Hoppa till huvudinnehållet

Skolstart med förändringar – sexorna tillbaka på de mindre skolorna

Publicerad:
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Nu kommer sexorna i Bengtsfors att ha sina hemklassrum på Franserudsskolan.
Nu kommer sexorna i Bengtsfors att ha sina hemklassrum på Franserudsskolan. Foto: Conny Hultgren

Inför det här läsåret har man gått ut och välkomnat barn från Ukraina till den svenska förskolan och skolan. I Bengtsfors finns i dagsläget få flyktingar från det krigshärjade landet. Största förändringen för både personal och elever när höstterminen startar är att det blir färre elever på Bengtsgården.

Sexorna i Bengtsfors kommer från och med det här läsåret att ha sina hemklassrum på Franserudsskolan, de ska också äta skollunch och ha sina raster där. Sexorna från Ekhagsskolan samt Bäckeskolan kommer bara att åka till Bengtsgården en dag i veckan för att ha hemkunskap och moderna språk.

Skolstarten besvärlig: ”Det blir en ordentlig störning”

Stabilt

Vad gäller antalet elever på Franserudsskolan ligger det ganska stabilt, 46 barn börjar förskoleklass i år. På Ekhagsskolan är det 28 som börjar.

– Det är ungefär samma som tidigare. På Bäckeskolan däremot är det lite färre, åtta barn börjar förskoleklass och det brukar ligga på 10-12, säger utbildningschef Björn Lindeberg.

På Bäckeskolan börjar något färre barn förskoleklass i år.
På Bäckeskolan börjar något färre barn förskoleklass i år. Foto: Tommy Löfgren

Studiebesök

När Franserudsskolan byggs om, som det nu pågår en utredning om, kommer sexorna inte att ha några klassrum på Bengtsgården.

– Vi hoppas det kan bli ett beslut i vinter. I nästa vecka ska vi göra ett studiebesök till Grums där de byggt ut och byggt om skolan. Då kommer också tekniska kontoret att vara med, säger Lindeberg.

Om fem år kommer det att bli avsevärt färre som börjar förskoleklass i Bengtsfors kommun eftersom det bara föddes 67 barn förra året. Året dessförinnan föddes 78.

Artikeltaggar

EkhagsskolanFranserudsskolanSkola och utbildning

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.