Han samlar på skrivmaskiner, vill veta hur saker fungerar och har ett enormt historieintresse. Under sommaren har Victor Widekärr imponerat med sina kunskaper som guide på fornsalen i Ödeborg. Hör till saken gör att han bara är 15 år.
– Vad funkar den till?
En fråga som Victor Widekärr myntade redan som mycket liten. Den är kanske rent grammatiskt inte helt korrekt, men i Victors fall beskriver den hans intressen ganska väl.
Han har alltid varit frågvis och fick tidigt ett intresse för hur saker fungerar. När Victor fick syn på en ny mekanisk pryl sög han åt sig förklaringen om vad det var.
– Jag har alltid velat veta mer och har alltid haft någon att fråga då många i min närhet har intresse för teknik, säger Victor.
Redan i ung ålder fick han av sin mormor en av de första skrivmaskinerna, som han än i dag har sin ägo – plus några till. Samlingen har vuxit till totalt 17 skrivmaskiner.
– Den första är fortfarande min favorit. Jag gillar ljudet.
Skruvar och inspekterar
Men det är inte bara skrivmaskiner han samlar på. Victor gillar historiska föremål överlag, och gärna mekaniska, som till exempel klockor. Med hjälp av loppisfynd bygger han även en hel del själv, skruvar isär och lär sig hur det hänger ihop.
Han använder sig gärna av sina gamla prylar i vardagen.
– Det är en annan typ av kvalitet i de äldre sakerna. De är ju dessutom billigare och det är mitt sätt att bidra till en bättre miljö, att återanvända saker istället för att kasta.
”Gav upp”
Många av sina samlarobjekt, som börjar bli många till antalet, förvarar han hemma på rummet, men Victor har också intagit en yta i garaget.
– Mina föräldrar gav upp efter ett tag, och nu börjar jag förstå dem. Antingen får jag börja sälja av eller hyra en lokal.
Förutom teknikintresset har Victor också ett stort historieintresse. Det var med skolan som han besökte fornsalen i Ödeborg för första gången.
– Jag blev väldigt förvånad över hur många föremål som faktiskt finns på museet. Det var som en chock. Eftersom jag gillar att prata med folk så passade jag på att ställa frågor till Kurt (red. anm. mångårig guide på museet) om sakerna som finns där.
Invald i styrelsen
Några år senare blev han medlem i Södra Valbo hembygdsförening, som bland annat driver fornsalen, och idag är han invald i styrelsen som suppleant.
2021 började han guida grupper av besökare på fornsalen, vilket han gör även i år.
– Första gången jag var helt själv kom en grupp om 20 personer. Det gick bra, och det är en speciell känsla när man upplever att man blir lyssnad på.
Jag tycker det är roligt att prata med folk och kul att se när besökare ser förbi min ålder och istället inser att den inte spelar någon roll. Om några år hoppas jag kunna lika mycket som Kurt.
Victor lyckas förvåna både en och annan besökare med sin kunskapsbank.
– Jag har alltid varit mogen för min ålder, gått min egen väg och brukar ofta bli kallad lillgammal. Jag tycker det är roligt att prata med folk och kul att se när besökare ser förbi min ålder och istället inser att den inte spelar någon roll. Om några år hoppas jag kunna lika mycket som Kurt.
Vill bli urmakare
Till hösten börjar han nian och nästa läsår vill han läsa natur på gymnasiet.
– Jag vill bli urmakare. Och om cirka 20 år har jag troligen tillräckligt med saker att starta ett eget museum, säger Victor.
Fornsalen i Ödeborg
Museibyggnaden stod färdig 1913 och är uppförd i götisk stil i tidens nationalromantiska anda. Den bekostades av personer med rötter i bygden och av Ödeborgs Bruk. Fornsalen är ett av Dalslands mest välförsedda museer med nästan 6 000 dalsländska föremål från den förindustriella tiden.
2006 byggnadsminnesförklarades fornsalen för sin unika och välbevarade exteriör och interiör. 2012 och 2013 genomgick den en omfattande utvändig restaurering.
Källa: Södra Valbo hembygdsförening.