Hoppa till huvudinnehållet

Nu har Dalsland två obemannade butiker

Publicerad:
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Kjell Johansson, vd Dalslands Vilt, demonstrerar den nyinstallerade tekniken vid disken där Johan Andersson servar kunder.
Kjell Johansson, vd Dalslands Vilt, demonstrerar den nyinstallerade tekniken vid disken där Johan Andersson servar kunder. Foto: Britt-Marie Erlandsson

De obemannade butikerna blir allt fler. I Dalsland finns nu två, en livsmedelsbutik i Brålanda samt Dalslands Vilt vid Dalslands Aktiviteter i Steneby, båda med lokal mat. Dessutom finns sedan tidigare den matkiosk som restaurangen Berga Bistro driver norr om Åmål.

Kjell Johansson, vd för Dalslands Vilt, byggde om det tidigare ridhuset på aktivitetscentret i Steneby för två år sedan för att kunna hantera och sälja kött från närområdet. Det blev till flera kylrum, frysrum, mottagning och beredningsrum samt butik. Företaget rekryterade en charkuterist och butikspersonal och fram tills i sommar har butiken varit öppen halva fredagen och halva lördagen. Men med hjälp av bank-id ska kunder kunna handla veckans alla dagar från morgon till kväll. Åtminstone de som är bosatta i Sverige.

– Det går inte för utländska kunder men för alla som har svenskt bank-id, säger Kjell Johansson, vd för Dalslands Viltbutik, och demonstrerar hur man går tillväga när man scannar och betalar med den nyinstallerade tekniken.

Kurser

På väggen intill hänger en stor whiteboardtavla med texten ”Dalslands Vilt rekommenderar”.

– Här kommer vi att skriva förslag på olika sätt att tillaga köttet och vilka kurser vi har så kunderna kan se när de kommer in. Vi har till exempel kurser i styckning och korvtillverkning, även viltbesiktningskurser tillsammans med jägarförbundet, säger Kjell Johansson.

En del grupper deltar i hela processen från styckning och beredning till tillagning i restaurangköket.

Helena Söderström, charkuterist och Johan Andersson utanför butiken som nu är öppen veckans alla dagar för den som har bank-id.
Helena Söderström, charkuterist och Johan Andersson utanför butiken som nu är öppen veckans alla dagar för den som har bank-id. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Vill hitta fler

Hjort, älg, vildsvin och bäver från delar av Värmland, Bohuslän och Dalsland, samt björn från Jämtland är viltet man hittar i kylmontrarna. Det finns rökt och marinerat kött, ölkorv, älgskav, smörgåspålägg, viltchips för att nämna något. Dessutom hittar man produkter från andra dalsländska förädlare som till exempel grillost från Dalsspira. Just annan närproducerad mat är något Kjell Johansson gärna vill ha mer av i butiken.

– Vi vill hitta fler intressenter som kan lämna in sina produkter här och sälja. Det finns många som förädlar men kanske inte i så stor skala att de kan sälja själva, säger han.

Artikeltaggar

Dalslands aktiviteterDalslands ViltKjell JohanssonMat och dryckNäringslivSteneby

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.