Hoppa till huvudinnehållet

Färre fall av covid-19 – fortsatt hög belastning inom vården

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Förra veckan konstaterades färre fall av covid-19 än tidigare.
Förra veckan konstaterades färre fall av covid-19 än tidigare. Foto: Isabell Höjman/TT

Under förra veckan rapporterades 584 fall av covid-19 i Västra Götaland, vilket är en minskning med cirka 19 procent. Men det är fortfarande hög belastning inom vården och sjuka uppmanas att stanna hemma.

– Smittspridningen i Västra Götaland bedöms vara på en platå liksom i flera andra europeiska länder. Semestertider, resor och att personer med luftvägssymtom som inte behöver sjukvård inte omfattas av provtagningsindikation för covid-19 gör att data för tillfället är förhållandevis osäkra, säger Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

Den 3 augusti 2022 hade sjukhusen i Västra Götalandsregionen totalt 112 inneliggande patienter med covid-19, varav 2 inom intensivvården, IVA.

Det är en viss minskning jämfört med föregående vecka då 127 personer varav 4 inom intensivvården vårdades med covid-19.

Inom NU-sjukvården vårdas 18 patienter för covid-19, varav 0 på IVA.

Fler fall till hösten

Den dominerande virusvarianten BA.5 är mer smittsam än tidigare varianter, vilket kan vara orsaken till att det, trots sommar, sprids covid-19.

– Man ska ha i åtanke att det fortfarande är sommar och semestertider. Det finns betydande risk för fler covid-19-fall när man börjar återvända till arbete och skola, säger Leif Dotevall.

Han uppmanar till att stanna hemma om man är förkyld.

– Har du förkylningssymtom, utgå från att det är covid-19, stanna hemma och undvik att träffa andra, säger Leif Dotevall.

Stanna hemma

Om man testar positivt för covid-19 ska man stanna hemma minst fem dygn.

– Vaccinet skyddar fortfarande bra mot svår sjukdom och död, men man kan ändå bli rejält sjuk, eftersom skyddet mot covid-19 minskar över tid. Mest sårbara är äldre och personer med immunbrist eller andra riskfaktorer. Därför behöver vi göra allt för att minska smittan. Varenda covid-insjuknande man kan undvika är oerhört viktigt, säger Leif Dotevall.

Vid konstaterad smitta:

Vid konstaterad covid-19 ska man stanna hemma minst fem dygn. Man ska ha blivit allmänt förbättrad och feberfri under de senaste två dagarna för att anses som smittfri. Rekommendationen om att stanna hemma gäller alla åldrar och även den som är vaccinerad eller som tidigare har haft covid-19.

Belastningen på bemanningen inom vården är fortsatt hög.

– Patienter som läggs in på grund av covid-19 eller med covid-19 utan symptom för andra tillstånd behöver vårdas separat, vilket kräver mer personal än annars. Det finns också risk att personal smittas i sitt jobb som då behöver vara hemma, vilket gör det extra besvärligt i en redan hårt ansträngd bemanningssituation nu i semestertider, säger Lars Rex, ställföreträdande hälso- och sjukvårdsdirektör.

Gott skydd

Att vaccinera sig ger fortfarande ett gott skydd mot att bli svårt sjuk i covid-19.

– Men man behöver tänka på att immuniteten minskar och risken att bli svårt sjuk ökar om det gått lång tid sedan man vaccinerats. Därför är det viktigt att man tar de påfyllnadsdoser som erbjuds, säger Leif Dotevall.

Artikeltaggar

BengtsforsCoronavirusetEdFärgelandaIVALeif DotevallMellerudNU-sjukvårdenVaccinationVård och omsorgVästra Götalands länÅmål

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.