Hoppa till huvudinnehållet

Kenneth Gustavsson (C): ”Viktigt att det finns öppenhet och transparens”

Publicerad:
Kenneth Gustavsson är toppnamnet på Centerpartiets lista i Dals-Eds kommun.
Kenneth Gustavsson är toppnamnet på Centerpartiets lista i Dals-Eds kommun. Foto: Helena Lindgren

Centerpartiet i Dals-Eds kommun vill förbättra kommunikationen med näringslivet och få fler polisstationer runtom i landet. Partiet vill att fler ska bosätta sig i Ed och lockar med bland annat snabbladdningsstationer.

Under lång tid har Dals-Eds kommun haft fina placeringar på Svensk näringslivs företagsranking, men på senare år har kommunen gjort sämre resultat. Vad vill ni göra för att förbättra näringslivsklimatet?

– På grund av pandemin har vi inte kunnat vara närvarande på samma sätt som tidigare. Vi måste ut och besöka våra företag för att veta vilket behov som finns. Det är oerhört viktigt annars är det svårt att göra något kreativt åt saken. Centerpartiet anser också att vi behöver korta handläggningstiderna. När näringsliv och kommunen går hand i hand, då kan vi lyfta.

Brottsligheten är jämfört med många andra kommuner i landet låg i Dals-Eds kommun, men precis som på alla platser förekommer inbrott mot bland annat företag samt skadegörelse. Det finns även en önskan om bättre polisiär närvaro. Hur vill ni jobba mer med trygghetsskapande åtgärder?

– Oavsett om det förekommer ett eller tio brott är det fortfarande ett problem. Vi har kontinuerligt träffar med polisen för att tala om vad vi tillsammans kan göra för att göra samhället tryggare. Det kommunen kan göra är att bland annat hålla områden öppna och belysta. Sedan vill vi också att antalet poliskontor ska öka i landet. Vi förstår att det inte kan finnas på varje ort, men i alla fall närmare avstånd än vad det gör idag. Jag tror att det är positivt att myndigheten finns på plats i någon form och det är viktigt att de syns på samhället. Det inger en trygghet och gör skillnad.

Dals-Eds kommun har nyligen avslutat ett omfattande renoveringsprojekt av kommunens äldreboenden. Hur vill ni utveckla äldreomsorgen?

– Det är viktigt att en kommun har ett boende för var tid i livet. Invånarna i Dals-Eds kommun bor hemma längre och när de kommer till de särskilda boendena mår de oftast lite sämre än rikssnittet. Platserna på särskilda boenden kommer troligen att räcka till, men vi är överens om att frågan om ett nytt trygghetsboende/seniorboende måste aktualiseras. Vi vill starta processen för att bygga ett vid Linden och behöver öppna upp för förslag kring hur det ska byggas. Jag tycker att det ska utformas på det sättet att eventuella platser på ett trygghetsboende skall kunna göras om till särskilt boende om behovet finns.

"Jag ska inte säga hur lärare ska sköta sitt jobb, utan vår roll är att se till att det finns en grund att stå på som säkerställer att alla får den hjälp de behöver”.
"Jag ska inte säga hur lärare ska sköta sitt jobb, utan vår roll är att se till att det finns en grund att stå på som säkerställer att alla får den hjälp de behöver”. Foto: Helena Lindgren

Sedan tycker vi att det är viktigt att se till personalens förutsättningar. Vi slåss idag om personal och vi tycker att vi måste vara öppna för att diskutera att återinföra vårdbiträden. Det är viktigt att se till lämpligheten, istället för utbildning och i stället erbjuda utbildning på sikt.

Vad vill ni göra för att säkerställas en bra skolgång för eleverna i Dals-Eds kommun?

– Jag ska inte säga hur lärare ska sköta sitt jobb, utan vår roll är att se till att det finns en grund att stå på som säkerställer att alla får den hjälp de behöver. Det är viktigt att jobba med varje elev där de står och att börja redan på förskolan. Sedan är det också bra att det finns ett fungerande samarbete med det sociala.

Hur vill ni utveckla boendemöjligheterna?

– Det är viktigt att det finns en mix av olika bostäder. Det måste finnas något till de yngre som vill skaffa eget och något för de äldre och då är det Linden 2 som är det bästa alternativet. Det ligger centralt.

Hur vill ni att kommunens arbete med föreningarna ska stärkas?

– Precis som med näringslivet måste vi vara ute och lyssna vad vi kan göra. Vår kommun har ju i flera sammanhang sponsrat med pengar, som när det gäller bland annat konstgräsplanen och ridhuset. Vi behöver samverka för att nå bästa resultat.

Hur vill ni locka fler att bo i Dals-Ed?

– Vi behöver marknadsföra Dals-Ed för den rika kommun det är. Här finns ett aktivt föreningsliv, en trygghet, bra skola, korta köer inom barnomsorgen och en stabilitet som vi värnar om.

Vi vill också utveckla möjligheterna till snabbladdning. Man säger ofta att det är marknaden som ska sköta det, men där marknaden inte är så aktiv får nog de offentliga gå in för en möjlig etablering. Kanske man kan göra en satsning tillsammans med näringslivet. Tidigare hade man inte bensinstationer, men nu har man inte laddstationer.

Hur vill ni förbättra infrastrukturen?

– Vi äger inte frågan, men det är viktigt att vi fortsatt har dialog med bland annat regionen. Vi vill försöka få till fler tågstopp och måste ligga på. Även landsbygden måste få ha en fungerande kollektivtrafik och knyta samman knutpunkter.

Dals-Eds kommun haft många år av stabilt ledarskap. Hur tycker ni att en kommun ska ledas?

– Vårt uppdrag är att värna om skattebetalarnas pengar på bästa sätt. Det finns utmaningar framöver och ibland behöver vi fatta obekväma beslut och då är det viktigt att det finns öppenhet och transparens. Det är också viktigt att lyssna på invånarna och ta in det som är viktigt för människorna i Dals-Ed kommun. Vi måste göra det här tillsammans.

Artikeltaggar

CenterpartietDals-Eds kommunEdKenneth GustavssonPolitikVal 2022

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.