Hoppa till huvudinnehållet

Stor ökning av A-traktorer – så många finns i din kommun

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Antalet A-traktorer ökar lavinartat i landet. De förändrade regler som infördes 2020 tros ligga bakom att det idag finns rekordmånga registrerade A-traktorer.
Antalet A-traktorer ökar lavinartat i landet. De förändrade regler som infördes 2020 tros ligga bakom att det idag finns rekordmånga registrerade A-traktorer. Foto: Charlotte Ferneman

Antalet a-traktorer ökar i hela landet. På drygt två år har a-traktorerna blivit dubbelt så många och idag finns nära 50 000 registrerade A-traktorer. Förändrade regler som infördes i juli 2020 tros ligga bakom en stor del av ökningen.

Det är Transportstyrelsen som har tagit fram statistik på hur många A-traktorer det finns i landet.

År 2020 blev det en rejäl ökning av antalet A-traktorer då Transportstyrelsen införde vissa regelförändringar om hur fordonen ska vara konstruerade.

– Det fanns fördelar med den här regeländringen. Den gjorde det möjligt att bygga om nyare bilar till A-traktorer. Nyare bilar är både mindre skadliga för miljön och mer trafiksäkra än äldre bilar, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

A-traktor:

En A-traktor ska ha en konstruktiv hastighet som inte får överstiga 30 kilometer i timmen och ska vara spärrad för högre hastigheter än så. Regeländringen innebar att det blev möjligt att spärra hastigheten med elektroniska metoder. Den infördes för att det skulle vara möjligt att bygga om modernare bilar till A-traktorer.

I Västra Götalandsregionen finns det idag 7 383 A-traktorer, vilket är en ökning jämfört med 2021 med 28,4 procent, då det fanns 5 752 A-traktorer. Det är också det län i Sverige där flest A-traktorer finns registrerade.

Flest i Bengtsfors

I Dalslandskommunerna finns det flest registrerade A-traktorer i Bengtsfors – 101 stycken. På andra plats kommer Mellerud med 99 A-traktorer, Åmål kommer näst på tur med 95 och Färgelanda med 92.

I Dals-Eds kommun, som även är den minsta Dalslandskommunen, finns det 75 registrerade A-traktorer.

Antalet registrerade A-traktorer
Kommun2021:2022:
Bengtsfors:66101
Dals-Ed6875
Färgelanda6892
Mellerud9399
Åmål6795

Det förekommer dock att A-traktorer manipuleras och körs i betydligt högre hastigheter än de är tillåtna. Om hastighetspärren har satts ur spel räknas A-traktorn som en personbil och en 15-åring med mopedkörkort får inte köra en personbil.

Föraren riskerar att bli fälld för olovlig körning med återkallat körkort som följd.

– En 15-åring med mopedkörkort har inte erfarenhet och mognad för att köra en regelrätt bil. Jag vill trycka på att det finns ett stort föräldraansvar i den här frågan. Om du som förälder vet att din ungdom kör en manipulerad A-traktor och inte gör något åt det kan du fällas för tillåtande av olovlig körning. Det i sin tur kan leda till att ditt eget körkort blir återkallat, säger Mikael Andersson.

Pågående regeringsuppdrag

I höstas gav regeringen Transportstyrelsen i uppdrag att utreda behovet av förändrade regler för A-traktorer. Bland annat ingår att se över möjligheterna att införa regler eller krav som gör det svårare att manipulera A-traktorer och som underlättar för myndigheterna att identifiera felaktig användning. Arbetet pågår och Transportstyrelsen kommer att redovisa uppdraget och förslag på regeländringar i november 2022.

Artikeltaggar

A-traktorBengtsforsEdFärgelandaMellerudTransportTransportstyrelsenÅmål

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.