Hoppa till huvudinnehållet

Kurre har jobbat på Coop i 48 år: ”Det har varit en fantastisk tid”

Publicerad:
Pernilla Lönngren
pernilla.lonngren@dalslanningen.se
Kurt-Åke ”Kurre” Fredriksson går nu i pension efter att ha varit på samma arbetsplats i 48 år.
Kurt-Åke ”Kurre” Fredriksson går nu i pension efter att ha varit på samma arbetsplats i 48 år. Foto: Pernilla Lönngren

Efter nästan ett halvt sekel på samma arbetsplats är det nu dags för Kurt-Åke Fredriksson i Ed, mer känd som ”Kurre på Coop”, att gå i pension. Under åren har han alltid känt sig uppskattad av både arbetskamrater och kunder.

– Jag har aldrig känt att det har varit tråkigt att gå till jobbet, säger han.

En fredag 1974 gjorde Kurt-Åke ”Kurre” Fredriksson sin sista skoldag i årskurs nio. Måndagen därpå började han sommarjobba på Konsum i Ed, nuvarande Coop. Där har han blivit kvar tills nu. Hans smeknamn ”Kurre på Coop” är allmänt känt bland Edsborna.

– Till och med när chefen skulle beställa nya namnbrickor blev det Kurre i stället för Kurt-Åke, berättar han.

Hans första arbetsuppgifter var som springpojke där han fick plocka ihop och köra ut varor med sin flakmoped till de som hade beställt. Ibland gick det dock inte som planerat när han körde med flakmopeden.

– Jag minns en gång när jag körde ut varor till Hemkunskapen på skolan. Då var mopeden väldigt tungt lastad, så när jag kom till backen gick den av på mitten, säger han, och berättar att mopeden trots försök inte gick att laga.

– Då fick jag i stället en ny grön moped.

Förstående kollegor

Det har hänt en hel del inom butiksarbetet under åren som Kurre har jobbat där. Förutom att han övergick från varuutkörning till att främst ha hand om kassa och mejeriavdelning, har mycket digitaliserats. Något som inte var till hans förtjusning.

– Jag hade lite problem med databiten. Och när vi sedan skulle börja ha hand om Posten också mådde jag nästan lite illa, säger han.

Han har som tur är fått slippa det mesta av arbetet inom posthanteringen då han har haft snälla och förstående kollegor.

– Jag har haft väldigt bra arbetskompisar och chefer. Det har varit en fantastisk tid att jobba!

Ett socialt arbete

Trots att han alltid har trivts med sitt arbete kom det en tid då han kände att han ville prova på något annat. Detta främst på grund av att det då var en hel del helgjobb. Han tog då semester under en period för att jobba på en truckfabrik i Ed.

– Men det var verkligen inget för mig. Det ringde och lät i den där fabriken, säger han, och berättar att han då återgick till arbetet i butiken.

Det han har gillat allra mest under sina år på Coop är att det är ett socialt arbete där man möter människor varje dag.

– Man träffar mycket folk som man pratar med, säger han.

En lite annorlunda händelse som Kurre minns från sin första tid på Coop var när han arbetade en julafton. Plötsligt kom det in en person och frågade om de hade en julgran.

– Vi hade ju en pyntad julgran i butiken så då fick han med sig den, säger han och skrattar.

Överraskades med ris

I slutet av juli gjorde han sin sista arbetsdag på Coop. Han blev då överraskad av vänner och kollegor när han skulle gå hem.

– Jag fick ballonger och presenter och så kastade de ris på mig, säger han.

Efter Kurres sista arbetsdag överraskades han med presenter och riskastning.
Efter Kurres sista arbetsdag överraskades han med presenter och riskastning. Foto: Malin Andersson

I nuläget har han fortfarande semester, men om bara några dagar är den slut och då blir han officiellt pensionär. Men han avsäger sig inte helt att hoppa in och jobba vid behov.

Det som nu väntar den nyblivna pensionären är bland annat att återuppta sitt bordtennisspelande.

– Jag har inte tränat på länge eftersom jag bröt foten. Då spelade vi serier men nu kommer det bli mest på skoj, säger han.

Inför hösten har han både kryssning med Lasse Stefanz och en Londonresa inplanerad. Han ska umgås mycket med barn och barnbarn samt sin särbo, som även hon står inför en stundande pension.

– Min särbo och jag fyller år med bara en dags mellanrum. Vi känner att det gäller att ta vara på livet, säger Kurre.

Artikeltaggar

CoopDals-Eds kommunEdNöje/Kultur

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.