Hoppa till huvudinnehållet

Skarp ordväxling – politisk oenighet om socialt samarbete

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Jerker Johansson (C).
Jerker Johansson (C). Foto: Conny Hultgren

Kommer samarbetet på det sociala området att rivas upp om Socialdemokraterna vinner höstens val i Bengtsfors och Mellerud?

Den frågan ställde Jerker Johansson (C) till Per Eriksson (S) under det senaste kommunfullmäktigemötet.

Eriksson svarade att han tyckte att tjänstemännen fått väl mycket makt av kommunens politiska ledning. Därefter följde en lång ordväxling.

Bakgrunden är en intervju i Melleruds Nyheter där Michael Melby (S) uttalat att Socialdemokraterna i Mellerud vid en eventuell valseger ska se över en fortsatt samverkan på det sociala området med Bengtsfors kommun.

Per Eriksson (S).
Per Eriksson (S). Foto: Conny Hultgren

– Det är bra att frågan kommer upp. Det är politiken som ska besluta om de här sakerna. Det är inte rätt att ge socialchefen och den sociala ledningsgruppen fria tyglar i hur det sociala arbetet ska styras. Den demokratiska kontrollen behöver tas tillbaka och avtalet kan komma att behöva ses. Men det är inte samma sak som att riva upp avtalet, svarade Per Eriksson.

Jerker Johansson sade sig vara nöjd med svaret.

”Håll koll på tjänstemännen”

Även Britt-Inger Sandström (SD) och den politiske vilden Nore Johansson uttryckte kritik mot hur samarbetet med Melleruds kommun lagts upp.

Den politiske vilden Nore Johansson.
Den politiske vilden Nore Johansson. Foto: Conny Hultgren

– Det är tur att det finns några politiker som ifrågasätter lite grann vad tjänstemännen ställer till med. Politikerna måste hålla koll på tjänstemännen så de inte får för stor makt. Det är politikerna som bestämmer, sa Nore Johansson.

Svårt att förstå kritiken

Den andra politiska vilden, Susanne Öhrn, hade svårt att förstå kritiken.

Den politiska vilden Susanne Öhrn.
Den politiska vilden Susanne Öhrn. Foto: Sofie Borg

– Vi har också en räddningschef som vi delar med Åmål. Där har det aldrig varit någon diskussion. Samma sak var det en period jag förstår att vi delade säkerhetschef med Mellerud. Det här är något som fungerar bra. Vi har idag en socialchef som leder det strategiska arbetet väldigt väl och i det sociala utskottet får vi i dag mer utförliga rapporter än tidigare, sa Susanne Öhrn.

”Fick höra ryktesvägen”

Per Eriksson höll med om att samverkan är viktig.

– Men det är vägen till hur den hanteras som jag vänder mig emot. Avsiktsförklaringen på det sociala området var något jag fick höra talas om ryktesvägen från Mellerud. Det fanns ingen som helst återkoppling med politiken i Bengtsfors.

– Jag saknar en öppen diskussion. Det var först när det blev tryck från Mellerud som de styrande även i Bengtsfors tog upp ärendet i kommunfullmäktige. Trots att det här är en fråga som berör väldigt många av våra kommunmedborgare, sa Per Eriksson.

”Information har gått ut”

Kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M) menade att samarbetet med Mellerud inte var något nytt, utan något som vuxit fram över tid.

Stig Bertilsson (M).
Stig Bertilsson (M). Foto: Sofie Borg

– Det här en information som det funnits god spridning om till alla förtroendevalda. Det inte alls på det sättet att socialchefen får fria tyglar. Tack vare samarbetet med Mellerud så fick vi en socialchef som annars inte hade sökt jobbet. Sedan finns det ingen som helst anledning för oss i politiken att lägga oss i tjänstemännens arbete om det fungerar på ett bra sätt, sa Stig Bertilsson.

”Betydande vinster”

Han menar att den ekonomiska vinsten av samarbetet har varit betydande.

– I Bengtsfors har vi sparat över 8 miljoner kronor inom sociala området. Vi har blivit effektivare och mycket mindre sårbara genom att vi är betydligt fler anställda. Men S ställer sig vid sidan om ett utvecklingsarbete och sedan klagar man på att man inte får inflytande. Man bidrar inte med ett enda inspel. Det är samma sak i budgetarbetet, sa Stig Bertilsson.

Per Eriksson stod fast vid sin kritik.

– Jag väljer att inte gå ner på en så låg nivå i debatten som Stig. Men det är svårt att diskutera när man inte får vara med och se avsiktsförklaringen. När besluten sker i slutna rum där det bara är några har makten. Ni borde köra med öppna kort och låta alla våra kommuninvånare få granska det här.

”Det här duger inte”

Per Eriksson fortsatte.

– Nu ska man fortsätta det här samarbetet. LSS och administration går samman. Samtidigt säger personal att man inte längre träffas utan att allt ska ske via mejl. Möten bokas av och om. Närvarande chefer tycker jag att man kan kräva. Men målen nås inte. Det här duger inte, sa Per Eriksson.

Stig Bertilsson svarade.

– Det är ingen som har frånträtt sin delegationsrätt. Det är heller ingen som har abdikerat från den politiska ledningens sida. Absolut inte. Men politiken ska inte ge sig ner och rota i hur arbetschefer verkar. Här handlar det om att samla kompetens för att bli så effektiva som möjligt. Ingenting annat, sa Bertilsson.

”En Dalslandskommun”

Jan Leander (L) menade att det var nödvändigt med ett samarbete med andra kommuner på alla nivåer.

Han menade att det förslag hans parti tidigare aviserat om en gemensam Dalslandskommun vore värd att pröva på nytt.

Även Nore Johansson är numera inne på det spåret.

Jan Leander (L).
Jan Leander (L). Foto: Conny Hultgren

– Nore och jag verkar vara överens om lösningen. Och när en person som Nore och en sådan person som jag är överens då finns det inte mycket utrymme för andra åsikter, sa Jan Leander.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBengtsfors kommun (org)Bengtsfors kommunfullmäktigeBritt-Inger SandströmJan LeanderJerker JohanssonMelleruds kommunMelleruds kommun (org)Nore JohanssonPer ErikssonPolitikStig BertilssonSusanne Öhrn

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.