för att vägarna i vårt område ska prioriteras. Vi behöver också fortsätta att trycka på både regionalt och inom Fyrbodal. Det är lätt att säga att vi vill ha bättre vägar, men vi sitter inte på resurserna.

Dals-Eds kommun haft många år av stabilt ledarskap. Hur tycker ni att en kommun ska ledas?

– Det gäller att vara pragmatisk, titta på sakfrågan och inte låsa sig. Martin Carling har hållit ihop det bra, vi jobbar i samförstånd och det är något vi vill fortsätta med. Moderaterna är öppna för att samverka med i stort sett alla partier.

Per-Erik Norlin (S) ”Vi behöver sätta mål – ska passera 5 000 invånare”Kenneth Gustavsson (C): ”Viktigt att det finns öppenhet och transparens”

Artikeltaggar

Andreas NilssonDals-Eds kommunEdModeraternaPolitikVal 2022

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.