Hoppa till huvudinnehållet

Annette Ternstedt (V): ”Goddag yxskaft”

Publicerad:
Annette Ternstedt (V).
Annette Ternstedt (V). Foto: Conny Hultgren

– Goddag yxskaft.

Det omdömet gav Annette Ternstedt (V) på det svar som hon fick av Per Jonsson (C) efter en fråga under det senaste kommunfullmäktigemötet.

I början av denna mandatperiod fattade kommunfullmäktige ett beslut om att Per Jonsson, som kommunstyrelsens andre vice ordförande, skulle få 20 procent av kommunstyrelsens ordförandes arvode.

Detta i ersättning för att lägga särskild tid på regionala frågor och infrastrukturfrågor.

Nu ville Ternstedt veta hur Jonsson bevakat detta och hur hans arbete gagnat Bengtsfors kommun.

Jonssons arbeten

Per Jonsson svarade att han på flera sätt arbetat med detta.

Per Jonsson (C).
Per Jonsson (C). Foto: Conny Hultgren

– I Grensekommitten Värmland/Östfold har vi arbetat länge med infrastrukturfrågor, inte minst för att underlätta arbetspendlingen. Vi försöker bland annat få till olika järnvägslösningar. En kraftfull effekt är att vi har fått till Unionsleden mellan Moss och Karlstad för cyklister, sa Per Jonsson.

Han fortsatte.

– Jag är även aktiv i Svinesundskommittén och i olika Leaderprojekt. Jag har kontakter med Trafikverket för att förbättra pendlingsvägen Bengtsfors-Halden. Vidare har jag många kontakter med kommunledningarna i Årjäng och Säffle och på norska sidan. Och med Södra skogsägarna för att få till en omlastningscentral för virke i Bäckefors. Jag är också med och jobbar på olika sätt för att få till ett Tågstopp i Bäckefors för Campus Dalsland, sa Per Jonsson.

”Goddag yxskaft”

Annette Ternstedt var inte alls nöjd med det beskedet.

Unionsleden mellan Moss och Karlstad är ett av de projekt som Per Jonsson har arbetat med.
Unionsleden mellan Moss och Karlstad är ett av de projekt som Per Jonsson har arbetat med. Foto: Tony Ryman

– Jag får ett svar som är goddag yxskaft. Du ger mig inga svar på de frågor jag har ställt, utan radar upp ett antal nätverk där du sitter med och olika kontakter du har haft med kommunala och regionala företrädare. Men det här är nätverk som du hade suttit med i ändå, sa Annette Ternstedt.

Kritisk redan 2019

Ternstedt var redan 2019 kritisk mot att fullmäktige i april det året beslutade att 20 procent av kommunstyrelseordförandens arvode skulle överföras till dess andre vice ordförande, Per Jonsson, som skulle ta hand om regionala frågor och infrastruktur.

– De frågor Per Jonsson nu nämner hanteras främst inom Kommunalförbundet Fyrbodal och där finns inte Per Jonsson med. Där sitter kommunstyrelsens ordförande och kommunstyrelsens förste vice ordförande från respektive kommun, sa Ternstedt.

Hon fortsatte.

– Per Jonsson borde ha fullt upp med sitt ansvar för utbildningsutskottet och att där hantera våra skolfrågor, sa Annette Ternstedt.

Skolpersonal slutar

Hon tog därefter upp den senaste tidens utveckling på Ekhagsskolan i Dals Långed.

Lärare slutar i protest: ”Politikerna sparar på fel saker”
Ekhagsskolan i Dals Långed.
Ekhagsskolan i Dals Långed. Foto: Tommy Löfgren

– Men i stället för ett månadsarvode på 2 179 kronor fick han nu 12 800 kronor. Samtidigt slutar personal på Ekhagsskolan efter de besparingar ni har gjort där. De känner inte längre att de kan leva upp till sitt uppdrag att ge barnen där det stöd de har rätt till. I Dalslänningen säger Per Jonsson då att han inte hade en aning om att det gjorts besparingar på Ekhagsskolan. Var i stället ärlig och säg att det har gjorts besparingar och prioriteringar på ett annat sätt, sa Annette Ternstedt.

”Arbetets effekter”

– Det var värst.” Inte en aning”. Stod det verkligen så? Sedan om mina kontakter, jag har suttit med i kommunalförbundet i 12 år och har kvar mina kontakter där. Det har gjort att vi kunnat jobba intensivare med de här frågorna, sa Per Jonsson.

Han fortsatte.

– När det gäller skolan så är det något vi bevakar hela tiden. Det har fått effekter. Det är betydligt fler niondeklassare som i dag når gymnasiebehörighet. Och pojkarnas betyg ligger i dag på samma nivå som flickornas, sa Per Jonsson.

”Blev effektivare”

Kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M) gick också in i debatten.

Kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M).
Kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M). Foto: Sofie Borg

– Tanken med det här upplägget var att vi skulle bli effektivare och bättre nyttja våra resurser. Även om ansvaret för infrastrukturfrågorna främst ligger på mig och Per Eriksson i kommunalförbundet så har jag regelbundet haft diskussioner med Per Jonsson om dessa frågor. Och vi har utvecklat samarbetet med regionen på ett bra sätt. Det är något jag har fått till mig av Kristina Jonäng (centerpartistiskt regionråd och ordförande i regionutvecklingsnämnden) bland annat, sa Stig Bertilsson.

Han fortsatte.

– För mig är det obegripligt att det finns ett sådant motstånd mot det här upplägget. Upplägget har gett mig mer möjlighet att jobba med kommuninterna frågor och med kontakter med företagare. Per Jonsson har svarat väl upp mot den här uppgörelsen, sa Stig Bertilsson.

Artikeltaggar

Annette TernstedtBengtsfors kommunBengtsfors kommunfullmäktigeEkhagsskolanInfrastrukturInterpellationPer JonssonPolitikStig BertilssonUnionsledenVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.