Hoppa till huvudinnehållet

Åtta års fängelse för 18-åringen efter knivattacken på studentnatten

Publicerad:
Reporter Ove Rydh
Ove Rydh
ove.rydh@provinstidningen.se
En 18-årig Åmålsbo döms till åtta månaders fängelse efter knivattacken under studentnatten i Åmål.
En 18-årig Åmålsbo döms till åtta månaders fängelse efter knivattacken under studentnatten i Åmål. Foto: Elinor Thuresson

En 18-årig Åmålsbo döms till åtta års fängelse för mordförsök efter knivattacken på studentnatten i Åmål. En av 17-åringarna döms till åtta månaders ungdomsövervakning, medan den andre 17-åringen frias helt.

En Säfflebo i 18-årsåldern höggs upprepade gånger med kniv och var nära att mista livet.

Mordförsöket skedde natten till den 11 juni vid Södra hamnplan i Åmål, utanför hamnkrogen Dalslands skafferi som höll studentfest.

Åklagaren hade yrkat på ett tolvårigt fängelsestraff för den 18-åring som misstänks vara delaktig i mordförsöket på studentnatten i Åmål. För de båda åtalade 17-åringarna yrkade åklagaren på två år och åtta månaders sluten ungdomsvård.

Alla tre tonåringarna har nekat till brott.

Åklagaren yrkar på långt fängelsestraff för mordförsök: Misstänkt teg i rättenLockade ut sitt offer från studentfesten: Tre tonåringar åtalas för mordförsök

”Allvarlig brottslighet”

Tingsrätten delar åklagarens uppfattning att det är ställt utom rimligt tvivel att det är 18-åringen som utdelat huggen.

Rätten skriver också i sin dom att det ”har rört sig om mycket allvarlig brottslighet”.

Den ene av 17-åringarna döms dels för misshandel, – för en skallning vid vattentornet i Åmål samma natt – dels för inblandningen i knivattacken i centrala stan, utanför studentfesten på Dalslands Skafferi 45 minuter senare.

Det visar sig att de två händelserna hör ihop.

Började vid vattentornet

I domen tecknar tingsrätten en bild av ett bråk vid vattentornet i norra delen av Åmål där en ung Åmålsbo skallats av den nu dömde 17-åringen. Säfflebon som senare på natten kom att bli knivhuggen lämnade då studentfesten nere i stan och begav sig till vattentornet för att ta den skallade i försvar.

Detta ska enligt tingsrättens resonemang ha lett till att 17-åringen kontaktade två personer, den andre åtalade 17-åringen och 18-åringen. Dessa tre stämde träff på asfaltsplanen utanför hamnkrogen. 18-åringen ska då ha tagit med sig en kniv.

Offret ringdes sedan upp och ombads komma till parkeringen, där attacken skedde.

Graverande konversationer

Flera vittnen som funnits på platsen pekar ut 18-åringen som gärningsmannen, den som huggit.

Men tingsrätten menar ändå att den starkaste bevisningen mot honom utgörs av de sökningar han gjort på internet och den konversation han haft med andra personer.

Framför allt framhåller tingsrätten den konversation 18-åringen haft med en av 17-åringarna, där de diskuterar händelsen och vilken version som 18-åringen ska lämna av vad som hänt, som särskilt graverande.

Ingen ungdomsrabatt

Vänersborgs tingsrätt dömer 18-åringen till åtta års fängelse.

Den dömdes låga ålder ska inte särskilt beaktas, menar rätten. Det vill säga den dömde får ingen så kallad ungdomsrabatt på sitt straff. Det har heller inte framkommit någon särskilt förmildrande omständighet som ska beaktas när straffvärdet bestäms, enligt rätten.

När det gäller den av 17-åringarna som döms till ungdomsövervakning anser rätten det ställt utom rimligt tvivel att han deltagit i gärningen genom att utdela slag mot målsäganden och att han därför ska dömas för grov misshandel efter attacken utanför hamnkrogen.

Och när det gäller den 17-åring som frias, så anser rätten att det saknas muntlig bevisning som tydligt pekar ut honom som aktiv vid bråket. Det är inte utrett att han på egen hand deltagit aktivt i våldet. Den friade 17-åringen har ”i så hög grad stått utanför händelseförloppet att han inte kan anses ha gjort sig skyldig till något straffbart”.

18-åringen i häkte

18-åringen ska fortsatt vara häktad tills fängelsestraffet kan påbörjas.

För den 17-åring som döms för grov misshandel och misshandel, har häktningen redan hävts. Han döms till åtta månaders ungdomsövervakning. Men med tanke på att han suttit frihetsberövad, anses tre månader av den tiden redan vara avtjänade.

Försök till mord på studentfest i Åmål

Artikeltaggar

Brott & blåljusDomstolarÅmål

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.