PRO bjöd i fredags in lokala politiker till debatt. Och det var ingen tvekan om vilken fråga som är den viktigaste för pensionärerna i Dals-Eds kommen. Linden 2 väckte debatt.
– Sätt spaden i jorden, sa en av besökarna.
Enligt tradition bjöd PRO in de lokala politikerna till debatt på fredagskvällen i förra veckan.
Kvällen inleddes med att Monica Sandström välkomnade gästerna som fyllde varenda sittplats i Hamncaféet nere vid småbåtshamnen. Därefter fick alla närvande politiker kort presentera sig och lyfta de frågor som de anser viktiga inför kommunvalet den 11 september.
På plats fanns Kenneth Gustavsson (C), Per-Erik Norlin (S), Andreas Nilsson (M), Patric Högfeldt (L), Tommy Olsson (KD), Per Normark (V) och Anders Bengtsson (SD).
Nytt boende
Efter presentationsrundan hade PRO förberett ett antal frågor som den politiker som kände sig manad fick besvara. Det var många frågor som fanns på dagordningen, bland annat vad som händer med seniorkortet, frågan om fler radhuslägenheter planeras och om hur arbetslösheten ser ut.
Men det var senior- och trygghetsboendet Linden 2 som väckte mest intresse bland besökarna.
– Varför påbörjar ni inte byggnation för full fart? Vad är hindret? Den som kan lova att byggnation påbörjas under nästa mandatperiod får pensionärernas röst, sa Stina Karlsson i publiken.
Alla partier i Dals-Eds kommun är mer eller mindre överens om att bollen bör sättas i rullning när det gäller Linden 2.
– Frågan är bara hur och vem som ska bygga? Bygglov är klart och det godkänner att ett fyravåningshus byggs intill nuvarande Linden. Vi är positiva till att komma i gång med planering, sa Andreas Nilsson (M).
– Jag tror att det finns en stor enighet kring att satsa på Linden 2, sa Per-Erik Nilsson (S).
– Det här är något vi har diskuterat i många år och det finns ett stort intresse, sa Kenneth Gustavsson (C).
”Behovet finns inte just nu”
Trots många tummen upp från politikerna vill några av dem ändock dra i handbromsen.
– Behovet finns inte just nu. Vi måste vara beredda på att om vi bygger och behöver blockhyra lokalerna så finns risken att vi måste betala för tomma lägenheter. Att besluta när vi ska bygga och vad det får kosta är en svår ekvation som vi behöver några år på oss för att se över. När vi väl bestämmer oss för att bygga kommer det gå snabbt, sa Kenneth Gustavsson (C).
Kristdemokraterna är dock redo att chansa.
– Det är alltid en risk att man får tomma lägenheter, men den risken måste vi ta, sa Tommy Olsson.
Som i så många andra kommuner var röjning också ett ämne som kom upp till diskussion. Och precis som i andra kommuner är det i dessa sammanhang svårt att hålla ordning på vad som är kommunal mark och inte.
Betande djur
Andreas Nilsson (M) informerade i alla fall om att det finns en kommunal trädplan som nyligen uppdaterades och Kenneth Gustavsson föreslog en lösning av det mer levande slaget.
– När det gäller slänten mitt emot kyrkan ner mot Lilla Le så är det arbetsmiljöfarligt att röja där. Kanske man i stället skall låta djur gå där och beta, sa han.
Klagomål lyftes också när det gäller underhåll av Gesäters gamla skola samt museet intill torget.
Kvällsarrangemanget avslutades med fika och underhållning.