Hoppa till huvudinnehållet

Här är det tufft för småföretagare – kommunen som är tredje sämsta i landet

Publicerad:
Bengtsfors kommun är enligt en ny kartläggning av Småföretagarnas riksförbund en av de sämsta kommuner i landet att driva småföretag i.
Bengtsfors kommun är enligt en ny kartläggning av Småföretagarnas riksförbund en av de sämsta kommuner i landet att driva småföretag i. Foto: Per Carlsson

Förutsättningarna för att driva små företag i Bengtsfors kommun tillhör landets sämsta. Det visar en kartläggning av Småföretagarnas Riksförbund. Men det är inte alla som håller med om att det faktiskt är så.

I Småföretagarnas riksförbunds kartläggning placerar sig Bengtsfors kommun på plats 279 av landets 290 kommuner, vilket är 43 placeringar sämre jämfört med förra året.

– Småföretagen spelar en viktig roll för den kommunala ekonomin. De skapar jobb och tillhandahåller efterfrågade produkter och tjänster på den lokala marknaden. Småföretagarindex visar hur förutsättningarna ser ut mellan olika kommuntyper och vilka konsekvenser det innebär, säger förbundsordförande Peter Thörn, i ett pressmeddelande.

Förklara förutsättningarna

Småföretagarnas riksförbunds syfte med rankingen är att förklara förutsättningarna för att driva företag, snarare än att betygsätta kommunens verksamhet.

KommunRankingFörändring
Bengtsfors279– 43
Dals-Ed140– 93
Färgelanda277– 51
Mellerud230– 94
Åmål263– 12

Baserat på offentlig statistik har förbundet kollat på nio olika dimensioner av företagande för att ge en helhetsbild av de lokala förutsättningarna.

Dimensionerna är välfärdsåtaganden, demografi, företagsamma per capita, kapitalförsörjning, kommunal näringspolitik, lokal marknad, överlevnadsgrad, skolsystem och trygghetsinsatser.

När det gäller Bengtsfors är det framför allt skolsystemet, kommunens välfärdsåtagande och trygghetsinsatser som drar ned kommunens betyg. Men den kommunala näringspolitiken och överlevnadsgraden bland nya företag är områden som enligt kartläggningen är starka.

Bäst villkor i städer

Småföretagarindex visar att de bästa villkoren för företagande finns i storstäder, i pendlingskommunerna kring storstäderna och i landsbygdskommuner med en stark turismsektor. De sämsta villkoren finns i glesbefolkade kommuner utan turism.

Bengtsfors är, enligt Sveriges kommuner och regioners (SKR) definition, en landsbygdskommun. Det finns sammanlagt 40 sådana här kommuner.

Bengtsfors klarar sig sämre än de flesta av dem, och är rankad 40 av 40.

Marie Leander driver sedan några år tillbaka Bengtsfors bok- och pappershandel och hon håller inte med om att förutsättningarna är dåliga.

Marie Leander, Bengtsfors bok- och pappershandel.
Marie Leander, Bengtsfors bok- och pappershandel. Foto: Tommy Lofgren

– Jag har inget att jämföra med eftersom det här är första gången jag driver eget, men jag har aldrig stött på något hinder. Jag tycker att det fungerar bra, säger hon.

Marie Leander påtalar att det så klart finns aspekter som hade kunnat vara bättre.

Visst hade det varit bra om fler väljer att flytta till Bengtsfors för att det till exempel finns en bra skola här, men för mig är det viktigare att det är verksamhet i grannlokalen.
Marie Leander.

– Visst hade det varit bra om fler väljer att flytta till Bengtsfors för att det till exempel finns en bra skola här, men för mig är det viktigare att det är verksamhet i grannlokalen. Det är saker som man inte går och tänker på och som inte rör mig. Sommartid kommer det ju även mycket turister.

Jeanette Lindh Svanqvist, näringslivsutvecklare i Bengtsfors kommun:

Jeanette Lind-Svanqvist, Bengtsfors kommuns näringslivs- och tillväxtutvecklare.
Jeanette Lind-Svanqvist, Bengtsfors kommuns näringslivs- och tillväxtutvecklare. Foto: Tommy Lofgren

– Den här undersökningen tittar på statistiska faktorer och när det gäller Bengtsfors kommun har de aspekterna sett likadana ut i flera år. Företagarna själva har inte fått komma till tals i kartläggningen. I andra rankingar, där man undersöker ungefär samma faktorer men även tar med företagarnas åsikter, är vi bland de bästa i Fyrbodal, säger hon.

Färgelanda kommer inte långt efter Bengtsfors kommun i rankingen då kommunen landar på plats 277.

Melleruds och Dals-Eds kommuner är dalat mest i rankingen av dalslandskommunerna – 94 respektive 93 placeringar till plats 230 och 140.

Artikeltaggar

ÅmålBengtsforsBengtsfors Bok- och pappershandelBengtsfors kommunEdEkonomiFärgelandaJeanette Lindh SvanqvistMellerudNäringslivSmåföretagarnas Riksförbund

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.