Hoppa till huvudinnehållet

Monsterrace firar 30 år – hoppas på publikrekord

Publicerad:
Pernilla Lönngren
pernilla.lonngren@dalslanningen.se
Arrangören håller även tummarna att publikrekordet från 2019 slås i år. Då kom det 4 500 besökare under helgen som tävlingen pågick. Bakre raden från vänster: Carola Palm Jacobsson, Madelene Schwartz, Staffan Hagberg, Jonas Johansson, Jan Svensson, Philip Johansson, Nathalie Karlsson, Anders Torstensson, Tomas Melin, Marcus Leander, Anna Johansson och Hugo Johansson. Främre raden från vänster: Fredrik Magnusson, Sebastian Magnusson och Nils Johansson.
Arrangören håller även tummarna att publikrekordet från 2019 slås i år. Då kom det 4 500 besökare under helgen som tävlingen pågick. Bakre raden från vänster: Carola Palm Jacobsson, Madelene Schwartz, Staffan Hagberg, Jonas Johansson, Jan Svensson, Philip Johansson, Nathalie Karlsson, Anders Torstensson, Tomas Melin, Marcus Leander, Anna Johansson och Hugo Johansson. Främre raden från vänster: Fredrik Magnusson, Sebastian Magnusson och Nils Johansson. Foto: Helena Lindgren
 • Jan Svensson, Marcus Leander och Staffan Hagberg.
  Jan Svensson, Marcus Leander och Staffan Hagberg. Foto: Helena Lindgren
 • ”Där gick den gamla banan”, säger Jan Svensson.
  ”Där gick den gamla banan”, säger Jan Svensson. Foto: Helena Lindgren
 • Nya läktare har byggts lagom till jubileet.
  Nya läktare har byggts lagom till jubileet. Foto: Helena Lindgren
 • Den nya banan är 30 meter längre än den gamla och mer tekniskt utmanande.
  Den nya banan är 30 meter längre än den gamla och mer tekniskt utmanande. Foto: Helena Lindgren
 • Jan Svensson och Staffan Hagberg.
  Jan Svensson och Staffan Hagberg. Foto: Helena Lindgren
 • Att få se på monsterrace är enligt många något av det häftigaste som finns oavsett ålder. Helgens tävlingar lockar publik i alla storlekar.
  Att få se på monsterrace är enligt många något av det häftigaste som finns oavsett ålder. Helgens tävlingar lockar publik i alla storlekar. Foto: Helena Lindgren

Till helgen är det dags för årets upplaga av monsterrace i Ed. Ett evenemang som i år firar 30-årsjubileum. Med anledning av detta bjuds det på lite nyheter för både tävlande och besökande.

– Vi har bland annat passat på att bygga om banan, säger Marcus Leander, en av arrangörerna.

Det årliga monsterracet i Trolldalen i Ed är för många en tradition att besöka. Såväl barnfamiljer som fordonsentusiaster kommer för att se stora, mullrande bilar som kör över höga h

opp och tävlar mot varandra.

Efter att evenemanget har uteblivit under två år på grund av pandemin, vill arrangörerna nu lagom till 30-årsjubiléet bjuda på några nyheter.

– Det är en ny bana med nya hopp och en sträckning som är 30 meter längre än den gamla, så att det blir mer teknisk körning. Startplatsen är också flyttad för att kunna få fler publikplatser, säger Marcus Leander, ordförande i Nössemark-Ed Offroaders som anordnar tävlingen.

Drygt 500 sittplatser

Med de nya publikplatserna kommer det bland annat att finnas drygt 500 sittplatser. Man har även jämnat till depån så att det blir lättare för publiken att ta sig dit om de vill träffa förare samt titta närmare på trucksen i pausen.

Ordförande Marcus Leander hoppas på en jättebra helg och att de har tur med vädret.
Ordförande Marcus Leander hoppas på en jättebra helg och att de har tur med vädret. Foto: Helena Lindgren

– Vi har också utökat området och gjort mer plats för knallar, säger Marcus Leander.

Förutom tävlingen i sig finns en del kringarrangemang. Hos knallarna kan man köpa både godis och T-shirts, och för den hungrige kommer det att finnas matservering och kiosk. Barn som vill aktivera sig kan roa sig med hoppborg och hinderbana. Man kan även passa på att besöka Crossklubben i Ed som finns på plats i Trolldalen under helgen.

Marcus Leander säger att det känns som att suget är stort att delta i monsterrace nu efter pandemin. Det märks inte minst genom antalet anmälda deltagare. Bland de anmälda finns många lokala förmågor, men även tillresta deltagare från såväl Jönköping och Stockholm.

– Jag tror att vi har ett dryga 30-tal anmälda. Det är rekord, säger han.

Hoppas på publikrekord

Arrangören håller även tummarna att publikrekordet från 2019 slås i år. Då kom det 4500 besökare under helgen som tävlingen pågick.

Jan Svensson och gänget har pysslat om banan in i det sista.
Jan Svensson och gänget har pysslat om banan in i det sista. Foto: Helena Lindgren

Marcus Leander hoppas på en jättebra helg och att de har tur med vädret.

– Vi har ju flera trogna fans som nog skulle komma om det så var snöstorm. Men främst för barnfamiljernas del är det ju bäst om vädret är bra, säger han.

Vid speakerbåset dessa dagar hörs Staffan ”Kotten” Hagberg och Conny ”Farmarn” Karlsson. Båda veteraner i monsterrace-sammanhang.

– Det ska bli väldigt kul att få göra detta och äntligen få testa den nya banan. Det blir ett kvitto för alla som har varit med och jobbat och byggt under de här åren, säger Marcus Leander.

Artikeltaggar

EdFritid och livsstilMarcus LeanderTrolldalen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.