Hoppa till huvudinnehållet

Val 2022 – Jan Leander (L): ”Vi vill ha en ringlinje”

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Jan Leander (L) inför kommunvalet i Bengtsfors 2022.
Jan Leander (L) inför kommunvalet i Bengtsfors 2022. Foto: Conny Hultgren

Den 11 september bestämmer väljarna i Bengtsfors kommun vilka politiska partier som ska styra kommunen de närmaste fyra åren.

Jan Leander (L) svarar på Dalslänningens frågor om hur vård, skola och omsorg ska bli bättre i Bengtsfors kommun. Hur samhället ska bli säkrare. Och vilka andra partier L vill samverka med.

Vill du rädda Strömkullegymnasiet? Varför/varför inte?

– Ja, men de verkliga makthavarna här är de som går i nian. Jag tycker att vi ska göra en ordentlig undersökning för se vilket intresse som finns från deras sida. När Strömkullegymnasiet startades så var det för att höja bildningsnivån i kommunen och det kan delvis gälla fortfarande. Men för att skolan ska kunna klara sig så tror jag att vi behöver hitta någon form av specialprogram som kan locka elever från helst hela landet. Skolan har själv tagit fram ett naturbruksprogram med namnet Från skog till bord. Det har inte lyckats hittills. Men pandemin har påverkat och man har inte kunnat gå ut och marknadsföra det nya programmet ordentligt. Men det är inte vi politiker som ska uppfinna programmen, utan det måste komma från skolan själv.

På Ekhagsskolan i Dals Långed har det slutat personal i protest mot nedskärningar. Hur ser du på det?

– Jag vet inte värst mycket mer än vad som framkommit i lokalpressen, men Bengtsfors kommun satsar i genomsnitt mer på grundskolan än jämförbara kommuner och extra mycket i Dals Långed. Så det verkar lite konstigt att det skulle handla om ekonomi. Och då blir det inte en politisk fråga utan en förvaltningsfråga.

När sexorna ska återvända till Franserudsskolan kommer det att kosta mycket pengar att rusta lokalerna. Är det bättre att bygga en helt ny låg- och mellanstadieskola i Bengtsfors tätort?

– Det vet jag inte. Nu är det på gång att bygga ut Franserudsskolan. Det är den inriktningen vi har och jag kan inte säga att jag tycker att det vore bättre att bygga nytt.

Det kommer på sikt att behövas fler platser inom särskilda boenden. Ska Bengtsfors kommun bygga ett nytt äldreboende? Varför/varför inte?

– Det behövs fler platser inom demensvården. När det gäller somatiska sjukdomar så är inriktningen, och som jag tror önskemålet hos många äldre, att kunna bo kvar hemma så länge som möjligt. Då handlar det i stället om att stärka hemtjänst och hemsjukvård och kanske göra modifieringar i bostaden. Det gäller även att bygga lämpliga lägenheter som man nu har gjort på Björkdungen och tidigare på Hagalund. Sedan tror jag att vi kommer att behöva ha ett demensboende samlat på ett ställe i kommunen. Men exakt var det ska vara och om det ska byggas om eller byggas nytt är för tidigt att svara på.

Vad tycker du om samarbetet med Melleruds kommun på det sociala området?

– Det är en bra början på ett större samarbete. Vi tror från Liberalernas sida att det bästa vore en gemensam Dalslandskommun. Befolkningen minskar samtidigt som kraven ökar på kommunerna. Därför måste vi samarbeta med andra kommuner. Men som det är nu så samarbetar vi inom ett område med en kommun och inom ett annat område med en annan kommun. Då blir det svårt för kommunstyrelsen och kommunfullmäktige att ha en överblick och då det finns risk för att det blir ett visst demokratiskt underskott. Vi behöver bygga bort det här demokratiska underskottet genom att slå samman alla eller några av Dalslandskommunerna i en gemensam.

Hur ser du på brottsutvecklingen i Bengtsfors kommun? Vad ska ditt parti göra för att Bengtsfors kommun ska bli tryggare och säkrare?

– För det första kan jag inte säga om brottsligheten har ökat eller minskat. Nu i sommar och på senaste tiden har jag i alla fall inte hört talas om att det hänt så mycket. Fast jag förstår ju att det, i liten skala, förekommer liknande problem som i storstäderna med segregation och ungdomar som känner sig utanför.

– Vi har från Liberalernas sida inget direkt konkret där. Men när det gäller integration, som ofta framhålls som ett problem i de här här sammanhangen, så vill vi lyfta att det inte enbart är det. De flesta som kom hit efter 2015 flyttar härifrån nu för man ser möjligheter någon annanstans, men väldigt många har också stannat kvar. De har fått jobb inom exempelvis industrin och vården. Det måste man också uppmärksamma minst lika mycket. Då kan ju hela debatten bli lite annorlunda och då kan de ungdomar som bara får höra talas om problem också få se att det visst går att bygga sig ett liv här i Bengtsfors eller någon annanstans i Sverige.

Vilka partier vill ni bygga ett samarbete med för att styra Bengtsfors kommun efter valet?

– De som ställer upp på att förverkliga vårt program. Bengtsfors befolkning minskar procentuellt mest av alla kommuner i Sverige. Jag har svårt att se att det skulle förändras på kort sikt. Då måste man bygga samhället efter det. Det finns ett regionalt projekt som heter Det goda livet i Dalsland, som bland annat handlar om kollektivtrafik. Och det kan vara extra aktuellt i dag med de kostnader som vi har för bilismen. Vi liberaler vill ta upp en diskussion med Västtrafik och regionen om att binda samman kommunens olika samhällen med kollektivtrafik. Först med en ringlinje med lokalbuss som snurrar runt hela tiden, och sedan också med rälsbussen som vi ska få lite fart på. Då blir det samma förutsättningar för alla oavsett vilken av orterna man bor i. Vilka andra partier ställer upp på detta? Den andra viktiga delen är att skapa tillit i stället för söka och odla motsättningar. Lokalt är vi öppna för ett samarbete med alla partier som vill ställa upp på detta.

Läs också

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunJan LeanderLiberalernaPolitikVal 2022

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.