Den 11 september bestämmer väljarna i Bengtsfors kommun vilka politiska partier som ska styra kommunen de närmaste fyra åren.
Per Jonsson (C) svarar på Dalslänningens frågor om hur vård, skola och omsorg ska bli bättre i Bengtsfors kommun. Hur samhället ska bli säkrare. Och vilka andra partier C vill samverka med.
Vill du rädda Strömkullegymnasiet? Varför/varför inte?
– Strömkullegymnasiet har varit viktig för Bengtsfors kommuns utveckling och för kompetenshöjningen på orten. Samtidigt har skolan haft det väldigt jobbigt. Jag tror att skolan behöver behålla vissa program och utöka med något nytt för att lyckas. Kommunen har nu tillsatt ett konsultföretag som ska se över den här frågan i samarbete med utbildningsutskottet, där jag är ordförande.
– De befintliga programmen på skolan har hög kvalitet, men man har inte kunnat marknadsföra dem ordentligt. Grunden är att gymnasiet ska ha en god blandning av teoretiska och praktiska program. Men de teoretiska har sakta försvunnit. När det gäller de praktiska programmen tror jag att det finns goda utvecklingsmöjligheter i samarbete med vårt lokala näringsliv. Industrin skriker efter kompetent personal.
– Sedan måste kommunen samverka i gymnasiefrågan med andra kommuner. Det vore elegant om vi kunde hitta specialiseringar för de olika gymnasierna i närområdet. Jag ser till exempel ett IT-program som ett möjligt specialprogram. Det kan vara en väg att gå. Men i slutändan är det eleverna som bestämmer.
På Ekhagsskolan i Dals Långed har det slutat personal i protest mot nedskärningar. Hur ser du på det?
– Elevantalet har minskat kraftigt på våra grundskolor eftersom vi har tappat invånare. I Dals Långed har det minskat extra mycket och då måste man göra vissa anpassningar. Det har skolledningen och förvaltningen jobbat med. Men det system vi har med elevpeng ger mest pengar per elev till eleverna i Långed. Det tar hänsyn till storleken på klasser och till föräldrarnas utbildningsnivå.
När sexorna ska återvända till Franserudsskolan kommer det att kosta mycket pengar att rusta lokalerna. Är det bättre att bygga en helt ny låg- och mellanstadieskola i Bengtsfors tätort?
– Så som förslaget ligger nu från min och utbildningsutskottets sida så är det nästan som att bygga en helt ny skola. En betydande del av den nuvarande skolan kommer att rivas och ersättas av en nybyggnad. Man tar tillvara på befintlig struktur och behöver inte lägga hela investeringen på en helt ny byggnad. Hur mycket det kommer att kosta vet inte vi inte ännu, men det lär inte bli lika dyrt som att riva allt och bygga helt nytt.
Det kommer på sikt att behövas fler platser inom särskilda boenden. Ska Bengtsfors kommun bygga ett nytt äldreboende? Varför/varför inte?
– Det är dumt att låsa sig, men någon form av utbyggnad behövs. Det är demenssidan som bör behöver koncentreras till ett av våra boenden eller om man bygger ett helt nytt demensboende. Sociala utskottet har en plan om att ta in en sakkunnig under den kommande mandatperiod för att bedöma var det är mest strategiskt att bygga ut eller bygga nytt. En del av våra nuvarande särskilda boenden är inte särskilt bra.
– Jag sitter även med i styrelsen för Bengtsforshus och det finns också vissa planer på nybyggnation av trygghetsboenden, som kanske släpper in andra boende också. Vi hade ju ett lyckat exempel nu denna mandatperiod med nybygget på Björkdungen.
Vad tycker du om samarbetet med Melleruds kommun på det sociala området?
– Det började med att Bengtsfors kommun sökte socialchef och det gjorde Mellerud också. Sedan började vi resonera om vi skulle kunna ha ett samarbete kommunerna emellan och vi rekryterade en gemensam socialchef. På det sättet fick vi fler sökande med rätt kompetens. Jag ser flera fördelar med det här samarbetet. Det är bara att jobba vidare med här konceptet. Sedan finns det kritik mot att det inte skulle finnas tillräcklig politisk insyn. Jag menar att den insynen finns, men det är förstås viktigt att den frågan bevakas vidare. Insyn och styrning måste fungera.
Hur ser du på brottsutvecklingen i Bengtsfors kommun? Vad ska ditt parti göra för att Bengtsfors kommun ska bli tryggare och säkrare?
– Det är viktigt att företag och enskilda kan känna sig trygga. Det har varit många inbrott bland annat. För att motverka detta har också polisen ökat bevakningen i Bengtsfors och Dalsland. Men den biten behöver öka ytterligare. Vi behöver underlätta för dalslänningar som vill bli poliser att även bli stationerade här. För att lyckas behöver vi även ordna utbildningar lokalt i Dalsland, vilket bland annat är på gång nu på Campus Dalsland. Vi behöver också öka detta med Grannsamverkan. De som är med i det nätverket behöver känna stödet från kommunen. Även nattvandrarna behöver stöd och bli fler. Grundskolan där vi jobbar med våra ungdomar är också en viktig del.
– Centerpartiet kommer att fortsätta bevaka de här frågorna. Vid sidan av kommunen är också Fyrbodals kommunalförbund en viktig spelare här också.
Vilka partier vill ni bygga ett samarbete med för att styra Bengtsfors kommun efter valet?
– M, KD och C har varit i minoritet nu denna mandatperiod. Det finns fördelar med att regera i minoritet och sedan resonera sig fram till beslut som blir bättre förankrade. Men det ideala hade varit att få med även L i styret så det blev som i den gamla Alliansen.
– Ser man på utfall i kommunen och verksamheterna under den här mandatperioden så är det många saker som har gått framåt. Vi har fått ett antal nya industrietableringar och i skolan är det 90 procent av niondeklassarna som är godkända för praktiskt gymnasium och pojkarnas betygsnivå har höjts och ligger nu på flickornas nivå. Det gäller att hänga i och fortsätta höja betygsnivåerna ytterligare.
– Centerpartiet stänger inga dörrar för något parti före valet. Vi kommer att avvakta valresultatet och utifrån det för vi diskussioner kring hur ett styre ska se ut under nästa mandatperiod.
Val 2022 – Jan Leander (L): ”Vi vill ha en ringlinje”Val 2022 – Stig Bertilsson (M): ”Vi har vänt minus till plus”Val 2022: Jan-Åke Jansson (KD): ”Trygghetsboenden i varje tätort”