Hoppa till huvudinnehållet

Ulla Carlsson in memoriam: En respekterad ordförande

Publicerad:
Ulla Carlsson, som bland annat var Bengtsfors första kvinnliga fullmäktigeordförande, har avlidit.
Ulla Carlsson, som bland annat var Bengtsfors första kvinnliga fullmäktigeordförande, har avlidit. Foto: Thomas Wallin

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Som tidigare meddelats har Ulla Carlsson, Billingsfors, avlidit i en ålder av 96 år. Ulla Carlsson hade bakom sig en lång period som förtroendevald för Moderaterna. Dels i Bengtsfors kommun där hon bland annat var den första kvinnliga ordföranden i kommunfullmäktige. Dessutom som ordförande inom Moderaternas kvinnoorganisation, MKF, i norra Älvsborgs län.

Jag bodde i Vårgårda i Västergötland i den sydliga delen av valkretsen Norra Älvsborg då jag lärde känna Ulla. Det var i den senare delen av 1970-talet när jag som nyvald andre vice ordförande i Norra Älvsborgs Moderata Ungdomsförbund fick ta plats längst ner vid bordet i moderata länsförbundets styrelse. Ulla var då en respekterad ordförande för länsförbundets kvinnor och en viktig röst i länsförbundets ledning. Riksdagsmannen Arne Andersson i Ljung och landstingsrådet Per-Olof Lampers i Mellerud var noggranna med att inhämta hennes åsikter innan beslut skulle fattas.

Genom åren hade vi genom våra uppdrag i länsförbundet kontakt i många frågor, framför allt som ordförande i respektive sidoorgansation, Ulla i MKF och jag i MUF. Vi kamperade också ihop högt upp på länsförbundets riksdagslista, i ett par perioder var vi båda ersättare i Riksdagen. Där konkurrerade vi också om placeringarna och det i all kamratlighet, några övertoner blev det aldrig oss emellan. Sannolikt i första hand beroende på att Ulla var erfaren och rutinerad och visste väl så bra som en ung MUF-are hur saker och ting skulle hanteras.

Ulla var högt respekterad även för sitt sätt att verka i kommunpolitiken här i Bengtsfors. Bland annat med ordförandeskap i kommunfullmäktige under två mandatperioder med början 1982.

Ordförandeskapet för moderatkvinnorna i norra Älvsborg innehade hon i 13 år. Hennes insats där kan utan tvekan sammanfattas med orden respekterad, ordning och reda och rättrådig. Vi som var med och minns hennes insatser håller oreserverat med.

Stig Bertilsson

Artikeltaggar

BengtsforsDödsfall