Betraktelse: Efterföljelse

Familj
PUBLICERAD:
Elisabeth E. Radovic´
Foto: Thomas Wallin

Matteus 16:24 – 27

I den nya översättningen står det: Vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen men måste betala med sitt liv. Förr stod det : Vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen , men förlorar sin själ. Det finns säkert skäl för bägge översättningarna, men jag älskar den gamla ! För vad är värt något om man tar skada till sin själ ? Vad skulle vara mer värt än ens själ ( eller liv för all del) . Ändå lever vi i en värld där starka krafter försöker intala oss att inget är viktigare än vad vi äger , och vad vi kan visa upp och hur ”lyckade” vi är. Och den går vi ofta på. Hur mycket elände i världen har inte kommit ur girigheten efter ständigt mer. Tänker vi efter tror jag att vi vet att det är andra saker som är viktigare, men det är svårt att inte bli påverkad av det man matas med hela tiden via media av olika slag och annat.

Vill vi vårda vår själ är Jesus verkligen någon som är värd att lyssna på och ha som förebild. Han säger bl.a att det som spelar roll är det som handlar om att älska Gud och hans skapelse, sin nästa och sej själv. Sedan visar han det med sitt eget liv som insats.

Man kan tycka att det är att sikta lite väl högt att ha Jesus som sitt föredöme. Han var ju inte bara kärleksfull och modig. Han var klok också och trygg och en massa annat. Vi når inte dit. Vi blir aldrig som Jesus, men vi kan sikta åt det hållet, låta oss präglas av honom. Men eftersom vi är som vi är finns det hjälp att få: förlåtelse när det blev fel och helig Ande som kraft och hjälp på alla sätt och vis. Vill vi lära av Jesus har vi också evangelierna där vi kan läsa om hur han var , vad han gjorde och vad han sa.

Så välj dina förebilder med omsorg ! och varför inte välja den bäste av dom alla: Jesus själv.

Elisabeth E. Radovic´ komminister i Ärtemarks pastorat