Hoppa till huvudinnehållet

Pensionärer rekommenderas fylla på med covidvaccin: ”Det är viktigt”

Publicerad:
Reporter Ove Rydh
Ove Rydh
ove.rydh@provinstidningen.se
Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götaland, uppmanar alla som rekommenderas att vaccinera sig, att också göra det.
Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götaland, uppmanar alla som rekommenderas att vaccinera sig, att också göra det. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Västra Götalandsbor som är 65 år eller äldre, eller som har fyllt 18 år och tillhör en riskgrupp, rekommenderas att ta en påfyllnadsdos.

– Det är viktigt att alla som rekommenderas att vaccinera sig gör det, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen.

För att ta påfyllnadsdos ska det ha gått minst fyra månader sedan den senaste dosen togs. I Västra Götaland finns det gott om vaccintider, såväl bokningsbara som på drop-in, rapporterar regionen i ett pressmeddelande.

Ålder ökar risken

Personer som är 65 år eller äldre, eller som har fyllt 18 år och tillhör en riskgrupp, rekommenderas att ta en påfyllnadsdos. För övriga invånare finns däremot ingen sådan rekommendation.

– Risken stiger med åldern och ser olika ut inom gruppen. Därför erbjuder vi också alla som är 18–64 år att ta en påfyllnadsdos, om de vill göra det, säger Kristine Rygge i pressmeddelandet.

Från och med den 1 september rekommenderar Folkhälsomyndigheten följande:

• Vuxna från 65 år samt personer i riskgrupp från 18 år rekommenderas ytterligare en påfyllnadsdos inför kommande höst- och vintersäsong. Rekommendationen gäller alla som har ökad risk för allvarlig covid-19-sjukdom: gravida, personer med nedsatt immunförsvar, personer med hjärt- och lungsjukdom med flera grupper. De finns listade på sidan ”Information till riskgrupper om covid-19”.

• Vuxna mellan 18 och 64 år rekommenderas vaccination med tre doser, med andra ord samma som nuvarande rekommendation. Den som vill ta ytterligare en påfyllnadsdos, dos fyra, inför kommande säsong kan göra det. Men det är en möjlighet, ingen rekommendation.

• Barn mellan 12 och 17 år rekommenderas vaccination med två doser, det vill säga att nuvarande rekommendation kvarstår. Utöver det rekommenderas barn i särskilda grupper vaccination från fem års ålder, också enligt nuvarande rekommendation.

80-åringar kontaktas

De som bor i Västra Götalandsregionen och som är 80 år och äldre, kommer att kontaktas av sin vårdcentral för vaccination.

Artikeltaggar

CoronavirusetDalslandVaccinationVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.