Slå till i helgen – här kan ni gifta er

Publicerad:

Om ni har suttit där hemma på kammaren och länge funderat över att slå era påsar ihop så finns det en chans att göra det redan i helgen. I Rännelanda kyrka anordnas det på lördag drop-in-vigsel och det finns två lediga tider kvar.

Drop-in-vigsel är inte på något sätt nytt för Rännelanda kyrka, det har arrangerats i flera år, men det var ett tag sedan senast. Nu på lördag är det dags igen för de par som kanske vill ha en lite mer intim ceremoni som inte behöver ta flera år att planera.

– En vigsel idag tenderar att bli väldigt stor och kostsam. En drop-in-vigsel gör det kanske lättare för paren att slå till, det är inte en så stor sak och mer stillsamt, fast ändå lika betydelsefullt, säger prästen Cecilia Wadstein som håller i lördagens ceremonier.

Fyra par vigdes vid drop in

En timma

Hon är pensionerad präst och fritidsboende i Rännelanda och har genom åren blivit engagerad i den lokala församlingen.

Vigseln tar ungefär en timma.

– I vanliga fall träffar jag ju brudparet långt innan för att prata igenom vigseln, men den här gången gör vi det på plats. Vi går igenom hur vigseln ska gå till och vilken musik och vilka psalmer paret vill ska spelas.

Kyrkomusikern Ann-Britt Jakobsson finns på plats samt kyrkvärden Wivian Bohlin.

Mingel och bubbel

Efter vigseln blir det bubbel och mingel i vapenhuset.

Två par är anmälda och två vigsel-tider är för närvarande lediga.

– Det sägs att ett av paren som ska gifta sig har varit förlovade sedan 1980-talet. Många som väljer att gifta sig senare i livet säger att det trots allt är något som för dem närmare varandra.

För att kunna vigas på lördag krävs det en godkänd hinderprövning, handlingar som går att få genom Skatteverket, och minst en av personerna måste vara medlem i Svenska kyrkan. Ta med legitimation och ringar och sedan är det bara att köra.

Artikeltaggar

HögsäterNöje/KulturRännelandaSvenska kyrkanVigslar

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare