Hoppa till huvudinnehållet

Nominerad till Årets station: ”Det känns fantastiskt”

Publicerad:
Pernilla Lönngren
pernilla.lonngren@dalslanningen.se
Oskar Kronlid och Peter Jacobsson, delägare i den familjeägda bensinmacken som nu är nominerad till Årets station.
Oskar Kronlid och Peter Jacobsson, delägare i den familjeägda bensinmacken som nu är nominerad till Årets station. Foto: Privat

Den familjeägda bensinmacken Frendo i Ed är nominerad till Svensk Bensinhandels utmärkelse Årets station. Av 900 deltagande bensinstationer runt om i Sverige är nu sex stycken utvalda för att tävla om den ärofyllda titeln.

– Det är något vi har kämpat för, säger Peter Jacobsson, en av ägarna.

Det hela började 1958 när Alvar Jacobsson startade upp Shell-tappen på Storgatan i Ed. På den tiden såldes endast drivmedel, olja och glödlampor.

Den ursprungliga Shell-tappen på Storgatan i Ed i början av 1960-talet.
Den ursprungliga Shell-tappen på Storgatan i Ed i början av 1960-talet. Foto: Privat

Mycket har hänt sedan dess. Bland annat flyttades tappen till Jordbron där den ligger idag.

Ett generationsskifte har även skett då det numera är Alvar Jacobssons barn och barnbarn som driver macken. En av dem är Peter Jacobsson, son till Alvar.

År 2002 tog Peter och hans syskon över bensinstationen från sina föräldrar. Från vänster: Peter Jacobsson, Dan Jacobsson, Marita Kronlid, Anny Jacobsson och Alvar Jacobsson.
År 2002 tog Peter och hans syskon över bensinstationen från sina föräldrar. Från vänster: Peter Jacobsson, Dan Jacobsson, Marita Kronlid, Anny Jacobsson och Alvar Jacobsson. Foto: Privat

Idag består verksamheten till stor del av restaurang och butik. Något de har valt att satsa på lite extra. Detta tror Peter Jacobsson är en av framgångsfaktorerna till att de har blivit nominerade.

– Vi har satsat mycket på maten så det kan nog vara en av orsakerna. Det känns fantastiskt att vi är nominerade! Det är något vi har kämpat för i alla år.

Provar nya saker

Utmärkelsen Årets station inrättades 2006 av Svensk Bensinhandel, nuvarande OSS (Organisationen Sveriges Servicestationer). Syftet är att uppmärksamma duktiga entreprenörer inom drivmedelsbranschen. Organisationen vill även visa allmänheten hur en modern station kan se ut och drivas genom att erbjuda bra service.

Peter Jacobsson berättar att de från sin sida gärna vill prova nya saker och utveckla stationen. Sedan ST1 tog över drivmedelspumparna har butiken byggts ut och fått sig ett lyft.

– Vi har byggt om butiken till något som heter Nya Frendo. Det innebär att det ska se ut på ett visst sätt med en uppdaterad och snyggare inredning. Lokala varor kan förekomma och vi har fått styra mycket själva hur vi vill ha det.

Allmänheten får rösta

Om chanserna att ta hem titeln Årets station håller han tummarna för att det går hela vägen. Allmänheten kommer så småningom att kunna rösta på vilken station de vill ska vinna.

Förutom äran och utmärkelsen, får vinnaren fram tills nästa års prisutdelning erhålla rätten att använda Svensk Bensinhandels varumärke Årets station.

– Vi har ju skrattat lite åt detta och sagt att vi redan har vunnit. Men vi hoppas på vinst, säger Peter Jacobsson.

Artikeltaggar

EdFrendoFritid och livsstilSt1Svensk Bensinhandel

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.