Hoppa till huvudinnehållet

Stenboden ligger i tiden – trendigare än någonsin

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Kerstin Klang med en ametistmineral.
Kerstin Klang med en ametistmineral. Foto: Helena Lindgren

Kristaller och stenar är något som har gått från att vara nåt flummigt till att bli supertrendigt. Intresset har skjutit i höjden och Stenboden strax utanför Högsäter, som alltid varit ett populärt besöksmål, har återigen fått en skjuts framåt nu när butiken passande nog firar 50-årsjubileum.

Intresset för stenar och kristaller har kommit och gått genom åren, men något som har bestått är butiken Stenboden strax utanför Högsäter i Rännelanda.

Att det skulle bli just stenar som Kerstin Klang, som driver butiken, skulle ägna sig åt i livet var inte på något sätt självklart. Inte heller att hon skulle bilda familj i Dalsland.

Hon är född och uppvuxen i Vasaloppsorten Oxberg i Dalarna. Efter studier flyttade hon till Västerhaninge utanför Stockholm.

– Jag utbildade mig till dataprogrammerare. Jag blev en av landets första dataprogrammerare, berättar hon.

Stenboden har i alla år varit ett populärt besöksmål i Färgelanda kommun.
Stenboden har i alla år varit ett populärt besöksmål i Färgelanda kommun. Foto: Helena Lindgren

Granne från Arizona

Under åren blev det allt mer kriminalitet i storstaden och det var det som gjorde att hon och hennes man Ulf valde att bryta upp från Västerhaninge.

– Vi valde mellan att flytta till Dalarna där jag kommer ifrån eller till Dalsland.

Det blev Dalsland och Högsäter. Kerstin fick jobb på det som i dag är IAC.

1965 startade Kerstin och hennes man verksamheten, först som en hobby och från och med 1972 som ett företag. En granne från Arizona med ett stort intresse för just stenar hade fått dem att få upp ögonen för kristaller.

Verksamheten startade i lokaler i Högsäter. 1980 köpte paret Klang sedan gamla lanthandeln i Rännelanda dit de flyttade verksamheten. Där finns Stenboden fortfarande kvar än i dag. Råsten, prydnadssten, smycken, mineraler och ett minimuseum med stenar från olika delar av världen ryms i butiken.

Butiken fyller 50 år och föreståndarinnan 83 år.
Butiken fyller 50 år och föreståndarinnan 83 år. Foto: Helena Lindgren

Fyller 50 år

I år fyller Stenboden 50 år och föreståndarinnan 83 år. Men än så länge är det inget som tyder på att hon ska trappa ner. Förutom butiken i Rännelanda packar hon flera gånger om året bilen full med lådor för att medverka på olika mässor runt om i landet.

– När man har ägnat sig åt något i hela sitt liv kan man inte bara lägga det åt sidan. Det finns fler stenbutiker i Sverige. Men här i Dalsland finns ingen annan, säger Kerstin.

Det ökade intresset för just stenar och kristaller är något som hon har märkt av. Många har en övertydelse om att stenar har helande krafter, och avger en viss energi.

– Jag har själv ingen kunskap om det, men många kunder har berättat för mig. Vissa blir helt snurriga när de är inne i butiken och måste gå ut. Jag kan inte förneka det men inte heller tro på det. För mig spelar det ingen roll vad de betyder, för mig är det bara viktigt att de är vackra.

Artikeltaggar

FärgelandaMänskligtSommar

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.