Hoppa till huvudinnehållet

Tre nyanställda ska bygga experimentverkstad: ”Vi är mycket förväntansfulla”

Publicerad:
Det kommer att bli en testbäddsmiljö för möbel- och inredningsbranschen, med fokus på trä, i tidigare Rexcells fabrik.
Det kommer att bli en testbäddsmiljö för möbel- och inredningsbranschen, med fokus på trä, i tidigare Rexcells fabrik. Foto: Jan Lorentsson

Nu blir det liv i tidigare Rexcells fabrik i Dals Långed. Tre personer har anställts i det miljonprojekt som ska skapa en testbäddsmiljö för möbel- och inredningsbranschen.

– Vi är mycket glada och förväntansfulla, säger Anders Lindgren, verksamhetsledare vid Mötesplats Steneby som driver satsningen tillsammans med Göteborgs universitet.

Som Dalslänningen tidigare berättat beviljades projektet, med fokus på hållbar omställning och trä, 7,6 miljoner av Västra Götalandsregionen och Europeiska regionala utvecklingsfonden.

De tre personer som anställts i projektet bor alla i Göteborg, men två av dem har studerat vid Steneby; Kacper Adam och Marc Hoogendijk. Projektledare blir Mikael Sandqvist som jobbat inom möbel- och inredningsbranshen och idag driver Arbetsplatsmiljö AB – ett företag som erbjuder ekologiskt hållbara inredningslösningar.

– Vi valde utifrån kompetensen, vår tanke är också att de ska välja att flytta hit så småningom. Två av dem har en bakgrund i Dals Långed och ville komma tillbaka, säger Anders Lindgren.

Experimentverkstad

Projektet pågår under ett år och bygger på tre delar - omstart, hållbar utveckling och digitalisering.

I en lokal i tidigare Rexcell och Långedsverken ska de anställda bygga upp en experimentverkstad med både vanliga och digitala maskiner. Kacper Adam som är verkstadstekniker vid HDK Valand i Göteborg kommer att vara ansvarig.

– Vi ska bli ett kunskaps- och kompetenscentrum för möbel- och inredningsbranschen, säger Anders Lindgren, verksamhetsledare för Mötesplats Steneby.
– Vi ska bli ett kunskaps- och kompetenscentrum för möbel- och inredningsbranschen, säger Anders Lindgren, verksamhetsledare för Mötesplats Steneby. Foto: Tommy Lofgren

Målsättningen är att verkstaden ska vara uppbyggd i slutet av oktober nästa år då projektet går ut. Sedan ska företag från hela landet, med fokus på trä, kunna komma till Dals Långed och testa sina idéer.

”Stanna kvar”

– Vi ska bli ett kunskap- och kompetenscentrum för möbel- och inredningsbranschen. Det kommer leda till att studenter med masterexamen i möbeldesign vid HDK Valand Campus Steneby får större möjlighet att stanna kvar. Det är också tanken med Mötesplats Steneby, att skapa möjligheter så man kan stanna kvar och jobba i Dalsland. Även att locka hit andra som inte har någon bakgrund här, säger Anders Lindgren.

Han vill gärna utveckla och skapa ”nya Långedsverken” som han kallar det och har många tankar och idéer.

– Jag vill att det även ska vara en plats för designer, konstnärer och konsthantverkare och med en scen för kulturarrangemang, så det blir en levande miljö, säger han.

Artikeltaggar

Dals LångedMötesplats StenebyNäringslivTestbädd

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.