Hoppa till huvudinnehållet

SMHI: ”Rekordvärme i Dalsland” – gul varning utfärdad

Publicerad:
Det blir rekordvärme i Dalsland under onsdag och torsdag. Ett bra sätt att svalka sig är att bada. Arkivbild.
Det blir rekordvärme i Dalsland under onsdag och torsdag. Ett bra sätt att svalka sig är att bada. Arkivbild. Foto: Bøe

Under onsdag och torsdag väntas rekordvärme i Dalsland.

SMHI meddelar att det kommer att bli mellan 29 och 35 grader och har utfärdat en gul varning för den extrema värmen.

– Det kommer att bli soligt och högsommarvärme med temperaturer kring 29-35 grader i hela Dalsland, säger Ulrica Sievert, meteorolog på SMHI till Dalslänningen.

Så håller du hemmet svalt

Hon berättar att det ligger en gul varning utfärdad för den extrema värmen.

Gul varning

– Gul varning temperatur utfärdar vi när temperaturen uppgår till 30 grader under tre dagar i följd. Men vi ser en risk redan vid två dagar i följd eftersom du är extra känslig för värmen om du är kroniskt sjuk, gravid eller äldre, säger Ulrica Sievert.

Vad ska man tänka på när det är så här varmt?

– Det gäller att svalka sig ofta, många har inte tillgång till air condition, utan det blir varmt både på dagar och nätter. Så se till att ha god tillgång till vatten och drick ofta. Undvik korsdrag för då släpper du bara in värmen. Släck ner och mörklägg i stället.

Hur högt värmerekord har vi hittills haft i Dalsland i sommar?

– Vid Kroppefjäll Granan var det 29 grader den 25 juni. Men det kommer att slås under både onsdag och torsdag. Det blir rejält varmt, säger Ulrica Sievert.

Väderomslag

Hon berättar att väderomslag sedan är på gång under sena torsdagen eller natten till fredagen.

– Det är lite osäkert exakt när det vänder. Men på fredag finns det förutsättningar för regn och lokalt med åska. Temperaturen kommer att ligga på omkring 20 grader. Prognoserna pekar mot fortsatt ostadigt under helgen och då kan det bli en del regn. Temperaturen kommer även då att hamna kring 20 grader, säger Ulrica Sievert.

Artikeltaggar

DalslandSMHIUlrica SievertVäderVärmebölja

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.