Hoppa till huvudinnehållet

Åklagaren yrkar på långt fängelsestraff för mordförsök: Misstänkt teg i rätten

Publicerad:
Reporter Ove Rydh
Ove Rydh
ove.rydh@provinstidningen.se
Det misstänkta mordförsöket skedde på natten till den 11 juni vid Södra hamnplan i Åmål, utanför hamnkrogen Dalslands skafferi som höll studentfest. Nu har rättegången avslutats.
Det misstänkta mordförsöket skedde på natten till den 11 juni vid Södra hamnplan i Åmål, utanför hamnkrogen Dalslands skafferi som höll studentfest. Nu har rättegången avslutats. Foto: Elinor Thuresson

Åklagaren yrkar på ett tolvårigt fängelsestraff för den 18-åring som misstänks vara delaktig i mordförsöket på studentnatten i Åmål. För de två 17-åringarna yrkas på sluten ungdomsvård.

– Jag anser det utrett att 18-åringen höll i kniven men alla tre är lika delaktiga i brottet, säger åklagaren Alexandra Östberg Giraldo.

Alla tre tonåringarna nekar till brott. 18-åringen är kvar i häktet i väntan på dom.

Rättegången mot de tre tonåringar som gemensamt stod åtalade misstänkta för försök till mord på en Säfflebo i 18-årsåldern i samband med studentfirandet i Åmål natten till den 11 juni, avslutades under onsdagen.

Åklagaren Alexandra Östberg Giraldo yrkar på tolv års fängelse för den inblandade 18-åringen och hänvisar till en lagskärpning där den så kallade ungdomsrabatten för grova brott har slopats. Åklagaren yrkar på två år och åtta månaders sluten ungdomsvård för de åtalade 17-åringarna.

Ingen skillnad i skuld

– Det beror alltså inte på att jag anser att det är någon skillnad i skuld. Men eftersom ungdomsrabatten togs bort för den som fyllt 18 år, så får det så här stora konsekvenser. De som är under 18 år får i allmänhet inte fängelse utan döms istället till ungdomsvård, säger Alexandra Östberg Giraldo.

Åklagaren anser det utrett att det var 18-åringen som höll i kniven och utdelade flera hugg, men att de två 17-åringarna var delaktiga i planeringen och genomförandet och att de också attackerade målsäganden med slag.

– Målsäganden hade inte en chans att värja sig, säger åklagaren.

”Svävade i livsfara”

Tolv års fängelse är ändå ganska högt i straffskalan, med tanke på den huvudåtalades ålder.

– Det var ren tur att målsäganden överlevde. Han förlorade stora mängder blod och det dröjde länge innan ambulansen kom. Han svävade i livsfara. Man kan säga att det var så nära ett fullbordat brott man kan komma, säger Alexandra Östberg Giraldo.

Samtliga tre åtalade har hela tiden nekat till brott. Det gjorde de båda 17-åringarna också i rättegången. 18-åringen använde sin rätt att tiga sig igenom hela rättegången. Då lästes istället hans vittnesmål från polisförhören upp i rättssalen.

Kvar i häktet

Efter rättegången beslutade tingsrätten att 18-åringen skulle kvarstanna i häkte i väntan på dom. Den av 17-åringarna som tidigare också suttit häktad släpptes däremot i väntan på dom.

PD har sökt 18-åringens försvarsadvokat utan framgång. Den ene 17-åringens försvarsadvokat vill inte uttala sig med hänvisning till den åtalades unga ålder.

Dom i målet faller den 24 augusti.

Artikeltaggar

Brott & blåljusSäffleÅmål

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.