Hoppa till huvudinnehållet

Benjamin berättar om att växa upp som gay på landsbygden – dyker upp i Talang

Publicerad:
Jane fick av en ren tillfällighet möjlighet att äntra scenen med underhållaren Sean Banan.
Jane fick av en ren tillfällighet möjlighet att äntra scenen med underhållaren Sean Banan.

Det går bra nu för Benjamin Bryntesson, alias Dalslands enda dragqueen Jane. Den här veckan deltar han på Stockholm Pride, där han bland annat föreläst om hur det är att växa upp som homosexuell på landsbygden. Av en slump fick han även chansen att äntra scenen med Sean Banan och nästa år dyker han upp i Talang 2023.

Det är första gången som Benjamin Bryntesson besöker Stockholm Pride. Sin premiär på festivalen har dock inte gått av för hackor då han av en slump hamnade på den stora scenen med underhållaren Sean Banan.

– Det var inte planerat. Det var en kompis till mig som egentligen skulle ha varit med men som fick förhinder, så Jane fick hoppa in istället, berättar Benjamin Bryntesson.

Benjamin Bryntesson säger att det kryllar av kändisar på Prideveckan ”Man är ju inte van vid att se så många kändisar hemma i BIllingfors. Helt plötsligt står de bara framför en”.
Benjamin Bryntesson säger att det kryllar av kändisar på Prideveckan ”Man är ju inte van vid att se så många kändisar hemma i BIllingfors. Helt plötsligt står de bara framför en”.

Under Prideveckan har han också tillsammans med Björn Törnblom, bland annat känd som dansare i tv-programmet Let’s dance, föreläst om hur det är växa upp som gay på landsbygden jämfört med storstaden.

Ensam på landsbygden

– Största skillnaden jag kan se är att man som gay är ganska ensam på landsbygden. Här i storstaden är det fler likasinnade och det är kanske lättare att finna en partner. Och så kan det nog vara skillnad på acceptansen. Jag har ändå haft det bra jämfört med många andra.

Av en ren sump hamnde Jane på stora scenen med Sean Banan.
Av en ren sump hamnde Jane på stora scenen med Sean Banan. Foto: Eva van der Kwast

Med nya bekantskaper och med insikt i ett annat liv är dalslänningen lockad av att packa väskan och flytta till Stockholm.

”Vill knappt åka hem”

– Jag skrev ett meddelande till mamma igår kväll att jag längtar efter att få flytta hit, det är ju knappt att man vill åka hem. Dock kräver en flytt att jag bygger upp ett helt nytt liv och det här med bostad är ju inte helt enkelt.

Jane dyker upp i Talang 2023.
Jane dyker upp i Talang 2023.

Oavsett bostadsort kommer hösten bli spännande för Benjamin Bryntesson.

– I oktober ska jag vara med på en audition till Talang 2023. Jane ska sjunga You raise me up. Jag har tänkt på det här i många år, alltsedan talangtävlingen i Bengtsfors 2006 då Charlotte Perrelli var domare. Förhoppningsvis går jag vidare, det ska nog gå bra.

Audition sänds i januari 2023.

Artikeltaggar

BengtsforsBenjamin BryntessonMusikNöje/KulturStockholmTV

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.