Hoppa till huvudinnehållet

Antalet bekräftade covid-19-fall ökar: ”Pandemin har inte släppt taget”

Publicerad:
Reporter Philip Alfredsson
Philip Alfredsson
philip.alfredsson@sla.se
Arkivbild
Arkivbild Foto: Johan Nilsson/TT

Siffrorna fortsätter att gå åt fel håll.

Antalet bekräftade fall av covid-19 fortsätter att öka i Västra Götaland, och så även antalet patienter med covid-19 på sjukhusen.

– Pandemin har inte släppt taget, säger Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

Totalt 547 bekräftade fall under vecka 27 i Västra Götaland, det är en ökning med 23 procent mot veckan förra. En ny undervariant till omikron är den som nu dominerar smittspridningen, och Folkhälsomyndigheten ser en framtid med fortsatt ökade fall under de kommande veckorna.

– Varianten är mer smittsam och sprids trots att luftvägsinfektioner brukar vara väldigt få under sommaren. De flesta som smittas får relativt skonsamma symtom, särskilt de som är vaccinerade, säger Leif Dotevall, i ett pressmeddelande.

Men bör man då testa sig vid symtom? Inte för tillfället. Provtagning fokuseras på personal och patienter inom hälso- och sjukvården, samt omsorgsverksamheter. Man kan även testas om en läkare rekommenderar det, eller om man är en del av en smittspårning.

– Man ska vara lite extra vaksamma på symtom på luftvägsinfektion nu. Gemene man behöver inte testa sig, men om du känner dig förkyld ska du räkna med att det kan vara covid-19. Stanna hemma tills du är feberfri och har minskad hosta i åtminstone två dagar, säger Leif Dotevall.

Statistiken återinförs

Med de ökade bekräftade fallen väljer nu Västra Götalandsregionen att återuppta statistik över patienter med covid-19. Än så länge ses ingen ökning inom intensivvården, men även de som är milt sjuka ger en extra ansträngning för en redan ansträngd sjukvård.

– Sjukvården är sommarbemannad och har ett ansträngt utgångsläge. Då får det stor påverkan med varje patient som läggs in med covid-19. Och även en mild virusvariant kan få allvarliga konsekvenser om smittan når våra sköraste, säger pandemisamordnare Marga Brisman.

Fakta

Antalet patienter med covid-19

Den 14 juli 2022 hade sjukhusen i Västra Götalandsregionen totalt 96 inneliggande patienter med covid-19, varav en inom intensivvården, iva.

Det behöver inte vara covid-19 som är anledningen till att personerna lagts in, men eftersom patienterna testas ger siffrorna en bild av smittspridningen.

Nu-sjukvården: 19 patienter, varav 0 på iva

Sahlgrenska universitetssjukhuset: 55 patienter, varav 0 på iva

Sjukhusen i Väster: 5 patienter, varav 0 på iva

Skaraborgs sjukhus: 13 patienter, varav 0 på iva

Södra Älvsborgs sjukhus: 4 patienter, varav 1 på iva

Källa: Västra Götalandsregionen

Artikeltaggar

FolkhälsomyndighetenLeif DotevallMarga BrismanNyheterVård och omsorgVästra Götalands län

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.