Hoppa till huvudinnehållet

BILDSPECIAL : Många njuter av sommarens varmaste dag

Publicerad:
Familjen Söderqvist från Vänersborg låg i Bengtsfors gästhamn på sommarens varmaste dag men skulle snart åka vidare norrut.
Familjen Söderqvist från Vänersborg låg i Bengtsfors gästhamn på sommarens varmaste dag men skulle snart åka vidare norrut. Foto: Britt-Marie Erlandsson
 • Vidar Mjelstad, Laila Hartveit och Roger Tyssebotn från Bergen, Norge, hade parkerat husbilarna vid ställplatsen vid Lilla Le och stornjöt av det fina vädret. Att sova i husbil är enligt dem inga som helst problem när det är varmt, eftersom det blir svalare på natten.
  Vidar Mjelstad, Laila Hartveit och Roger Tyssebotn från Bergen, Norge, hade parkerat husbilarna vid ställplatsen vid Lilla Le och stornjöt av det fina vädret. Att sova i … Foto: Helena Lindgren
 • Badplatsen vid sjön Lilla Le var välbesökt under onsdagen då ett bad nästan var enda alternativet på aktivitet.
  Badplatsen vid sjön Lilla Le var välbesökt under onsdagen då ett bad nästan var enda alternativet på aktivitet. Foto: Helena Lindgren
 • Abbe Edlund, tre år, mamma Lisa Edlund och Tore Edlund, fem år kommer från Hallsberg och hade stannat till i Ed med husbilen efter att ha varit på västkusten. Att bada varje dag är enligt Lisa Edlund det bästa tipset att överleva värmen med barn. ”Dels så svalkar det, dels så blir de hungriga av att bada, vilket är bra eftersom det ju inte alltid är så lätt att äta när det är så varmt”, säger hon.
  Abbe Edlund, tre år, mamma Lisa Edlund och Tore Edlund, fem år kommer från Hallsberg och hade stannat till i Ed med husbilen efter att ha varit på västkusten. Att bada v… Foto: Helena Lindgren
 • Det blev många bad i Bengtsfors under dagen.
  Det blev många bad i Bengtsfors under dagen. Foto: Britt-Marie Erlandsson
 • Det var gott om båtar i Bengtsfors gästhamn.
  Det var gott om båtar i Bengtsfors gästhamn. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Dalslänningarna och de besökande turisterna tar sommarens varmaste dag med ro. Badstränderna är fulla av besökare och i gästhamnen i Bengtsfors har många turister ankrat sina båtar. Familjen Söderqvist från Vänersborg var några av dem.

De hade täckt båtfönstren med badlakan för att det inte skulle bli för varmt inne i båten. Alice och Annie, de två största barnen, hade hunnit bada flera gånger redan vid lunchtid.

SMHI: ”Rekordvärme i Dalsland” – gul varning utfärdadSå håller du hemmet svalt

– Det är lite jobbigt att vara på båten när det är så varmt, men man kan lätt bada. Jag brukar hoppa i från båtbryggan, sa Alice som lärt sig simma.

Gummibåt till Sågudden

Barnen hade också hittat nya kompisar i båten bredvid. Senare skulle de bada vid badplatsen på Sågudden.

– Vi har en gummibåt som vi använder när vi åker dit, sa Kina, deras mamma.

Emelie Wånggren, Madelene Olsson, Malin Edquist, Maria Olsson och Madelene Bäck njöt av värmen på en uteservering i Ed med svalkande dryck.
Emelie Wånggren, Madelene Olsson, Malin Edquist, Maria Olsson och Madelene Bäck njöt av värmen på en uteservering i Ed med svalkande dryck. Foto: Helena Lindgren

Familjen är ute med båten, med hemmahamn i Sunnanå, Mellerud, i flera veckor varvat med vistelse vid sommarstugan i Håverud.

Silensjöarna

– Vi lever lite dag för dag. Vi hade egentligen tänkt åka på Vänern i år, men det var så mycket vind och då är Vänern osäker. Nu har vi åkt Dalslands kanal och tänkte fortsätta norrut och utforska Silensjöarna. Kanske blir det upp till Östervallskog också, där är så fint och där får man öppna två broar själv, sa Kina.

Både Kina och hennes man Olle har Vänern som favoritsjö men åker gärna upp genom Dalsland också.

– Det är fantastiskt fint här och i Gustavsfors är det också väldigt fint, sa Olle.

Ulf och Inger Johansson, från Segmon, stannade till i Ed på väg till kusten. Hunden Brasse älskar värmen. ”Han är en brasiliansk terrier så han gillar att ligga i solen. Då är det svårare på vintern då han lätt fryser”, säger Inger Johansson.
Ulf och Inger Johansson, från Segmon, stannade till i Ed på väg till kusten. Hunden Brasse älskar värmen. ”Han är en brasiliansk terrier så han gillar att ligga i solen. Då är det svårare på vintern då han lätt fryser”, säger Inger Johansson. Foto: Helena Lindgren

De brukar båtsemestra varje sommar och tycker det är suveränt varma dagar som den här då det fläktar när de åker.

– Med båt kan man också komma till platser man inte tar sig med bil, små ensliga öar och platser där båtklubbar gjort i ordning med brygga och trampolin, sa Kina.

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsfors gästhamnDalslandEdFritid och livsstilResorSåguddenVärmebölja

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.