Hoppa till huvudinnehållet

Tre turismställen säljer trots en bra sommar

Publicerad:
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Norebyns Café och camp ligger strategiskt mellan länsvägen och sjön Grann i Steneby.
Norebyns Café och camp ligger strategiskt mellan länsvägen och sjön Grann i Steneby. Foto: Tommy Löfgren

Tre turismverksamheter inom Bengtsfors kommun ligger nu ute till försäljning. Orsakerna till att de valt att sälja skiftar men alla vittnar om en ökad turism i Dalsland. Det är Kanalvillan, Norebyns Café och camp samt Café och restaurang Brukshandeln.

– Jag har jobbat så länge så det skulle vara skönt att vara ledig en sommar. Men det är ett så fint ställe att vara på så det är svårt att lämna, säger Åke Abrahamsson som drivit Kanalvillan i Långbron i 33 år.

Verksamheten har både rumsuthyrning och kanotuthyrning och den fortsätter likt tidigare tills någon ny tar över. Intresset att driva vidare verkar vara stort.

”Ett sätt att leva”

– Vi har många intressenter och jag hoppas att det blir en människa med hjärtat på rätta stället. Det här är ett sätt att leva och inte ett jobb man går till klockan åtta och lämnar klockan fyra, säger han.

– Vi vill och hoppas att någon driver det vidare på samma sätt som vi och förädlar utifrån sina önskemål, säger Åke Abrahamsson.

Årets turistsommar på Kanalvillan har inneburit fler turister trots att det varit stängt vissa tider för visning av fastigheten.

– Det har varit jättemycket turister, en ökning från förra sommaren. Pandemin är över och nu reser folk. Under pandemin hade vi inga gäster från Centraleuropa men de har börjat komma tillbaka, men inte fullt ut ännu. Nästa år tror jag de kommit tillbaka fullt ut.

”Vill göra allt”

Däremot ser Abrahamsson en liten minskning vad gäller kanotuthyrningen.

– Jag har märkt efter samtal jag haft med gäster att tidigare stannade folk flera dagar på samma ställe, idag är det ofta bara en övernattning. Man kanske, till exempel, tar en dag i Sälen, en i Värmland, sen ner till Västkusten och så Liseberg. Jag tror att pandemin gjorde att det blev mycket kanoting, nu tror jag man vill göra allt man inte kunnat göra tidigare och försöker få in det under semestern.

Alldeles utanför Kanalvillan slussar passagerarbåtarna på Dalslands kanal och ofta övernattar turisterna både före och efter turen till Håverud då sommartågen stannar i Långbron.
Alldeles utanför Kanalvillan slussar passagerarbåtarna på Dalslands kanal och ofta övernattar turisterna både före och efter turen till Håverud då sommartågen stannar i Långbron. Foto: Britt-Marie Erlandsson

I och med den knutpunkt som Långbron är, där både kanalen, landsvägen och järnvägen möts har Kanalvillan många gäster från passagerarbåtarna.

– De bor ofta två nätter, först innan de kliver på båten här och åker till Håverud, sedan när de kommer tillbaka med tåget.

Pandemin slog hårt

På Norebyns Café och Camp i Steneby slog pandemin hårt och ägarna Jadwiga och Nore Johansson har verksamheten, som de själva byggt upp, ute till försäljning.

– Vi bestämde oss på grund av de sista tre åren. Första året av pandemin hade vi öppet restaurangen, istället för att det kom 120 personer på lunch kom det 40. Det var väldigt besvärligt, myndigheterna ställde krav på hur gästerna skulle sitta för att hålla avstånd och allt skulle desinfekteras. Det blev mer utgifter.

Så de bestämde sig för att inte öppna restaurangen förra sommaren, något som kom att påverka både camping och stuguthyrning.

– Det blev det 90 procent avbokningar direkt, sedan stängdes gränserna och det blev väldigt tomt på campingen. Så i slutet av förra året bestämde vi oss för att vi skulle sälja. Vi hade problem med hälsan också båda två och barnen ville inte ta över, de hade annat.

”En strålande sommar”

I sommar har Dalsland fått ett rejält uppsving inom turismen och det har även märkts på verksamheten i Norebyn.

– Det har varit jättemycket folk i stugorna och på campingen, det kändes nästan som det var för litet. Det har varit en strålande sommar med fint väder och det var underbart att se folk som hade längtat efter att komma tillbaka, säger Jadwiga Johansson.

Hon berättar att sedan de startade verksamheten 2007 har de haft många trogna kunder, främst från Norge, Tyskland och Holland. Men i sommar tillkom även gäster från Belgien, Italien och Frankrike.

Det finns flera intressenter till företaget, berättar Jadwiga Johansson, men det råder en osäkerhet att våga satsa.

– Vi har några som är väldigt intresserade men de är lite avvaktande på grund av räntan, de vill vänta och se.

Café och restaurang brukshandeln ligger mitt i turiststråket vid Dalslands kanal.
Café och restaurang brukshandeln ligger mitt i turiststråket vid Dalslands kanal. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Artikeltaggar

BrukshandelnDals LångedGustavsforsKanalvillanNorebyns Café och CampStenebyTurism

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.