Hoppa till huvudinnehållet

Per-Erik Norlin (S) ”Vi behöver sätta mål – ska passera 5 000 invånare”

Publicerad:
Per-Erik Norlin är toppnamn på Socialdemokraternas valsedel i Dals-Eds kommun.
Per-Erik Norlin är toppnamn på Socialdemokraternas valsedel i Dals-Eds kommun. Foto: Helena Lindgren

Socialdemokraterna i Dals-Eds kommun vill att det ska bli fler invånare och vill sätta tydliga mål för att uppnå det. Barnomsorg på obekväm arbetstid, fixartjänst och en utökad satsning på ungdomsgården är några av de lockbeten som partiet vill satsa på för att bli över 5 000 Edare.

Under lång tid har Dals-Eds kommun haft fina placeringar på Svensk näringslivs företagsranking, men på senare år har kommunen gjort sämre resultat. Vad vill ni göra för att förbättra näringslivsklimatet?

– För att bli bättre behöver vi bygga upp en bra kommunikation med näringslivet. Vi har en näringslivsutvecklare som dessutom har gått upp i tid och det tror jag är rätta vägen. Vi brottas samtidigt med att näringslivet inte finner rätt kompetens och då måste vi se till att locka fler till Ed.

Brottsligheten är jämfört med många andra kommuner i landet låg i Dals-Eds kommun, men precis som på alla platser förekommer inbrott mot bland annat företag samt skadegörelse. Det finns även en önskan om bättre polisiär närvaro. Hur vill ni jobba mer med trygghetsskapande åtgärder?

– Vi ser ett hårdare klimat i samhället idag och vi måste bryta den trenden. Jag tror att vi måste börja redan i unga åldrar och föreslår därför att vi ska utveckla den verksamhet som finns på ungdomsgården till att bli ett nav där vi jobbar med dessa frågor kopplat till bland annat trygghetssamordnaren. Vi måste ta stafettpinnen och bli mer snabbfotade – jobba utifrån det behov som finns. Det kommer att kosta, men det kommer kosta ännu mer om vi inte gör någoz.

”Jag tror att vi behöver skapa gemensamma och enskilda mötesplatser”, säger Per-Erik Norlin.
”Jag tror att vi behöver skapa gemensamma och enskilda mötesplatser”, säger Per-Erik Norlin. Foto: Helena Lindgren

När det gäller polisstation är såklart visionen att åter ha en på orten. Vi hade ju det för längesedan och det ger en annan känsla av trygghet. Vi får försöka att spotta på stenen, inte minst dalslandsgemensamt. Det gäller att vara uthållig.

Dals-Eds kommun har nyligen avslutat ett omfattande renoveringsprojekt av kommunens äldreboenden. Hur vill ni utveckla äldreomsorgen?

– Jag tror att vi behöver skapa gemensamma och enskilda mötesplatser. Sedan är det väldigt viktigt med god personalpolitik. Det gör gott att göra gott och att bli sedd. Heltidsresan är också en viktig del. Möjligheten att jobba heltid måste ges och vi måste tänka på jämställdheten. Det finns ingen på till exempel kommunförrådet som accepterar delade turer. Det krävs insatser.

Precis som många andra partier vill även vi se över möjligheterna att öppna Linden 2. Börja titta på vad vi ska ha för innehåll och hur vi ska utforma det.

Vad vill ni göra för att säkerställas en bra skolgång för eleverna i Dals-Eds kommun?

– Återigen vill jag nämna mötesplatser och fritidsgården, där vi kan bygga upp en verksamhet utifrån samverkan för att möta allas behov.

Hur vill ni utveckla boendemöjligheterna?

– Först och främst, sätt igång processen om Linden 2. Om det kommer igång kommer det också att bli rotation på husen i kommunen. Lägenheter och tomter har vi, det gäller bara att vi marknadsför dem.

Hur vill ni att kommunens arbete med föreningarna ska stärkas?

Socialdemokraterna i Dals-Ed. Per-Erik Norlin.
Socialdemokraterna i Dals-Ed. Per-Erik Norlin. Foto: Helena Lindgren

– Dals-Ed är rik på föreningar och då inte bara i de största sporterna som till exempel fotboll, orientering och ridning, det finns alla typer av föreningar här. Jag tror på att bilda en föreningsallians som tillsammans kan bli ännu bättre och få ut ännu mer av verksamheterna. Kommunen kan hjälpa till som starthjälp.

Hur vill ni locka fler att bo i Dals-Ed?

– Vi behöver marknadsföra kommunen och lansera den livskvalitet vi har här. Här kan man bo bra och billigt och det finns en trygghet för alla. Vi har verktygen för att bli fler. På 1990-talet hade vi cirka 5 500 invånare och vårt mål är att komma över 5 000 invånare. Vi vill också se över möjligheten att införa barnomsorg på obekväm arbetstid samt inrätta en fixartjänst som kan hjälpa till med enklare uppgifter i hemmet. Fallolyckor kostar samhället otroliga mängder pengar.

Hur vill ni förbättra infrastrukturen?

– Det är ju livsnerven, all utveckling bygger på infrastruktur. Vi kan åka bra med kollektivtrafiken åt alla väderstreck förutom väst. Vi behöver jobba på frågan att även kunna åka kollektivt till Tanum och Strömstad. Vi behöver också jobba för fler tågstopp och avgångar. Vi är jätteberoende av att det ska fungera.

Socialdemokraterna har i många år varit i opposition, men nu ser vi en chans att skapa lite sensation och byta styre.
Per-Erik Norlin (S)

Dals-Eds kommun haft många år av stabilt ledarskap. Hur tycker ni att en kommun ska ledas?

– Socialdemokraterna har i många år varit i opposition, men nu ser vi en chans att skapa lite sensation och byta styre. Vi politiker har ofta en samsyn och vi inom Socialdemokraterna har genom åren blivit lyssnade på, men nu är det kanske dags att spela med oss istället. Vi är öppen för dialog om samverkan med alla partier förutom Sverigedemokraterna och vill fortsätta i samma respektfulla anda som vi har idag.

Vi behöver våga sätta mål och se till att gå i mål. Vad är till exempel fotboll utan ett mål?

Artikeltaggar

Dals-Eds kommunDals-Eds kommunPer-Erik NorlinPolitikSocialdemokraterna

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.