Inbrottsvåg i Dalsland: Gräsklippare till stora värden har stulits

Publicerad:
Sammanlagt fem stölder av åkgräsklippare har anmälts till polisen i Dalsland i sommar. Nu senast stals en åkgräsklippare i Böle, värd cirka 100 000 kronor./ARKIVBILD Foto: """"

Natten mellan måndagen och tisdagen gjordes ett inbrott hos Eds Brukshundklubb i Böle, där en åkgräsklippare värd cirka 100 000 kronor stals. Det är bara en i raden av en mängd stölder av dyra gräsklippare i Dalsland denna sommar.

Tjuvarna, för man får nästan utgå från att de varit flera, hade med en kofot brutit sig in genom portarna till Eds Brukshundklubbs garage och där stulit en åkgräsklippare värd cirka 100 000 kronor.

Det finna inga iakttagelser gjorda och inga spår efter tjuvarna.

Följer ett mönster

Inbrottet följer därmed ett mönster från tidigare i sommar, där sammanlagt fem åkgräsklippare och tre robotgräsklippare stulits på olika platser runt om i Dalsland de senaste månaderna.

Samtliga utredningar är nedlagda i brist på bevis.

– Vi saknar stödbevisning. Det här är svårutredda brott. Vi behöver hjälp av allmänheten med iakttagelser och andra tips, säger Erika Gustavsson, som är kriminalpolischef i Dalsland.

Lås klipptes

Den 10 juli gjordes ett inbrott i ett privat skjul i Åsensbruk, där ett hänglås klipptes sönder och en åkgräsklippare stals. I Mellerud i början av augusti stals en åkgräsklippare ur en ladugård och i Brålanda stals en åkgräsklippare som stod parkerad i trädgården.

Till detta kommer tre polisanmälningar om stölder av robotgräsklippare, tidigare från Billingsfors, från Tösse utanför Åmål i juli och nu senast i måndags upptäcktes en stöld av en robotgräsklippare i Bengtsfors.

Robotgräsklippare har stulits i Tösse, Billingsfors och Bengtsfors.ARKIVBILD
Robotgräsklippare har stulits i Tösse, Billingsfors och Bengtsfors.ARKIVBILD Foto: Johan Nilsson/TT

– Jag uppmanar alla att se över hur man förvarar sina gräsklippare och se över låsanordningar och annat. Vill vill också att de som eventuellt sett något hör av sig till polisen antingen på telefon, eller via hemsidan, eller besöker polisstationen i Åmål, säger Erika Gustavsson.

Vad misstänker ni har hänt med gräsklipparna? Är detta något som ni tror har gått utomlands?

– Det går egentligen inte att säga något om det i nuläget. Men när vi nu ser en ökad trend av den här typen av stölder så går vi tillbaka och ser över samtliga anmälningar som gjorts och tar ett omtag i utredningarna. Det är därför vi vädjar om allmänhetens hjälp med att lösa de här brotten, säger Erika Gustavsson.

Artikeltaggar

Brott & blåljusDalslandInbrott

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare