Hoppa till huvudinnehållet

Val 2022 – Stig Bertilsson (M): ”Vi har vänt minus till plus”

Publicerad:
Stig Bertilsson (M) inför kommunvalet i Bengtsfors 2022.
Stig Bertilsson (M) inför kommunvalet i Bengtsfors 2022. Foto: Conny Hultgren

Den 11 september bestämmer väljarna i Bengtsfors kommun vilka politiska partier som ska styra kommunen de närmaste fyra åren.

Stig Bertilsson (M) svarar på Dalslänningens frågor om hur vård, skola och omsorg ska bli bättre i Bengtsfors kommun. Hur samhället ska bli säkrare. Och vilka andra partier M vill samverka med.

Vill du rädda Strömkullegymnasiet? Varför/varför inte?

– Ja, om det går att rädda. Det vill säga under förutsättning att man kan presentera och få gehör de program som elever vill ha. Redan för ett år sedan var skolan väldigt illa ute. I det läget presenterade skolledningen ett nytt program som man kallade Från skog till bord. Skolledningen var väldigt entusiastiska kring detta och det förstod jag mycket väl. Därför sa vi att vi testar det här. Men nu visade det sig att det fanns ett väldigt begränsat intresse för det. Sedan är det inte rimligt att jag ska sitta och säga vilka program som ska drivas. Däremot har vi tillsatt en konsultutredning, som nu börjar jobba, och vad den kommer fram till får stor betydelse inför fortsättningen. Vi är beredda att släppa fram alternativ om det visar sig finnas förutsättningar för det.

På Ekhagsskolan i Dals Långed har det slutat personal i protest mot nedskärningar. Hur ser du på det?

– Det är inte en fråga som jag ska svara på egentligen, men det har framgått i den lokala insändardebatten att det inte har varit några nedskärningar utan man är på väg att anpassa så att Ekhagsskolan får resurser som är jämförbara med andra skolor och extra resurser med hänsyn taget till socioekonomiska effekter.

När sexorna ska återvända till Franserudsskolan kommer det att kosta mycket pengar att rusta lokalerna. Är det bättre att bygga en helt ny låg- och mellanstadieskola i Bengtsfors tätort?

– Det är för tidigt för mig att uttala mig om. Vi håller nu på att ta fram ett koncept för hur skolan ska byggas. Vi räknar med att det kommer att kosta åtskilliga tiotal miljoner kronor. När konceptet är framme på bordet tar vi ställning till om vi går på det eller om vi satsar på en ny skola. Som jag ser på det just nu så handlar det i första hand om att bygga om och rusta skolan med utgångspunkt med hur den ser ut idag.

Det kommer på sikt att behövas fler platser inom särskilda boenden. Ska Bengtsfors kommun bygga ett nytt äldreboende? Varför/varför inte?

– Vi tar nu en äldreomsorgsplan där det står att vi vid behov ska bygga ett nytt särskilt boende för äldre. Ett alternativ är att lokalisera fler platser till något av de befintliga äldreboendena. Från Moderaternas sida har vi inte tagit ställning ännu och det är det inget parti som har gjort vad jag har förstått. När vi hade uppe äldreomsorgsplanen i kommunfullmäktige första gången så var det ingen som förespråkade det ena eller andra utan man accepterade skrivningen om ett eventuellt framtida äldreboende. Vi måste ha fakta först och veta hur stort behovet är. Prognoser kan förändras till 2030 och framförallt 2040 när de stora behoven beräknas komma.

Vad tycker du om samarbetet med Melleruds kommun på det sociala området?

– Det är alldeles utmärkt. Vi har ett gott samarbete där vi byggt en gemensam strategisk ledning där vi drar nytta av varandra. Det är kompetenshöjande och ekonomiskt mycket fördelaktigt. Vi har sparat mycket pengar genom det här samarbetet. Kritiken att det skulle saknas demokratisk insyn är helt grundlös. Det finns tydliga delegationsordningar om hur verksamheten ska drivas och tydliga mandat från kommunchef till socialchef och till verksamhetsledare och de har i alla delar hållit sig till de delar som är angivna. Det finns ingen anledning för politiken att ge sig in i en pågående verksamhetsutveckling där professionen håller sig inom ramarna och jobbar för att nå bästa möjliga resultat.

Hur ser du på brottsutvecklingen i Bengtsfors kommun? Vad ska ditt parti göra för att Bengtsfors kommun ska bli tryggare och säkrare?

– Det är oroande att det förekommer så mycket brottslighet i form av stölder och skadegörelser i svenska landsbygdskommuner över huvud taget. Därför är det nödvändigt att få till ytterligare förstärkning av polis och kommunen måste bli bättre på att jobba ihop med polis för att undvika att unga människor hamnar snett. Den andra biten är att rättssamhället i stort måste utvecklas så att när människor begår grova brott så ska de inte finnas ute på gator och torg. De ska straffas för detta.

– Vi vill fortsätta bygga vidare på det som vi har åstadkommit under den här mandatperioden. I dialog med och påtryckningar mot polisen så har vi fått en större polisiär organisation på plats i Bengtsfors. Men det räcker inte. Det fattas områdespoliser i Dalsland och det är rimligt att människor känner trygghet på gator och torg. Vi kommer att jobba vidare med den här frågan.

– Annars är, ska jag säga, Bengtsfors inte särskilt otryggt att bo i. Men det finns för många faktorer som inte pekar åt rätt håll och det måste vi hantera.

Vilka partier vill ni bygga ett samarbete med för att styra Bengtsfors kommun efter valet?

– Vi har ett alldeles utmärkt samarbete med C och KD och det hoppas jag att vi får fortsätta med. Jag breddar gärna det samarbetet ytterligare. Det är osäkert om vi når egen majoritet själva, men vi har lyckats väldigt väl även i minoritetsstyre.

– Jag får ofta höra att man inte har sett reformer och förnyelse under årtionden som under den här mandatperioden och det är klart att vi vill jobba vidare med det. Fråga nummer ett var att vi lyckades vända ekonomin, stora underskott har vänts till ekonomi i balans. Vi har samarbetet med Mellerud, satsningen på ett Campus Dalsland, omlastningscentralen i Bäckefors, nybygget på Björkdungen där vi säkrade Folktandvårdens framtid till exempel.

– I det lokala arbetet kan jag tänka mig att samarbeta med alla partier. Under flera gånger av mandatperioden har vi haft överenskommelser med sex av sju partier. Det sjunde partiet, S, har valt att sätta sig på läktaren. Sedan tror jag inte att de kommer att fortsätta så. Om det blir opposition för dem även under nästa mandatperiod så är jag övertygad om att även de kommer att inse att samarbete är viktigt. Inför valet börjar vi från Moderaternas sida inte med att stänga dörren för något parti, utan utgångspunkten måste vara öppna dörrar och möjlighet till diskussion utifrån vad man vill göra.

Val 2022 – Jan Leander (L): ”Vi vill ha en ringlinje”Val 2022: Jan-Åke Jansson (KD): ”Trygghetsboenden i varje tätort”Val 2022 – Per Jonsson (C): ”Ett IT-program kan vara en lösning för gymnasiet”

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunModeraternaPolitikStig BertilssonVal 2022

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.