Hoppa till huvudinnehållet

Efter solsmockan kommer skyfallsregnet – gul varning utfärdad

Publicerad:
SMHI har utfärdat en gul varning för skyfallsliknande regn med inslag av åska över Dalsland under fredagen.
SMHI har utfärdat en gul varning för skyfallsliknande regn med inslag av åska över Dalsland under fredagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Under fredagen väntas skyfallsliknande regn med inslag av åska över hela Dalsland.

Det meddelar SMHI som har utfärdat en gul varning.

Så efter onsdagen och torsdagens rekordvärme blir det nu alltså ett rejält väderomslag.

– Vi har utfärdat en gul varning för skyfallsliknande regn från natt till fredag. Det kommer att bli kraftiga skurar med inslag av åska, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI till Dalslänningen.

Hon berättar att temperaturen under fredagen kommer att ligga kring 20 grader. Ungefär samma temperatur gäller för lördag och söndag.

– Det kan även ligga kvar regnskurar under lördag. Prognosen för söndag är fortfarande lite oviss, men det ser ut att bli varierad molnighet med tidvis sol.

Vilka konsekvenser kan det skyfallsliknande regnet få och vad ska man tänka på?

– Det kan finnas risk för översvämningar i källare och innebära problem för infrastrukturen. Det är bra att vara medveten om, säger Sofia Söderberg.

Oroad över åskan

Christian Rådén är räddningschef i Bengtsfors och Åmål.

– 30 millimeter regn är prognosen för fredag. Det finns vissa fastigheter i vårt område som är extra utsatta, men jag bedömer inte att det ska vara någon fara. Då är det värre om det verkligen blir inslag av åska. Det är väldigt torrt långt ner i backen och om blixten slår ner kan det ligga och pyra djupt i skogen länge.

Och det skyfallsliknande regn som nu verkar vara på gång innebär inte att det blir någon rotblöta?

– Även om det kommer mycket regn så blir det under en kort tid. Det är bättre om det regnar mindre under längre tid. Mycket regn på kort tid innebär att vattnet sugs upp av växterna som törstar efter vatten. Det räcker inte, säger Christian Rådén.

Värmerekord i sommar

Under onsdagen och torsdagen slogs värmerekord denna sommar i Dalsland.

Enligt SMHI var det under onsdagen 31,4 grader vid mätstationen Kroppefjäll Granan. Senaste noteringen på samma ställe under torsdagen var, när Dalslänningen ringde vid 15-tiden, 30 grader.

Inför dessa båda dagar hade SMHI meddelat att det skulle bli mellan 29 och 35 grader och utfärdade en gul varning för den extrema värmen.

Artikeltaggar

Christian RådénDalslandNederbördSMHISofia SöderbergVäder

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.