Hoppa till huvudinnehållet

Lockade ut sitt offer från studentfesten: Tre tonåringar åtalas för mordförsök

Publicerad:
Det misstänkta mordförsöket ägde rum utanför hamnkrogen Dalslands skafferi i Åmål.
Det misstänkta mordförsöket ägde rum utanför hamnkrogen Dalslands skafferi i Åmål. Foto: Elinor Thuresson

Samtliga tre ungdomar, 17, 17 och 18 år, som misstänks för inblandning i mordförsöket på studentnatten i Åmål, har nu också åtalats för försök till mord. Samtliga nekar till brott.

– Vi har en ganska klar bild av hur det gått till, säger kammaråklagare Alexandra Östberg Giraldo.

Två av de inblandade har suttit häktade, medan en tredje försattes på fri fot när anhållningstiden gick ut. Men nu har alltså samtliga tre åtalats för mordförsök på en student i 18-årsåldern i samband med studentfirandet på hamnkrogen Dalslands skafferi i Åmål.

Försök till mord på studentfest i Åmål

Åklagaren Alexandra Östberg Giraldo menar att de tre ungdomarna – vid tiden för händelsen två 17-åringar och en 18-åring – tillsammans och i samförstånd har utfört dådet, genom att hugga studenten upprepade gånger på överkroppen med en kniv och dessutom utdela slag mot hans huvud och kropp.

– Tillsammans och i samförstånd är en juridisk term som ganska ofta tas fram när man menar att det är flera som ligger bakom gärningen, som en enhet. Särskilt när unga är inblandade är det relativt vanligt, säger kammaråklagare Alexandra Östberg Giraldo.

– Men vi har väldigt många vittnesmål och det finns också teknisk bevisning. Vi har en ganska har en ganska klar bild av hur det gått till.

Ringde efter offret

Åklagaren åtalar i andra hand samtliga tre för medhjälp till mordförsök.

Detta för att de i vart fall tillsammans ringt offret och bett honom komma ut från festlokalen och möta upp dem på parkeringen utanför.

Där han blev påhoppad.

Samtliga åtalade nekar till brott.

Offret fick allvarliga inre skador av attacken och var nära att avlida.

En rörig process

En lång rad vittnen, de flesta ungdomar som befann sig på platsen, har kallats som vittnen i rättegången.

Det har varit en ganska rörig process, som lett fram till åtalet. Den som först greps och anhölls släpptes sedan, men häktades senare av hovrätten. Den senast anhållne, en 17-åring, häktades inte utan släpptes på fri fot.

– Det ska krävas synnerliga skäl för att hålla en så ung person häktad, säger Alexandra Östberg Giraldo.

Utredningen är omfattande, på cirka 900 sidor. Men den har gått fort fram. Svaren på analyserna av spår fick förtur hos Nationellt forensiskt centrum, NFC. Mängder av vittnesmål har gåtts igenom.

– Det får man säga, att den här utredningen har gått ovanligt snabbt. Och det är ju jättebra, inte minst med tanke på hur minnesbilder bleknar.

Skulle du säga att bevisläget är gott?

– Jag skulle säga att det är tillräckligt för att jag har valt att åtala på de punkter jag gjort, säger Alexandra Östberg Giraldo.

Huvudförhandlingarna beräknas ta fem dagar i anspråk. Rättegången kommer att inledas inom de närmsta två veckorna.

Misshandel samma natt

Förutom åtal för mordförsök, åtalas också ene 17-åringen för misshandel sedan han skallat en pojke i ansiktet vid vattentornet i norra delen av Åmål – samma dygn, strax före knivhuggningen utanför hamnkrogen. Den misshandeln ska alltså ha skett i tidsspannet på en dryg timme, från midnatt fram tills knivdådet skedde.

Studentnatten: Två tonåringar sitter nu häktade för mordförsökStudentnatten: 18-åringen kvar i häktet – ”sannolika skälen stärkts”Studentnatten: 18-åringen blev häktad misstänkt för mordförsökStudentnatten: Misstänkte 17-åringen blev frisläppt

Artikeltaggar

ÅmålBrott & blåljusMordförsök

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.