David och Eric tog saken i egna händer – utbildar i vattenskoter

Publicerad:
Eric och David älskar vattenskoterlivet och driver nu utbildning för förarbevis. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Kompisarna David Kunell och Eric Birgersson, uppväxta i Ed respektive Brålanda, älskar vattenskoterlivet och har kört sedan de var 15. När det stod klart att det behövdes förarbevis upptäckte de att det fanns väldigt få utbildare, det ledde till att de själva började hålla utbildningar.

Från första maj i år krävs förarbevis för att köra vattenskoter. Tidigare har vem som helst kunnat skaffa ett fordon och börjat köra, men de senaste åren har olyckstillfällena ökat.

– Det har pratats länge på att det ska vara krav på förarbevis. När vi fick reda på att det skulle bli inför den här säsongen ville vi vara redo, så vi försökte hitta en utbildning förra året. Men det fanns väldigt få aktörer som var godkända, berättar David och Eric.

– Vi tänkte att kanske vi kan bli utbildare istället, säger David.

Vid sidan om

Han kontaktade Transportstyrelsen och tog förarbevis. Därmed blev han den utbildningsansvarige och utbildade i sin tur kompisen Eric. I höstas startade de företaget WestJet Training vid sidan om sina ordinarie jobb, som bankman respektive ingenjör. Sedan dess har de utbildat närmare 100 personer runtom i Västsverige.

– Om det är ett gäng som vill utbilda sig åker vi hem till dem eller om det är ett större gäng hyr vi en lokal, säger David.

Flera av utbildningarna har hållits i Vänern som här utanför Frändefors.
Flera av utbildningarna har hållits i Vänern som här utanför Frändefors. Foto: David Kunell

De praktiska övningarna i vattnet genomförs på olika platser längs Västkusten, Vänern, Stora Le eller i sjöar kring Bengtsfors. Utbildningen, som består av tre olika delar, är på totalt cirka tolv timmar. Det är en teoridel online och en lärarledd som avslutas med ett teoriprov. Där ingår säkerhet, navigering efter sjökort, allemansrätt och miljö och fartens påverkan med mera.

På den tredje och sista delen i utbildningen åker man ut på vattnet med egen eller hyrd vattenskoter.

– Sedan godkänner vi dem att ansöka om förarbevis, säger David.

– I första hand är det ett e-körkort men man kan ansöka om ett plastkort i efterhand, säger Eric.

Tonåringar

David och Eric blev kompisar som tonåringar genom gemensamma vänner och började köra vattenskoter när de var 15. De har även snöskoterkort och åker ibland också till fjällen och kör. Lyckligtvis har de sluppit både att bli inblandande i olyckor eller att bevittna några.

– Man hör mer än man ser själv, säger David.

– Men man känna av att man inte är välkommen, att folk tycker vattenskotrar för väsen och att alla kör som dårar. För några år sedan när vi la i vid en ramp kom några poliser och pratade med oss, om viktiga saker vad gäller säkerhet. Men när vi pratat en stund blev de lugnare, säger Eric.

Kustbevakningen

I somras blev de stoppade en gång av kustbevakningen för att visa förarbevis när de åkte ut från Vänersborg, berättar de.

– Det är Polisen, sjöpolisen och kustbevakningen som kan kontrollera förarbeviset, säger David.

Om man är allmänt störande kan man som vattenskoterförare bötfällas för hänsynslöst beteende på plats och det handlar då om 1500 kronor i böter.

Eric och David har ett tag till på sig att kunna njuta av vattenskoterlivet och anordna praktisk utbildning innan det blir för kallt.

– Förra året körde vi i oktober sista gången men i september slutar vi med utbildningen för i år och börjar till våren igen, säger de.

Eric och David har varit kompisar sedan tonåren och började köra vattenskoter när de var 15.
Eric och David har varit kompisar sedan tonåren och började köra vattenskoter när de var 15. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Artikeltaggar

DalslandSkola och utbildningVattenskoter

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare