INSÄNDARE: Varför bidrag istället för arbete?

Politik
PUBLICERAD:
"Jag har ingen bild av att politikerna i vår kommun, Bengtsfors, har särskilt mycket betalt för sina uppdrag”, skriver insändarskribenten.
Foto: Tommy Löfgren

Till Per Eriksson

Varför bidrag i stället för arbete?

Jag har ingen bild av att politikerna i vår kommun, Bengtsfors, har särskilt mycket betalt för sina uppdrag. Men jag började fundera när jag för några veckor sedan hörde förra kommunalrådet Per Eriksson i radion säga att han är tjänstledig från sin anställning på Arbetsförmedlingen. Så såg jag nu i fredagens Dalslänningen att Socialdemokraterna vill inrätta en ny tjänst som oppositionsråd i kommunen.

I tidningen har jag flera gånger sett att Per Eriksson brukar kallas oppositionsråd. Vad försörjer han sig på om han inte är det? Jag gjorde en liten undersökning och den reser frågor som behöver besvaras. Det visar sig att Eriksson uppbär drygt 42 000 kronor i månaden från kommunen utan att göra någonting. Det kallas för att han har ”avgångsbidrag” efter sin tid som kommunalråd. Villkor för bidraget är att han inte har andra inkomster från något arbete. I så fall minskas det kommunala bidraget.

Dessutom har Eriksson utöver detta tydligen ett fast årsarvode samt ersättning för att han numera som vice ordförande i kommunstyrelsen deltar i möten med kommunstyrelsen och annat som han är inblandad i. Min fråga är hur stora dessa ersättningar är.

Alltså dels ett månadsbidrag på mer än 42 000 kronor och dessutom ett årsarvode och ersättningar för möten med mera. Tala om dubbelbetalning och det dessutom tack vare att man tar tjänstledigt från en anställning. Hur stor var din betalning från kommunen under 2021?

Min fråga till Eriksson är också varför han lever på stora bidrag istället för att arbeta, när han till och med har en statlig tjänst som han tagit ledigt ifrån. Avgångsbidraget är väl enligt reglerna till under en övergångstid för den som inte får tag i något jobb efter tiden som heltidspolitiker?

Är det lagligt att trixa så här? Och var finns moralen?

Skattebetalare

Svar direkt till skattebetalare

Under den tid jag var kommunalråd (2008-2018) har kommunen betalt in premier till Skandia enligt de ”Bestämmelser om pension och avgångsersättning för förtroendevalda” förkortat PBF som ett enigt fullmäktige efter rekommendationer av Sveriges kommuner och regioner fastställde i december 2002. Utifrån PBF får jag nu 36.000 kr per månad i avgångsersättning till och med december i år. Utöver den ersättningen får jag ha en inkomst på högst 2 basbelopp innan avdrag görs. I Fyrbodals 14 kommuner finns 12 oppositionsledare som arvoderas hel/deltid. Dessa kallas oppositionsråd utifrån definitionen i kommunallagen. Undantagen är Åmål och Bengtsfors som inte har detta. Jag benämns ofta som oppositionsråd, men i formell mening har vi inget i Bengtsfors kommun. I vår kommun har jag som ledande oppositionsföreträdare titeln 1:a vice ordförande i kommunstyrelsen, arvodet för det är 28.900 kr per år. Som en liten jämförelse har oppositionsföreträdaren i Färgelanda cirka 40.000 kr per månad. Tack vare den tidsbegränsade ersättning som jag får ut via PBF så har jag under den här mandatperioden kunnat lägga motsvarande tid som oppositionsrådet i Färgelanda på att vara ledande oppositionsföreträdare, vilket är bra ur ett demokratiskt perspektiv.

Per Eriksson (S)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.