Hoppa till huvudinnehållet

Mando Diao-grundaren ser fram emot att komma ”hem”: ”Räknar med att det blir drag”

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Mando Diao, med Högsäterbon Daniel Haglund (till vänster) är det stora dragplåstret på sommarens Countryfest i Ed.
Mando Diao, med Högsäterbon Daniel Haglund (till vänster) är det stora dragplåstret på sommarens Countryfest i Ed. Foto: Noella Johansson/TT

Tveklöst det mest kända namnet på Eds Countryfest är rockbandet Mando Diao. Tidigare Edaren Daniel Haglund, numera Högsäterbo, är en av grundarna och ser fram emot att äntligen få komma ”hem” till Ed och spela inför nära och kära.

– Jag är väldigt spänd på att se vilka filurer som dyker upp, säger han.

Kärleken förde dalmasen Daniel Haglund till Ed för 14 år sedan. Där bodde han fram till förra året, då han köpte hus i Högsäter och blev sambo.

42-åringen är en av de två grundarna av det trefaldiga grammisvinnande rockbandet Mando Diao, där han spelar klaviatur. Vid sidan av musiken har han sedan flytten till Dalsland jobbat som musiklärare och deltidsbrandman.

I augusti är Mando Diao det stora dragplåstret på Eds Countryfest. Redan 2012 såddes ett frö efter en artikel i Dalslänningen, där Daniel inför en livesänd spelning på Stallbacken inte kunde utesluta en spelning på plats i framtiden.

I augusti är Mando Diao det stora dragplåstret på Eds Countryfest. Redan 2012 såddes ett frö efter en artikel i Dalslänningen.
I augusti är Mando Diao det stora dragplåstret på Eds Countryfest. Redan 2012 såddes ett frö efter en artikel i Dalslänningen. Foto: Noella Johansson/TT

– Då ville Ingvar Johannesson, som då styrde skutan, boka oss. Det höll på att bli av en gång, men så blev det inget. Sedan dess har Jonas Månsson försökt boka oss varje år och den här gången gick det. Det ska fungera med schemat och sådär, och det är nästan så att det inte götr det. Vi ska spela i norra Finland dagen före. På något sätt ska vi hinna dit, annars får vi spela på länk från någon färja, säger han och skrattar.

Att spela för Edare är dock inget nytt för Daniel Haglund. Han och kompisen, bäckeforsaren Sebastian Fahlander, har under många år agerat partytrubadurer på fester och bröllop under namnet Två Lager Gladpack, men att komma ”hem” med sitt Mando Diao är något han sett fram emot i ett decennium.

– De har sett mig i kyrkor och på skolavslutningar, men jag har aldrig invaderat Ed med Mando. Det ska bli spännande att se hur edarna beter sig. Jag räknar med att det blir ett jävla drag. Det blir som att vara på hemmaplan för min del och jag är väldigt spänd på att se vilka filurer som dyker upp. Det är alltid konstigt att se bekanta ansikten i publiken. Ibland blir man mer peppad och vill spela vackrare än någonsin men ibland blir man bara nervös över att spela fel inför nära och kära, säger han.

Bandet är nyligen hemkommet från en unik turné till 21 konserthus runt om i Sverige där bandets svenska låtskatt avhandlades. På Eds countryfest blir det dock både svenskt, engelskt, gammalt och nytt. Och möjligtvis också tidigare osläppt material.

– Vi repar in gamla godingar på engelska och även lite nya rock n’ roll-låtar. Vi ska ta ett snack om vad vi ska klämma in och byta ut för att passa in. Vi har spelat in en ny EP under pandemin och det kommer dyka upp låtar därifrån, kanske också osläppta låtar. Vi har spelat in så fruktansvärt mycket musik, men det är inget jag vågar lova, säger han.

Efter några veckors ledigt börjar nu festivalsäsongen. Mando Diao är inbokade på festivaler i hela Europa. Från södra Spanien till norra Finland. Nu på lördag väntar första anhalten, rockfestivalen Nova Rock i Österrike.

En van turnéartist som Daniel Haglund håller dock dålig koll på vart och när han ska flyga under sommaren.

– Jag är lite fel person att fråga, för jag har sällan koll på vart vi ska. En gång frågade de mig och basisten (Carl-Johan Fogelklou) på Landvetter vart vi skulle, men vi kunde inte svara på det. Var det München? Vi visste inte. Men jag vet att vi ska till Spanien och det gillar jag. Och så ska vi spela på Dalhalla med The Hives och The Sounds och det är ju häftigt.

Daniel Haglund beskrevs tidigt som ett musikaliskt underbarn och är begåvad med absolut gehör. Redan på högstadiet började han spela med bland andra Björn Dixgård (sångare) hemma i Borlänge. På gymnasiet bildade fem unga musiker med rockstjärnedrömmar bandet Mando Diao – i dag världsstjärnor. Men för den unga pappan Daniel förändrades allt 2003 när han valde sitt förstfödda barn framför en Japanturné – han fick sparken.

– Jag hade nästan glömt det där. Vi var bara 23 på tiden. Vi var testosteronfyllda knäppskallar. Det var inte det bästa beslutet som bandet tagit, men det var nödvändigt på grund av hur kemin var då. Men det var jobbigt och jag kunde inte lyssna på Mandomusik på flera år, säger han.

Men så vaknade han upp en morgon fyra år senare och kände att allt gammalt groll var borta. Han tog kontakt med den dåvarande trummisen Samuel Giers och sedan gästspelade han på Peace & Love-festivalen hemma i Borlänge, där allt startade året efter, 2008.

2010 skulle Mando Diao spela in MTV Unplugged i Berlin och då ringde telefonen hos Daniel Haglund, som då flyttat till Ed.

– De skulle se tillbaka på hela karriären och spela alla gamla låtar. Jag var en del av det förflutna så de ville att jag skulle vara med. Jag var så peppad på att åka dit att jag åkte en dag för tidigt till Landvetter, säger han och skrattar.

På efterföljande turné och på nya skivan Infruset var han med igen. Och sedan dess har han blivit kvar.

– Då blev det som att vi blev ett sexmannaband istället. Till slut var jag en ordinarie bandmedlem igen. Fast jag var ju redan det, egentligen.

Sedan dess har 20 år gått och bandmedlemmarna är mognare och har mer livserfarenhet. Numera är de mer måna om att hand om varandra och vårda varandras vänskap.

–Kemin är mycket bättre. Vi är först och främst vänner, därefter är vi musiker, bandmedlemmar och företagare.

Artikeltaggar

Daniel HaglundEdEds countryfestMando DiaoMusik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.