Hoppa till huvudinnehållet

Countryfesten slår på stort: ”Största satsningen hittills”

Publicerad:
Helsingsborgsduon Smith and Thell prisades med en Grammis i kategorin Årets kompositör och har gett oss en lång rad hits, bland andra Forgive Me Friend, Hotel Walls, Goliath och Year of the Young.
Helsingsborgsduon Smith and Thell prisades med en Grammis i kategorin Årets kompositör och har gett oss en lång rad hits, bland andra Forgive Me Friend, Hotel Walls, Goliath och Year of the Young.

Eds Countryfest slår på stort i år. Den sjunde upplagan ska bli den största hittills, med världsartister som Mando Diao och Smith and Thell som toppnamn.

– Jag har velat göra en större satsning i flera år, säger festivalgeneralen Jonas Månsson.

Evenemanget startade vid Timmerstugorna 2015 då cirka 300 personer kom. I snabb takt har festivalen vuxit och innan pandemin drog i gång kom cirka 3 000 besökare till Ed för att lyssna på countrymusik.

2020 fick festivalen ta en paus på grund av coronapandemin, men förra året arrangerades den igen under två dagar i augusti, trots vissa restriktioner. Då kom 600 personer, nu är förhoppningen att världsartister ska locka det tiodubbla. Med en miljon kronor i budget ska festivalen bli större åt alla håll och kanter.

De trefaldiga Grammisvinnarna Mando Diao toppar affischen, tätt följda av Helsingborgsduon Smith and Tell, Swearingen and Kelli från Nashville och norska livebandet Vassendgutane. Totalt kommer 15 band från när och fjärran.

Nashvilleduon Swearingen and Kelli sjunger om tuffa förhållanden, missbruk och heta nätter i Södern .
Nashvilleduon Swearingen and Kelli sjunger om tuffa förhållanden, missbruk och heta nätter i Södern .

– Det är den största satsningen hittills vad häller band, budget och marknadsföring. Det känns fantastiskt och något man väntat på, säger Jonas Månsson.

Bekymret är att de flesta satsar just den här sommaren och evenemangen är kanske fler än någonsin.

– Det är otroligt hård konkurrens. Många artister som ska spela och det är kanske lite för många evenemang. Vi får se vad året ger, kanske blir det lite självsanering. Några klarar sig, andra inte. Folk har inte råd att gå på alla.

Vassendgutane är Norges största partycountryband som har en stor och lojal publik.
Vassendgutane är Norges största partycountryband som har en stor och lojal publik. Foto: Oyvind Eide

Årets uppställning är blandad, och innehåller mycket mer än renodlad country. Startfältet innehåller såväl pop som rockartister.

– Vi har försökt bredda det lite. Min vision att det ska vara en större festival för en bred publik. Jag har velat göra en större satsning i flera år och jag har en tro och förhoppning på att det ska bära, säger han.

Festivalen pågår fredag och lördag 5–6 augusti, från eftermiddag till sen natt med musik från två scener, mat och dryck.

Fakta

Årets startfält

Mando Diao

Smith and Tell

Vassendgutane (Norge)

Swearingen and Kelli (USA)

Jamie Meyer

Tricky Trail

Blue Harlows

Halm

Haywireband

Don Redmon

Dandelion Fields

Dra en banjo

Amelia

Nathalie Gunnarsson

Swedish Love Story

Artikeltaggar

EdEds countryfestJonas MånssonMando DiaoNöje/KulturSmith & Thell

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.