Hoppa till huvudinnehållet

Krav på förarbevis på vattenskoter har haft effekt

Publicerad:
Det verkar vara färre som bryter mot reglerna efter att kravet på det obligatoriska förarbeviset på vattenskoter infördes. Foto: Hasse Holmberg

Det verkar som att det nya kravet på förarbevis på vattenskoter har haft god effekt. Färre bryter mot reglerna.

För att öka sjösäkerheten genomförde Kustbevakningen riktade kontroller mot vattenskotertrafiken i landet under vecka 26, mellan den 27 juni och den 3 juli.

Brister har konstaterats, men på det hela taget är regelefterlevnaden god.

Under den aktuella veckan kontrollerades 120 förare i 66 kontroller.

Det visade sig att 14 förare bröt mot gällande regler. Av dessa saknade fem förarbevis och tio kunde inte uppvisa id-handling. En förare saknade både och.

Krävs förarbevis

Sedan den 1 maj 2022 gäller krav om förarbevis för att framföra vattenskoter.

– Med tanke på att det endast är ett fåtal som hittills i sommar inte har haft förarbevis, kan vi preliminärt dra slutsatsen att den ökade regleringen, som det nu ser ut, har haft den effekt som lagstiftaren avsett. Den störande körningen har minskat, regelefterlevnaden har ökat och därmed har vi fått en säkrare sjötrafik, säger Pär-Åke Eriksson, biträdande operativ chef på Kustbevakningen i ett pressmeddelande.

Resultatet för vecka 26 stämmer, enligt Kustbevakningen, överens med övriga veckor hittills i sommar. Vid kontroller har brister upptäckts i cirka 12 procent av fallen. De flesta bristerna består i att föraren inte kunnat uppvisa en id-handling.

Några lokala eller regionala siffror finns inte att ta del av, meddelar Kustbevakningen.

Artikeltaggar

Brott & blåljusKustbevakningenSverigeVattenskoter

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.